Ian Khama és a demokraták ellenzéke teljesen szétaprózza magát Botswanában

Közzététel ideje | november 1, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Botswanában legutóbb 2014. október 24.-én tartottak választásokat, egyszerre elnök- és parlamenti választásra is sor került, a sokak által diktátornak nevezett Ian Khama pedig megszerezte második elnöki mandátumát is, de ami ennél is fontosabb volt, az a tény, hogy bár a Botswanai Demokrata Párt (BDP) ugyan 11. alkalommal tudott nyerni választást az országban, az ellenzék összeállásának köszönhetően jelentős visszaesést volt kénytelen elszenvedni a megszerzett mandátumok számában. A 63 parlamenti helyből megszerezhető 57 lehetséges mandátumból (a maradék hat úgy kerül kijelölésre vagy pozíció alapján jár) megszerzett 37 még így is rettentően sok, de az ellenzéki Demokratikus Változás Tömörülés (UDC) 17 képviselője és a Botswanai Népi Tömörülés Pártjának 3 képviselője történelmi jó eredmény a botswanai ellenzék számára, az ország függetlensége óta nem ült ennyi nem kormánypárti képviselő a folyamatosan növekvő létszámú törvényhozásban.

Azon a választáson is egyértelműen látszott az afrikai minta, a városi fiatalság támogatta a változást és az ellenzéki tömörüléseket, a vidékiek pedig továbbra is egyöntetűen a BDP mögé sorakoztak fel. És ha ezt összevetjük azzal, hogy 2009-ben 45 mandátumot szerzett az 57-ből a Demokrata Párt, 2004 pedig 44-et, akkor egyértelműen látható, hogy 2019-re az ellenzék esélye egy még jobb teljesítményre kizárólag az összefogásban keresendő – mégis a napokban pont a megosztottságról szólnak a hírek a botswanai sajtóban, hiszen a Botswanai Nemzeti Front, a Botswanai Demokratikus Mozgalom (BMD) és a Botswanai Néppárt szövetségéből létrejött UDC megroppanásáról jönnek a főcímek. Azt tudni kell, hogy a fentebb említett Botswanai Népi Tömörülés Pártja 2014-ben még az UDC-vel szövetségben küzdött a voksokért, később azonban elhatárolódtak a szövetségtől, amelyben Gomolemo Motswaledi vezetésével a kormányzó demokratákból kivált BMD dominált, de nem sokáig.

Nem sokáig, ugyanis komoly ellentétek ütötték fel fejüket ebben a viszonylag új pártban és Motswaledi utódja, Ndaba Gaolathe vezetésével a napokban megalakult a BMD elszakadóiból a Haladók Szövetsége (AP), amely egyértelműen elhatárolódott a BMD-től, így pedig az UDC-től is. Motswaledi és az általa vezetett BMD az első olyan mozgalom volt, ami a BDP létezése óta hátat fordított a demokratáknak, de Motswaledi sokáig nem állhatott az ellenzéki mozgalom élén, hiszen alig 10 héttel a 2014-es választások előtt furcsa körülmények között életét veszítette egy autóbalesetben. Hívei a mai napig úgy gondolják, hogy nem egyszerű baleset történt, mindenesetre a BMD számára ez a csapás brutális erejű volt, az UDC-t vezető Duma Boko mellett alelnökként indulni kívánó karizmatikus Motswaledi halála óta a BMD acsarkodás és viták színtere lett, a mostani kiválás pedig lassan szétaprózza az alapvetően stabil és jó erőnek induló mozgalmat.

Gaolathe egyébként egy friss nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy bár ez most visszalépésnek tűnik, a stabil alapok megvannak az ellenzék oldalán és így továbbra is esélyesnek tartja a kormányváltásra készülő erőket a győzelemre 2019-ben, Motlatsi Molapisi, a Botswanai Néppárt elnöke pedig szintén hasonlóképpen vélekedett az AP október 28.-án tartott közgyűlésén Gaboronéban. A vádakra is reagáltak az AP vezetői, akik úgy látják, hogy ez nem az ellenzék szétesését mutatja, inkább még színesebb palettát nyújtanak a választók számára, így még több embert tudnak elcsábítani a BDP táborából – persze azért azt fontos megjegyezni, hogy az AP egy az egyben a városiak pártja, nem igazán látható, hogyan lesz képes komoly erőt mutatni vidéken, ahol mindig is megtalálható volt a BDP igazi bázisa. Tehát ezek jelenleg a friss fejlemények a botswanai politikai palettán, de minden nyilatkozat ellenére elég egyértelmű, hogy az ellenzék oldalán komoly ellentétek vannak, a fentebb említett Molapisi például tucatnyi alkalommal kelt már ki a Botswanai Népi Tömörülés Pártja ellen és a Nemzeti Frontot és az UDC-t is vezető Duma Boko szerepét is megkérdőjelezte már.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék