Libériai elnökválasztás: a polgárháború keményvonalasai fognak dönteni

Közzététel ideje | október 28, 2017 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Október 10-én parlamenti- és elnökválasztásokat tartottak Libériában, amelyet nyugodtan lehet az elcsépelt történelmi jelzővel is illetni, hiszen egyrészt a 2003-as polgárháború óta ez volt az első, amelyet teljes egészében az ország választási bizottsága vezényelt le az ország biztonsági erőinek felügyelete mellett, másrészt pedig a 2006 óta hivatalban lévő elnök, Ellen Johnson Sirleaf békében távozott pozíciójából két mandátum kitöltése után, az alkotmányos szabályok tiszteletben tartásával (tehát nem látott neki jó afrikai módon az alkotmány módosítgatásának). És bár az első órákban még arról szóltak a hírek, hogy az egykoron híres labdarúgó, a korábban Sirleaf által már 2005-ben legyőzött George Weah a szavazatok többségének megszerzésével könnyedén elnök lehet, de aztán gyorsan kiderült, hogy az indulók egyike sem tudott abszolút többséget szerezni, így november 10-én fog majd eldőlni, ki lesz a sok szenvedés után fejlődésnek induló Libéria elnöke.

Végül a hivatalos eredményekből kiderült: George Weah, a Demokratikus Változás Koalíció (CDC) jelöltje az Egységpárt jelöltjével, Joseph Boakaial (Sirleaf örökös elnökhelyettesével) fog november hetedikén ismét szembeszállni, hogy eldöntsék ki tudja megszerezni a több szavazatot a második körben. Érdekesség, hogy az egykori lázadó vezér, a Samuel Doe megkínzását és meggyilkolását kamerák előtt elrendelő majd végignéző és a háború során minden ellenfelével véresen leszámoló Prince Johnson több százezer szavazattal egészen jó eredményt tudott elérni köszönhetően főleg szűkebb hazája, Nimba megye támogatásának. A pártoknál sem volt igazából meglepetés, a CDC és az Egységpárt szerezte meg messze a legtöbb parlamenti helyet, egyedül még a független képviselők tudtak tíznél több mandátumot megszerezni. Mindenesetre sokak, főleg Boakai hívei számára örömteli volt az eredmény, hiszen így tovább kampányolhatnak még támogatottjukért, hogy átbillentsék a mérleg nyelvét.

És van reményre okuk, hiszen az előző két választáson is a hátrányban lévő Egységpárt jelöltje, Sirleaf tudott diadalmaskodni a második körben – persze most azért pont az Egységpárt elmúlt két mandátum alatti teljesítménye lesz a sorsdöntő, hiszen maga Sirleaf is beismerte búcsúbeszédében, hogy nem tudott igazi egységet teremteni Libériában, a korrupció elleni harcot elveszítette, sőt pártjának több tagja is érintetté vált komoly korrupciós botrányokban (ez mondjuk megvan a másik oldalon is). De ha ez annyira nem is fog számítani, ami biztos döntő tényező lesz, az a tény, hogy a gazdaság nem tudott annyira fejlődni, mint kellett volna, ráadásul romlott az életszínvonal, az infláció növekedett és úgy általában, nehezedett a mindennapi élet.

A másik oldalnak is van bőven problémája, hiszen Weah közeli körében a politikai élet nagy “öregjeit”, korábbi botrányokban érintett politikusait találjuk ismételten, ráadásul alelnöke a hírhedt Charles Taylor egykori felesége, Jewel Howard-Taylor lenne, az a Howard-Taylor, aki anno a homoszexualitás bűncselekménnyé minősítésére adott be parlamenti előterjesztést. Boakai támogatói szerint Weah megválasztása utat adna Taylor keményvonalas politikájának ismét, de a jelenlegi hírek szerint valószínűleg ez kevesebbet fog számítani a fiatal választók számára, akiket egyrészt motivál Weah múltja és sikeressége, másrészt ezt a támogatói generációt már inkább csak a megélhetési lehetőségek javulása érdekli, azt pedig megtapasztalták az elmúlt években, hogy Sirleaftól nem várhatnak túl sok újat már (és Boakai Sirleaffel dolgozott együtt 12 éven át, tehát akár Sirleaf kudarcait is a nevéhez lehet kötni).

Szóval lehet elmélkedni, lehet találgatni, az biztos, hogy jelenleg Weah áll jobban és a következő néhány napban az Egységpártnak nagyot kellene javulnia, hogy elhitesse a polgárokkal, végre tényleg lesz infrastruktúra-fejlesztés, végre megszűnik a feneketlen korrupció és tényleg eljön az “új Libéria”. Amiért eme poszt végefelé közeledve a szerző Weah győzelmét valószínűsíti, az igazából az a tény, hogy a fentebb már említett Prince Johnson a választási eredmények után azonnal buzdítani kezdte híveit Weah támogatására és ha egyszerű matematikával megnézzük, Weah 38%-a mellé bejön Johnson 8%-a, így Boakainak nagyot kellene javulnia 28%-ról, hogy nyerhessen.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Libériai elnökválasztás: a polgárháború keményvonalasai fognak dönteni”

 1. Az Aranylabda semmiség ahhoz képest, ami elnökként vár George Weah-ra | Hosszabbítás
  december 29th, 2017 @ 11:54

  […] Howard-Taylor igazi keményvonalas politikát képvisel, korábban például ő volt az, aki a homoszexualitást bűncselekménnyé nyilvánító törvényjavaslatot nyújtott be a […]

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék