Komoly erőkkel zajlik a leszámolás Laoukein Médard, egykori elnökjelölt ellen Csádban

Közzététel ideje | augusztus 9, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A jelenlegi csádi elnök, Idriss Déby egyik nagy ellenfele, a 2016-os elnökválasztások egyik jelöltje, Laoukein Médard egyértelműen teljes támadás alatt áll országában, amely már nem csak személyét, hanem családját és támogatóit is érinti. A politikust július 17-én vették őrizetbe hűtlen kezelés és csalás vádjával, nem sokkal azután, hogy júniusban menesztették polgármesteri pozíciójából Moundouban, Csád második legnagyobb városában és gazdasági központjában. Az első meghallgatások igen feszült hangulatban, jelentős sajtóvisszhanggal kísérve zajlottak, rengeteg rendőr is felvonult a helyszínen, így megakadályozva, hogy Médard pártjának, a Csádi Egység a Békéért és Fejlődésért (TCDC) mozgalmának aktivistái akár csak megközelíthessék a bíróság épületét.

A csádi sajtóban megjelent információk szerint a bíróság 2012-tól kezdődően fogja átvizsgálni Moundou pénzügyi tranzakcióit és helyzetét, bár pontos kárösszeg nem került még megnevezésre, a bíróság szerint viszont egyértelműen hűtlen kezelés történt az elmúlt öt év során. A TCDC szerint azonban kizárólag politikai leszámolás zajlik, ami persze érdekes védekezés, tekintve azt, hogy Médard még az ellenzéken belül is csak a második számú erő, 2016-ban alig 400 ezer voksot tudott begyűjteni Déby több mint 2 millió és Saleh Kebzabo közel 500 ezer szavazatával szemben. Ami aggasztó, hogy a jelenleg őrizetben lévő Médard egészségi állapota eléggé instabil és a hírek szerint roppant nehezen viseli a csádi börtönviszonyokat, felesége szerint az esős évszakban a több problémával is küzdő ellenzéki politikus a hideg betonon, a vízben kénytelen aludni, mindenféle takaró és lepedő nélkül.

Ráadásként pedig a politikai összeesküvést a háttérben sejtőket igazolandó, Médard támogatói és családja ellen is leszámolás folyik – alig néhány napja két gyermekét és egyik nagybátyját is előállították a bíróságra, nem sokkal később pedig egyik unokaöccsét is előállították, aki pólókat készített Médard támogatására. Összes nyomtatóját és pólóját lefoglalták, sőt a környéken, akit találtak a rendőrök az érintett Médardos pólókban, azokról nagyjából leszaggatták a ruhadarabokat, a francia hírügynökség szerint közel 300 ember volt érintett ebben. Az ellenzéki politikusokat eltiltották attól, hogy meglátogassák a börtönben Médardot, mindeközben pedig egyértelműen és többször azt kommunikálta a kormány, hogy ez kizárólag jogi ügy, nincs semmilyen politikai színezete – erre utal a kiadott nyilatkozatok szerint az is, hogy az egész moundoui közgyűlést menesztették már, szintén a fentebb említett hűtlen kezeléses történet miatt.

És hogy miről beszélünk pontosan a hűtlen kezelés ügyében? Csádi blogok és újságokból összeszedett információk szerint értékes moundoui telkeket értékesített fejlesztési céllal a város több száz millió frank értékben, anélkül, hogy a tartományi kormányzót és pénzügyi megbízottat bevonta volna az üzletbe – egyedül Médard aláírása volt a jóváhagyás az üzletre, ami törvény szerint nem szabályos. Amint ez egy 2016-os audit után napvilágot látott, a kormányzó azonnal átadta az ügyet az ügyészségnek, akik elrendelték Médard letartóztatását. A közösségi médiában és fórumokon értelemszerűen van ilyen és olyan hozzászólás is, de akármi is az igazság, az biztos, hogy jelenleg Laoukein Médard és családja ellen komoly támadások vannak folyamatban, remélhetőleg Médard egészségi állapota pedig tartani fogja magát.

Érdekesség, hogy nem sokkal letartóztatása előtt a moundoui közgyűlés úgy döntött, hogy meneszti Médardot polgármesteri székéből és átadja a város vezetését Nerolel Ndokoulénak, tehát letartóztatása idején technikailag már nem is volt a város vezetője az ellenzéki politikus, aki 11 havi fizetést kapott lelépési pénzként. A közgyűlés a menesztés indokaként szintén hűtlen kezelést hozott fel, valamint azt a tényt, hogy Médard és a kormány között igen feszült volt már hónapok óta a viszony.

twitter.com/napiafrika

10 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék