A nagy testvér árnyékában vészterhes idők felé tart a “kis” Kongó

Közzététel ideje | március 10, 2018 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Aki rendszeresen és közelről figyeli a Kongói Köztársaságban (a “kis” Kongóban) zajló politikai eseményeket, annak feltűnhetett, hogy a kisebb megszakítással közel 40 éve az országot irányító Denis Sassou Nguesso mintha leszámolást folytatna belső ellenzékével és a nagyobb hatalommal bíró személyeket elég gyorsan eltávolítja környezetéből. Ez lehet csak a “megszokott” és a régóta hatalmon lévő vezetőktől nem szokatlan bizalmatlanság jele is, de ugyanakkor egyes ellenzékiek úgy vélik, hogy ez egyfajta óvintézkedés inkább, amellyel Nguesso megpróbálja elkerülni a békés puccsal megbuktatott Robert Mugabe vagy a majdnem puccsot elszenvedő egyenlítői-guineai Obiang Nguema sorsát. Korábban is volt ilyen folyamat, például a mai napig azt állítják helyi források, hogy Jean-Marie Michel Mokoko, egykori vezérkari főnök és elnökjelölt azért van már 2016 óta börtönben vádemelés és tárgyalás nélkül, mert nem hajlandó elismerni Nguesso 2016-os választási győzelmét.

De több ellenzéki aktivista és politikus is évek óta börtönben van már feltételezetten politikai okokból, de például tavaly óta börtönben van a Köztársasági Őrség egyik vezetője is, az Őrség parancsnokát, Nianga Ngatsé Mboualát pedg januárban tartóztatták le – valószínűleg a kormányközeli biztonsági erőkben megjelenő elnökellenes hangok miatt. De például a médiában is megindult valamiféle folyamat, több újságíró korábbi bebörtönzése után idén Norbert Dabira médiamogult is letartóztatták és az ő őrizetbevételének tényleges okairól sem tudni nagyon semmit. Sokan sok helyen publikáltak már írásokat az országban zajló folyamatokról, diktatúráról írnak, elnyomásról, egypártrendszerről szóló írásokat is találhatunk szerte a sajtóban, viszont az tény, hogy az elmúlt évek gazdasági nehézségei hatással voltak a politikai életre is, hiszen miután elkezdtek akadozni a köztisztviselők fizetései, az ország adóssága pedig történelmi szintet ért el, a politikai elit hozzálátott, hogy biztosítsa hatalmát, aminek érdekében egy lojális és az elnök közvetlen irányítása alá tartozó biztonsági erő alakult ki megint.

Ez nem meglepő errefelé, hiszen az ország északi és déli felének korábbi etnikai megosztottságán is a katonaság tudott csak úrrá lenni, maga Nguesso is katonai puccsal jutott hatalomra és alig néhány évnyi civil vezetést láthattunk a hatvanas évektől kezdődően a “kis” Kongóban. És nem kell csak ezt az országot kiszemelnünk magunknak, ha ilyesmiről akarunk elmélkedni, hiszen világszerte elég egyértelmű trend, hogy a gazdasági nehézségekre, politikai kihívásokra, társadalmi feszültségekre a vezetés válasza a reformok helyett a kemény kéz, a biztonsági erőkre való támaszkodás – csak hát ez nagyon veszélyes tud lenni, hiszen megakadályoz bármilyen demokratikus hatalomátadást, sőt kiszámíthatatlanná teszi a politikai életet. Hiszen mi történik, ha esetleg majd Nguesso már nem lesz képes ellátni feladatát?

A szak- és diákszervezetek munkáját kormányzati tisztek nehezítik, az utcai megmozdulásokat betiltották, az ellenzék pedig annyira szétesett, hogy az apró frakciók nemhogy céljukat nem tudják elérni, létükkel éppen a kormányzat hatalmát legitimizálják, hiszen nincsen más láthatóan kormányzásra kész erő az országban. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a 2016. márciusi elnökválasztás (amelyet értelemszerűen Nguesso nyert meg) után súlyos konfliktus alakult ki a “kis” Kongóban, olyannyira, hogy még a polgárháború esélye is felmerült annyi évnyi béke után. Emlékezhetünk, a sokak által kétségbe vont választási eredmény bejelentése után a fővárosban, Brazzavilleben támadások sorozatát hajtották végre kormányzati és katonai épületek ellen, amely támadásokban legalább 20 ember életét veszítette. A kormány azonnal a Nguesso ellen már korábban harcoló Nindzsák lázadó mozgalmát kezdte vádolni és szinte azonnal elsöprő erejű offenzívát indított Pool tartományban a Nindzsák vezetője, Ntumi lelkész és a fegyvert egyébként már évekkel korábban végleg letevő csoport megmaradt csoportosulásai ellen.

Ntumi végig tagadta a Nindzsák szerepét a támadásokban, de a hosszú hónapokon át tartó katonai leszámolás eredményeként végül egy látványos békeszerződés került aláírásra – arról viszont nem szóltak a híradások, hogy mi történt Poolban és mit jelent az elsöprő erejű támadás. Az IRIN hírügynökség egyik riportere viszont bejutott a régióba és beszámolói szerint a kongói hadsereg egész falvakat égetett fel és bombázott le, településeket zártak el a külvilágtól és mindenhol katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel – annak ellenére, hogy valószínűleg már túl sok aktív Nindzsa nem tartózkodott Poolban. Ennek eredménye pedig az lett, hogy akármi is volt a korábbi brazzavillei támadások hátterében, Poolban a Nindzsák újrakezdték a harcot, fiatalok, idősek egyaránt fegyvert fogtak a hadsereg ellen, felrobbantották például a Brazzaville és Pointe-Noire közötti vasúti hidakat, sok tucat alkalommal gyilkoltak meg katonákat és a végén már civilek ellen is akciókat hajtottak végre.

És bár végül a fentebb említett békeszerződés megnyugtatta a kedélyeket, több százezer embernek kellett elmenekülnie otthonából és Pool konkrétan összeomlott, ahogy a “kis” Kongó is az összeomlás szélére jutott, hiszen a Brazzaville-Pointe-Noire vasútvonal lezárása padlóra küldte az amúgy sem acélos gazdaságot. Jelzésértékű, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya már 110%! És ugyebár a Nindzsák jelentette veszély ott lebeg a levegőben, ahogy szintén veszélyes elegyet jelent az egyre növekvő elégedetlenség a gazdasági nehézségek miatt, így nem csoda, ha Nguesso most elkezd tényleg “kemény kéz” politikát folytatni.

twitter.om/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék