A zimbabwei változások árnyékában szépen tisztogat az angolai J-Lo

Közzététel ideje | november 24, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Amikor José Eduardo dos Santos angolai elnök először beszélt a visszavonulásáról 38 évnyi uralkodás után még a tavalyi év elején, akkor sokan csak legyintettek, hiszen a politikus korábban már többször beszélt ilyen tervekről, amelyek később aztán nem valósultak meg. Pár hónappal később aztán abszolút többséggel őt választották meg a függetlenség óta az országot irányító Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA) elnökének, amivel biztossá vált, hogy ha át is adná a stafétát valakinek, a hatalmat továbbra is vasmarokkal őrizné saját és családja kezében. Aztán amikor 2016. decemberében az MPLA João Lourençot, a védelmi minisztert jelölte ki a 2017-es választások előtt fő elnökjelöltjének, akkor már egyre biztosabbá vált, hogy változás lesz Angolában – 2017. augusztusában pedig az MPLA elsöprő többséggel nyert a helyhatósági választásokon, így az alkotmánynak megfelelően João Lourenço lett az ország új elnöke.

De még ekkor is sokan úgy gondolták, hogy miután Santos még mindig az MPLA elnöke és családja jópár, fontos állami pozíciót kontrollál, a Santos család marad az állam valódi irányítója, hiába tett ígéretet Lourenço arra, hogy reformokat fog megvalósítani és nem a Santos család végrehajtója lesz. Nos, a kétkedőknek eddig úgy tűnik nem lett igazuk, hiszen hivatalába kerülése után az új elnök komoly tisztogatásba kezdett a korrupció elleni harc jegyében: eltávolította például a titkosszolgálat vagy a rendőrség vezetőjét pozíciójából, hiába voltak ők oda nagyjából bebetonozva a korábbi elnök ideje alatt. Aztán folytatta az állami médiumok igazgatótanácsainak teljes lecserélésével, az Endiama állami gyémántvállalat igazgatójának menesztésével és így tovább. És miközben a világ figyelme teljes egészében Zimbabwéra és Robert Mugabe évek óta annyira várt távozására irányult, Lourenço még a sokáig sérthetetlennek hitt Santos-klánt sem kímélte, ugyanis eltávolította az állami olajtársaság, a Sonangol teljes igazgatótanácsát is, beleértve Afrika leggazdagabb nőjét, dos Santos ex-elnök lányát, Isabelt is.

Nem sokkal később testvérei, Welwistchea és José Paulino dos Santos is eltávolításra kerültek két állami televíziós csatorna tanácsából (miközben maga az egykori elnök Spanyolországban fekszik egy kórházban egészségügyi okokból) és minden más esetben ez óriási hír lett volna a világ vezetői médiumaiban, Robert Mugabe története azonban egyértelműen elnyomja Lourenço akcióit, aki így szép nyugodtan tevékenykedhet és adhat csattanós választ azoknak, akik úgy gondolták, hogy ő egyszerűen csak egy báb lesz majd. Na de azért ennyire ne legyünk elbizakodottak sem, hiszen ezek akár tervezett lépések is lehettek már korábban, azonban az angolai államkasszából állítólagosan a dos Santos család számlájára kerülő milliók sorsáról valószínűleg nem lesz komolyabb beszélgetés, ahogy azt sem tudjuk még, hogy Isabel dos Santos vagy éppen José Paulino dos Santos nem fognak-e rövidesen egy másik állami pozícióban feltűnni.

A legnagyobb probléma Lourenço megítélésével az, hogy a dos Santos-érában egyszerűen alig lehetett elképzeléseiről bármit is tudni, afféle szürke eminenciásként tevékenykedett, így még mindig csak találgatni lehet arról, hogy mi várható a jövőben, azonban az ország GDP-jének 45%-át adó Sonangol igazgatótanácsának teljes lecserélése érzékeny ámbár szükség lépés volt Angola számára. Tekintve, hogy az alacsony piaci árak, a politikai összefonódások és a kaotikus állapotok a cégnél oda vezettek, hogy egyszerűen a szükséges reformokat nem lehetett megtenni, remélhetőleg az új elnök lépése oda vezet, hogy sikerül egy kicsit átalakítani a vállalatot és jelentős mértékben növelni hatékonyságát, már ami gazdálkodását illeti. Az még igazából nem derült, hogy az MPLA nagy öregjei hogyan fogják majd fogadni a Jennifer Lopez után csak J-Lonak hívott elnök lépéseit, de még az is elképzelhető, hogy nem fognak komoly szót emelni ellene. De miért is nem?

Egyrészt mert augusztusban az MPLA történelmi mélypontra jutott a megszerzett 65%-os szavazati arányával és a dos Santos családdal nem szimpatizáló tömegek körében jelentős pozitívum lehet az ex-elnök klánja elleni fellépés, másrészt a külföldi befektetők és támogatók számára ez azt is jelentheti, hogy jóval könnyebb és egyszerűbb lesz üzletelni Angolában. Úgyhogy eme cikk szerzője úgy látja, hogy ezek a lépések valószínűleg nem fognak komoly problémát okozni Lourenço számára, hiszen egyrészt a dos Santos család továbbra is hatalmas vagyonok felett rendelkezik Angolában (tehát a pozicióvesztés nem olyan nagy csapás számukra), másrészt ezzel az új elnök elismerő szavakat kaphat a nemzetközi közvélemény részéről is, ami pedig nagyon jól fog jönni a gazdasági stratégia javítása során.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék