3R – egy lázadó csoport, ami ugyan egy a sok közül, mégis igazi tünete a jelenlegi helyzetnek a Közép-afrikai Köztársaságban

Közzététel ideje | október 5, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Jópár évvel ezelőtt itt a Mindennapi Afrika blogon volt már több írás arról, hogy a Közép-afrikai Köztársaság északi része nagyjából a senki földjének számít és bár azóta sok víz lefolyt már a Sangha-folyón, a helyzet egyáltalán nem változott, a sokat szenvedett ország északnyugati felén továbbra sem létezik semmiféle államhatalom, hadurak jönnek és mennek, a lakosság pedig szenved. Legutóbb a 2015 végén feltűnt 3R lázadó alakulata mutatott rá a bevezető mondat igazságára: a csoport szeptember 23-án lerohanta a ország északnyugati csücskében található Bocaranga városát és ezzel menekülésre késztette a 30 ezer lakos nagyjából mindegyikét, akik sok esetben étlen-szomjan menekültek 200 kilométeren keresztül, hogy biztonságra leljenek.

A napokon át tartó rettegésnek végül az vetett véget, hogy néhány napja, október elején az államban működő ENSZ stabilizácós misszió, a MINUSCA küldöttsége látogatott el a területre, hogy tárgyaljon a fegyveresekkel és kieszközölje távozásukat. És bár a 3R hírhedt vezetője, Sidiki Abass még a küldöttség megérkezése előtt távozott, a milícisták maradtak és nem igazán akarnak távozni, hiába vannak a városban a MINUSCA fegyveresei is. Jelenleg elég feszültnek nevezhető a helyzet, a lakosok egy része visszatért, az utcákon még mindig láthatóak a 3R harcosai, akik mellett a MINUSCA-járőrei igyekeznek biztosítani a nyugalmat és mindenki arra vár, hogy a MINUSCA által adott ultimátum lejártával távoznak-e végül a kormányellenes fegyveresek.

És bár valószínűsíthetően a 3R is csak egy marad a sok tucat kormányellenes lázadó mozgalomból a Közép-afrikai Köztársaságban, története tökéletesen mutatja, hogy milyen helyzetet szül az államhatalom hiánya. A magát tábornoknak nevező és tartó Sidiki Abass és csoportja először 2015. novemberében hallatott magáról, amikor Koui környékén tartottak toborzórendezvényeket és kampányoltak a kormány valamint az anti-balaka milíciák ellen. A nevüket képező 3R az elméleti céljaikat jelképezi, magyarra lefordítva nagyjából Visszatérés, Visszavétel és Rehabilitáció és legfontosabb feladatuk a kameruni határ környékén élő fulbék megvédése volt a főleg keresztényeket tömörítő anti-balaka csapatok támadásaitól – ennek megfelelve 2016 közepén-végén már azt olvashattuk Abass csoportosulásáról, hogy brutális támadásokat hajtanak végre falvak ellen Koui járásban az anti-balaka támadásokat megtorlandó.

A 3R hasonlóan a többi ilyen csoporthoz, tömegével követett el gyilkosságokat, nemi erőszakokat és gyújtogatásokat, amelyek ellen egyébként sajnálatos módon a MINUSCA régióban tartozkodó alakulatai nem tettek semmit. És ez igazán azért fájó, mert az állami hadsereg képtelen bármiféle stabilitást szavatolni ezekben a Banguitól távoli régiókban, így az embereknek nagyjából a MINUSCA maradna az egyetlen reményük – tökéletesen mutatja az itteni elkeseredést, hogy Bocaranga lakossága eredetileg nem volt annyi, mint amennyien most elmenekültek, csak éppen a korábbi támadások után például több ezren érkeztek ebbe a városba Kouiból a biztonság hiú reményét üldözve. De mint látható, hiába, itt sem védte meg őket senki. Ugyebár arra emlékezhetünk, hogy a mostani történet első láncszeme az volt, amikor a Séléka-koalíció elüldözte Francois Bozizé elnököt hivatalából, amelyre válaszul az anti-balaka csoportok támadást indítottak a muszlim lakosság ellen.

A hosszú, három éven át tartó erőszakhullám végét mindenki a választások lebonyolításától és az új kormánytól remélte, de sajnos ez nem vált valóra, a súlyos társadalmi és gazdasági problémák, valamint a kormány teljes impotenciája oda vezetett, hogy a fővárost, Banguit leszámítva az ország jelentős része törvényen kívüli területnek számít. És ezt a mondatot az elmúlt évek során sajnos már jópárszor le lehetett írni. A 3R esetében a kevés interjú egyikében Abass el is mondta, hogy majd akkor fogja csoportja felfüggeszteni a harcot, ha a kormány garantálni tudja a fulbe pásztorok és lakosok biztonságát – amíg ez nem történik meg, addig ők biztosan nem teszik le a fegyvert.

twitter.com/napiafrika

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék