#Togoenmarche – mi is történt eddig?

Közzététel ideje | augusztus 24, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az afrikai mércével nézve aprócska nyugat-afrikai Togo országa (mérete és lakosságszáma is nagyjából kétharmad Magyarország) sosem volt feszült, instabil hely, ahol a turistáknak vagy éppen mondjuk a vidéki lakosságnak félnivalója lett volna bármitől is – sőt, igazából a politikai életben is elég erős stabilitásról beszélhetünk, amely javarészt annak köszönhető, hogy az országot a Gnassingbé-dinasztia irányítja már 50 éve. Gnassingbe Eyadema egészen 2005-ös haláláig, 38 éven át irányította az országot, majd egyből fia, Faure került hatalomra elég érdekes körülmények között, de azóta már elég jól bebetonozta magát.

Időről-időre fellángol a feszültség és az állampolgárok erőszakos módon hangot adnak elégedetlenségüknek, de ezek a tüntetéssorozatok (amelyek sok esetben végződtek halálos áldozatokkal is) többnyire a választások környékén alakulnak ki – ezért is meglepőek a legutóbbi hétvége eseményei, amikor a Gnassingbe-rezsim ellen tüntetők közül többen is életüket veszítették a fővárostól, Lométól 340 kilométerre fekvő Sokode városában, ahol a rendőrség éles lőszerrel igyekezett feloszlatni a kormányellenes megmozdulást. A kormány szerint 2 tüntető veszítette életét, az ellenzék viszont legalább 7 halottról beszél, rajtuk kívül pedig több tucat ember, köztük egy tucat rendőr is megsérült. A tüntetés persze nem koncentrálódott kizárólag Sokodéra, több ezren vonultak fel Loméban is azt kántálva, hogy “50 év elég volt!”, őket a rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta fel.

A #Togoenmarche hashtag alatt az interneten is szerveződő, támogatókat gyűjtő megmozdulások alapvetően békésnek indultak, a Pánafrikai Nemzeti Párt (PNP) ellenzéki csoportja által szervezett tüntetéseken a résztvevők azt kívánták elérni, hogy állítsák helyre azt az 1992-es togói alkotmányt, amely létrehozta a többpárti demokráciát az országban. Ez volt az az alkotmány, amelyet 2005-ben a hadsereg egyetlen huszárvágással felrúgott, amikor Gnassingbe Eyadema halála után azonnal fiát, Faurét ültették az elnöki székbe, a parlament elnöke helyett – amit ugyebár az alkotmány előírt volna. Tehát azon az augusztus 19-én több ezer tüntető vonult fel Lomé, Anié, Sokodé és Kara városában, de Sokodét leszámítva igazán durván nem fajultak el az események a másik három helyszínen és végül a sokodéi áldozatok és sérültek mellett további tucatnyi sérültet kellett ellátni a kórházakban – és 81 embert vettek végül őrizetbe a kormány szerint (a PNP szerint közel 300 emberről van szó), akik közül a mai bejelentés (08.24) szerint tizenötöt már el is engedtek.

Az igazságügyi minisztérium szerint egyébként a két sokodéi áldozat halálának körülményei elég gyanúsak, jelenleg is nyomozás folyik ügyükben, de a minisztérium nyomatékosan felszólított mindenkit, hogy a közösségi médiában keringő képeket és videókat kezelje fenntartásokkal, egy részük ugyanis nem is Togóban készült. Annyi bizonyos, hogy Loméban és Sokodéban igen feszült volt a tüntetéseket követő napokban a hangulat és bár 20-án Loméban a PNP ismét felvonulást szervezett, a tüntetések nem vadultak el és nem alakult ki egy egész országra kiterjedő ellenállási szerveződés. A PNP egyik legerősebb bázisának számító Sokodéban rengeteg bolt hétfőn (08.21.) ki sem nyitott, sokan elmenekültek otthonaikból, sokan pedig nagy ívben kerülték a rengeteg katonai ellenőrzőpontot a városban.

Utóbbiakra persze szükség volt, hiszen a tüntetés során a sokodéi rendőrőrsöt felgyújtották több rendőrautóval egyetemben és rengeteg fegyvert is zsákmányoltak a kormány szerint bozótvágókkal, botokkal, husángokkal felfegyverzett fiatalok. Az ellenzék és a jogvédő csoportok felszólították ismételten Faure Gnassingbét, hogy mielőbb kezdjen hozzá reformok megvalósításához az országban, ellenkező esetben ezek a megmozdulások nem fognak csak néhány városra és egy-egy hétvégére koncentrálódni, de akár az egész ország is lángba borulhat.

twitter.com/napiafrika

11 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék