Vajon tényleg megszegte Alpha Conde a tavaly októberi egyezséget az ellenzékkel?

Közzététel ideje | október 15, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Guinea stabilitásának és hosszútávú politikai berendezkedésének szempontjából megint kritikus időszakot él meg a nyugat-afrikai ország, hiszen a tavaly október 12-én aláírt politikai megegyezés a mai napig nem került megvalósításra és az elmúlt hónapok során a Cellou Dalein Diallo vezette ellenzéki tömörülés egyre erősebben kezdte követelni a lefektetett pontok megvalósulását. Erősebben, hiszen míg korábban csak szóban ment a követelések megfogalmazása, addig mostanra már tüntetések sorozatát láthattuk az utcákon és az ellenzék vezetői a kormánnyal folytatandó megbeszéléseiket is bojkottálták. Hogy csak néhány példát említsünk az eddig meg nem valósult követelések közül (amelyeknek pontos szövege az interneten is olvasható): az ellenzékiek továbbra is várják, hogy nyomozás és vizsgálat kezdődjön a korábbi tüntetések során megsérült vagy elhunyt megmozdulók ügyében, de a korábbi politikai konfliktusok során anyagi károkat szenvedett állampolgárok kártalanítása sem kezdődött meg (nem kell túl messzire visszamenni az időben, hogy emlékezzünk a jelenetekre, amikor kormánykatonák házkutatás címszóval törtek rá emberekre a fővárosban, Conakryban).

A kormány szerint viszont azért van előrelépés, hiszen bár a választási bizottság átalakítása nem történt még meg, kitűzésre kerültek a 2005 óta függőben lévő helyi és parlamenti választások, méghozzá 2018. február 4-ére – ami a követelésben szereplő dátumhoz képest egy éves csúszás. Szintén már kész kellene lennie az ellenőrzött választási névjegyzéknek, de a választási bizottság szerint még mindig csak a külföldi cég tendereztetése zajlik, amely majd elvégezné a felülvizsgálatot – szerintük itt már az is eredmény volt, hogy össze tudták rakni a tender kiírását. Emlékezhetünk, még 2015. december 11-én tartottak elnökválasztást Guineában, amelyet akkor vitatott körülmények között a korábbi elnök, Alpha Condé nyert meg, de helyi és külföldi jogvédők, valamint ellenzéki erők szerint is súlyos visszaélések történtek a voksolás során, így az eredmény bejelentését követő hónapok tüntetései során több tucat ember veszítette életét és jöttek hírek vádak nélkül letartóztatásokról és kínzásokról is.

A feszült helyzetet oldotta fel aztán 2016. októberében a fentebb említett egyezség a kormány, az ellenzék, a civil szektor és a nemzetközi partnerek között, de úgy tűnik, hogy az ígéretek egy része még mindig nem valósult meg, így megint kezdődhet az aggódás ezért a sokat megélt aprócska országért. Cellou Dalein Diallo, a 2015-ös választás vesztese és az ellenzék jelenlegi vezére egyébként a napokban úgy reagált például a bejelentett jövő februári helyi és parlamenti választásokra, hogy ez a megegyezés megszegése és bár részt terveznek venni a választásokon, egyértelműen visszautasítják a késlekedést és ismételten tüntetéssorozatra buzdította híveit.

Ha azt nézzük, hogy milyen reakciók jöttek az elmúlt napokban a helyi és parlamenti választások bejelentéséhez kapcsolódóan, akkor azt láthatjuk, hogy a választási bizottság a februári dátum bejelentésével és a választási névjegyzék közelgő felülvizsgálatával igyekszik elterelni a figyelmet arról, hogy a tavalyi politikai egyezség jelentős része még nem került végrehajtásra, az ellenzék viszont folyamatosan híveit szólítja fel a tüntetésekre és az utcára vonulásra, ezzel igyekezvén fenntartani a kormányon és a választási bizottságon a nyomást, hogy legalább jövő februárban legyenek helyi és parlamenti választások – sokan ugyanis már most attól tartanak (jogosan) hogy egyszerűen nincsenek meg a feltételek és az erőforrások a lebonyolításra akkor sem. Persze a kormány részéről azért nem értetnének egyet a “politikai egyezség jelentős része még nem került végrehajtásra” kitétellel, hiszen az önkormányzati és területfejlesztési miniszter a televízióban sorolta fel pár nappal ezelőtt, hogy mely pontok került már megvalósításra, itt többek között kiemelve hogy már folyamatban van a kártérítésre jogosultak listájának összeállítása és a politikai okokból bebörtönzött emberek jelentős részét is szabadon engedték már, ráadásul jóváhagyásra került az új választási törvény a parlament előtt.

Szóval ahogy látható, a felek között egyáltalán nincs egyetértés abban, hogy mi történt és mi nem, de az biztos, hogy a mindennapi emberek szintjén nagy az elégedetlenség, elég ha az év első felében brutális erőszakba torkolló tüntetésekre vagy sztrájkokra gondolunk, amelyeket januárban indított el a szinte éhbérért folgalkoztatott tanárok munkabeszüntetése és amelyhez rövidesen az egész ország és az összes szakszervezet csatlakozott. Ráadásul az elmúlt tíz évben még nem volt olyasmire példa mint az idei év elején és ez intő jel lehet a jövőre nézve: egyrészt valószínűleg az elmúlt évtizedben ez volt az első, egész országot átfogó tüntetéshullám, amely nem kapcsolódott etnikumokhoz vagy területekhez, másrészt ez volt az első ilyen szintű megmozdulás, amelyet nemhogy a kormány, de még az adott területekért felelős miniszterek is túléltek a pozíciójukban maradva – hiába haltak meg az erőszakos összecsapásokban közel százan.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék