Szváziföldi gazdasági kitekintő – évek óta semmi sem változik, még mindig csak a vészhelyzetről lehet írni

Közzététel ideje | november 4, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az egyik, száműzetésben üzemeltetett független szváziföldi újság friss cikke szerint a szváziföldi kormány olyan pénzügyi helyzetbe került, hogy mára már a csőd szélén áll és konkrétan napról-napra tartja életben az állami infrastruktúrát. A Times Sunday pár napja jelentette, hogy a Szváziföldi Adóhivatal által begyűjtött adók napi szinten azonnal a kormány kasszájába kerülnek és szinte azonnal el is költik ezeket az összegeket – többnyire a közalkalmazottak és köztisztviselők fizetésére, de még így is csak néhány hónapos késéssel tudják kifizetni a járandóságokat. A felszínen a kormány persze igyekszik tartani a jól működő gazdaság látszatát, egyrészt nemrégiben a köztisztviselők kaptak egy közel 20%-os fizetésemelést, valószínűleg azért, hogy ezzel is ellensúlyozni tudják a késések okozta frusztrációt (mindezt úgy, hogy a GDP hatalmas részét költik bérekre), másrészt pedig októberben 1.2 milliárd lilangenit (22 milliárd forint) vett fel kölcsönként a Szváziföldi Központi Banktól, hogy tovább tudja finanszírozni a hatalmas álamapparátust és a szükségtelen állami beszerzéseket.

Ezzel párhuzamosan viszont a közalkalmazottakat és köztisztviselőket tömörítő szakszervezet szerint a kormány beszüntette a szakszervezeti tagdíjak fizetését, ami azért is különösen aggasztó, mert az országban 2010 óta ismét mélypontra jutott a deficit szintje, a gazdaság instabil, a kilátások sötétek és nincs semmi jel a javulásra közép- illetve hosszútávon. A Nemzetközi Valutaalap ajánlásai szerint a fenntartható gazdasági helyzet érdekében a kormánynak azonnal be kellene szüntetnie a felesleges költekezéseket és át kellene gondolnia a nagyberuházásainak célját, mert reformok nélkül súlyos csapások várnak a szváziföldi lakosságra. És hogy tényleg rosszul kezelik az állami eszközöket és intézményeket, azt például a Lomati-aranybánya története is mutatja, amelyet még 2016. februárjában nagy csinnadrattával nyitottak meg és a régió nagy fellendülését várta tőle maga III. Mswati király is (35 éven keresztül tudtak volna aranyat bányászni itt), ezzel szemben már az idei év elején be kellett ideiglenesen zárni, a vezetésben tapasztalható visszaélések és a normális gazdálkodás teljes hiánya miatt.

A vizsgálatok után elvileg ismét újraindították néhány napja a kitermelést, de nem igazán biztos a jövő, főleg, hogy továbbra is elég inkompetens a bánya irányítása. Eközben pedig az ember olvassa a híreket, melyek szerint III. Mswati és most már 14 felesége megállás nélkül költi az állam pénzét mindenféle luxuscikkekre, néhány hete a Business Insider Afrika harmadik leggazdagabb uralkodójának nevezte, 13 palotája, magánrepülőgép-flottája, luxusautói vannak, miközben Szváziföld minden második lakosa munkanélküli és maga az ország többször fordult azonnali pénzügyi segítségért a Dél-afrikai Köztársasághoz, hogy ne omoljon össze.

De hogy ne csak mindig a bírálat oldaláról közelítsük meg a dolgokat, a szváziföldiek számára jó hírt jelent, hogy közel 7000 új munkahelyet teremthet az építkezés idejére az országban a dél-afrikai Lothairt a szvázi Sidvokodvoval összekötő vasútvonal építése, amely ráadásul még a szvázi gazdaság fellendüléséhez is hozzájárulhat, tekintve, hogy még egyszerűbb lesz a termékek Dél-afrikai Köztársaságba szállítása. És hogy milyen termékekről beszélünk Szváziföld kapcsán? Az exportjának 70%-át a Dél-afrikai Köztársaságba küldő (a fennmaradó rész leginkább az Egyesült Államokba és az Európai Unióba irányul) kis ország leginkább a textiliparáról nevezetes, a gazdaság motorjának fennmaradó részét a bányászat és a cukortermelés adja, ez utóbbi tekintetében a világ élvonalába tartozik Szváziföld.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék