Zambia vajon tényleg megindult egy totalitárius rendszer irányába?

Közzététel ideje | november 11, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az Afrikáról értekezők, az Afrikát figyelők és szeretők számára Zambia mindig is a stabilitás, a demokrácia, a normális, tisztességes élet egyik bázisa volt a fekete kontinensen, turistaként vagy akár üzletre vágyó vállalkozóként is elfogadható körülmények vártak a külföldiekre, amely ugyan nem változott meg a mindennapi élet szintjén, de a politikai életben egyre aggasztóbb jelek kezdték el felütni a fejüket, kezdve Hakainde Hichilema négy hónapos letartóztatásával. Hichilema a Nemzeti Fejlődési Egységpárt ellenzéki mozgalmát (és a másik két mozgalmat is tömörítő Egységes Demokratikus Szövetséget) vezeti már több mint egy évtizede és öt alkalommal volt elnökválasztáson jelölt, legutóbb 2016-ban.

Akkor és előtte 2015-ben is alig pár ezer szavazattal veszített Edgar Lungu jelenlegi elnökkel szemben, úgyhogy egyértelműen a zambiai politikai élet meghatározó alakjáról beszélünk, akit idén áprilisban kormányellenes szervezkedés és hazaárulás vádjával vettek őrizetbe. Ez az őrizetbevétel afféle csúcspontnak számít a zambiai politikai élet utóbbi időben tapasztalható megromlásában, de már előtte, nagyjából 2015-től kezdődően észrevehetőek voltak annak jelei, hogy Lungu és a Hazafias Front (PF) kormánypártja a korábbi gyakorlattal szakítva egyre keményebben támadja az ellenzéket, elnyomva a kritikus hangokat, erővel válaszolva rájuk. A tüntetéseket egyre ritkábban engedélyezték és ha jóvá is hagyták valamelyiket, brutális erővel korlátozták ezeket a felvonulásokat és tiltakozásokat, amely folyamat csúcspontja az volt, amikor a fentebb említett Hichilemát azért zárták 4 hónapra börtönbe, mert nem adott elsőbbséget az elnök konvojának.

És egyébként csak nagy nyomásra, a nemzetközi felszólításoknak köszönhetően tudta a politikus elkerülni, hogy 15 éven keresztül börtönben legyen akciója okán. Ezzel párhuzamosan pedig elindult egyfajta marginalizáció is az országban, az 1964-es függetlenné válás óta nem volt arra példa, hogy egyházakat vagy etnikumokat diszkrimináljanak pozitívan vagy negatívan, de az utóbbi években több ilyenre is láttunk példát – például azon egyházak, amelyek a kormány mellett szólaltak fel, hatalmas összegű támogatásokhoz juthattak, de azok az etnikumok és régiók, amelyek az ellenzéki Nemzeti Fejlődési Egységpárt mögé sorakoztak fel, folyamatosan növekvő bürokráciával és csökkenő támogatásokkal voltak kénytelenek számolni.

És a társadalmi párbeszédre, a közös politikai munkára épülő demokrácia kudarcát jelenti az is, hogy hiába volt a két erő között mindösszesen pár ezer szavazat különbség 2015-ben és 2016-ban is, Lungu első alkalommal most, Hichilema letartóztatása kapcsán találkozott az ellenzékkel és vezetőjével. Gondoljunk bele, ez azt jelenti, hogy az ország társadalmának nagyjából fele kirekesztésre került a mindennapok politikájából, Lungu és a PF egyszerűen ledominálja őket. És ez a dominancia érzékelhető a médiában is, az ország legrégebbi független sajtóorgánumát tavaly záratta be a kormány és az állami médiát egyértelműen kizárólag saját céljaira igyekszik használni, ahogy a PF ifjúsági szervezetét is, ugyanis idén több alkalommal előfordult, hogy fiatal és fizetett PF-aktivisták támadtak meg ellenzéki tüntetőket és követtek el különféle bűncselekémnyeket.

Ez utóbbit persze cáfolta minden forrás és csak bűnözői csoportokról esett szó, de az ellenzék erre vonatkozó vádaskodását nem lehet figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha egyébként Hichilema pártja hasonló kezdeményezéseket próbált már implementálni a saját háza táján is. És lehetne még folytatni az aggasztó jelek sorolását, hiszen ha csak szimplán körbenézünk a zambiai sajtóban, láthatjuk, hogy például júniusban azért függesztették fel 48 ellenzéki képviselő mandátumát, mert nem hallgatták végig az elnök beszédét a parlamentben vagy októberben azért hirdettek szükségállapotot és kezdtek letartóztatások sorozatába, mert állítólag az ellenzéki erők támadásokat intéztek rendőrörsök ellen. Úgyhogy vigyázó szemünket Zambiára vessük a következő hónapokban is, főleg, hogy Lungu már többször elismételte klasszikussá vált mondatát: “ha sarokba szorítanak, nem leszek rest feláldozni a békét a demokrácia oltárán.”

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék