6 év után az egykori elnök szabad: Mubarak első szabad napja

Közzététel ideje | március 25, 2017 | 6 hozzászólás | GaceTillerro

Március 24.-én, különböző börtönökben és kórházakban eltöltött hat év után szabadon engedték az egyiptomi főváros, Kairó déli részén található Maadi katonai kórházból a Nílus országát három évtizeden át vasmarokkal irányító Hoszni Mubarak egykori elnököt. Ő volt az első olyan vezető, akit bíróság elé állítottak az úgynevezett Arab Tavasz eseményei során elkövetett hatósági visszaélések miatt, de aztán lassan az összes vád alól tisztázták (egy apróbb korrupciós vád kivételével) és végül néhány héttel ezelőtt felmentették a 2011-ben kirobbant tüntetéshullám során elkövetett gyilkosságok vádjai alól is. Így a most 88 éves egykori vezető eddigi kényelmes, nílusi kilátással bíró kórházi szobáját cseréli majd le a Kairó egyik legelitebb részének számító Heliopoliszban található villájára, ahol egyébként tegnap (03.24) este már meg is ünnepelte szabadulását egy családi vacsora keretén belül.

Az Abdel Fattah el-Sisi jelenlegi elnök kormánya által a lehető legnagyobb titoktartásban végrehajtott szabadon engedés hatalmas örömöt jelent egykori hívei számára, ugyanakkor súlyos csalódás azon tízezrek számára, akik anno az életüket kockáztatták a rezsim megbuktatásáért. Már valószínűleg az is nehezen volt sokak számára megemészthető, hogy felmentették a Tahrír-téren elkövetett gyilkosságok vagy éppen a sok tízmillió dolláros korrupciós ügyek vádjai alól, miközben felépített rendszere nagyjából megingás nélkül maradt olyan, amilyen sok éven át volt – a Mubarak-kormányból például Mubarak volt az utolsó olyan tisztviselő/kormánytag, aki szabadlábra került, hiszen mindenki más már rég kiszabadult és afféle “mérleg egyensúlyban tartás” elve alapján lassan vissza is tért a normális civil életbe.

Így a 2011 után történt események szépen lassan a múlt homályába küldték Mubarak tetteit és uralmát, hiszen ott volt a Muszlim Testvériség hatalomra jutása, az azt követő feszültségek, majd a Sisi tábornok vezette brutális leszámolás mindenféle ellenzéki erővel és megmozdulással, úgyhogy végül már oda jutott a dolog, hogy sok tucatnyian ünnepelték Mubarakot minden alkalommal, amikor az egykori vezetőt a bíróságra szállították (persze azért hangsúlyozni kell, hogy csak egy maroknyi megmaradt támogatóról beszélünk). Valószínűleg persze a jogi hercehurca nem ér véget, hiszen a mostani szabadon engedésével egyidőben újabb bírósági per indult ellene korrupciós ügyek miatt, de valószínűleg ez már semmilyen formában nem fogja nagyon befolyásolni Mubarak életét, akinek több külföldi bankszámlán tárolt több száz millió dollárja valószínűleg soha nem fog visszatérni Egyiptomba, ehhez a vagyonhoz képest pedig egy kiszabásra kerülő, legrosszabb esetben is maximum 20-30 millió dolláros jóvátételi kötelezettség elenyésző mértékű.

Ő maga pedig békében fogja hátralévő életét a már nem hivatalban lévő államfőknek járó juttatásokkal leélni kairói luxusvillájában vagy vörös-tengeri nyaralójában – persze jelenleg az országot nem hagyhatja el, de talán már nem is akarja. És ha gyorsan végigfutunk az újságokon, internetes portálokon, blogokon, hogy milyen a fogadtatása az egykori vasmarkú elnök szabadulásának, akkor megállapítható, hogy az egyiptomi nép jelentős része rezignáltan tudomásul vette Mubarak távozását, mert a 2011-ben és azelőtt történtek emlékét már messze elhomályosítják az elmúlt évek eseményei.

twitter.com/napiafrika

9 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

6 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “6 év után az egykori elnök szabad: Mubarak első szabad napja”

 1. Eldrad
  április 2nd, 2017 @ 09:21

  Új fiúka lévén azért remélem, nem bánja senki, ha teszek egy- két megjegyzést ehhez a témához.
  .
  Javítsatok ki ha tévedek, de nekem úgy tűnik, mintha a cikk szerzője kicsit méltatlankodna, hogy Mubarak megúszta, mert hogy miféle gonoszságokat követett el az Igazság oldalán álló “felkelők” ellen. Rendbnen, tényleg nem volt szép tőle, hogy halomra lövetett jópár embert, akik mellesleg gyilkos őrjöngés közepette rontottak rá lényegében mindenkire akkoriban, így a rendőrökre is. Tényleg nem volt szép tőle, de mégis, mi a búbánatos fenét kellett volna tennie? A Muslim Brotherhood (életveszélyes iszlamista bűnbanda, az ilyenekre jellemző összes attributummal) ott acsargott, a tömeg pedig vért akart, világos politikai célok nélkül (azózta sincs másképp).
  .
  Akkoir meg, mi ez az “Arab Tavasz gonosz eltaposása” feletti méltatlankodás? Nem világos mélg mindenkinek, hogy Ahmedéket SEMMIVEL nem lehet megregulázni, ami kevesebb, mint egy ereje és szadista kegyetlensége teljében lévő arabnáci Szaddam Husszein? Tudom, ez ocsmány dolog, de attól még tény, ahogy az is tény, hogy az “Arab Tavasz” nem más, mint egy ócska eufemizmus a vadállat alatti kegyetlenséggel és értelmi- érzelmi színvonallal bíró iszlamisták tömeges őrjöngésére. Program nincs, cél nincs, egyvalami van, a vérszomj. És akkor ezek felett kellene sajnálkozni?
  .
  Ha valakit érdekel, legyen ez egy viaindító, mivel érdekes, szerteágazó dologról van szó.
  .
  Tisztelettel,
  .
  E.

 2. vsztk911
  június 27th, 2017 @ 18:38

  Te III. Konrad vagy nem?

 3. Eldrad
  július 24th, 2017 @ 08:51

  De igen, meg Bar- Lev is, ha- ha!!!
  .
  Na igen, a stilus maga a Zember, ugye, hacsak szandekosan nem rejti el a zilleto. 🙂 Jo par ev utan visszajottem, es sajnalattal latom, hogy alaposan megfogyott a forgalom a meg mindig kituno oldalon… annak idejen, 5 eve (??!!??) iszonyuan beragtam az oldalgazdara, tudjuk, miert. Am remelem, o is tanult abbol az esetbol – akit egyebkent ezuttal is szivelyesen udvozlok. Hibakbol pedig tanulni kell, ugye, az elet es a tudomany tobbek kozott errol is szol, nem?
  .
  Udv,
  .
  E.

 4. Eldrad
  július 24th, 2017 @ 09:21

  Na, de nézzük inkább ezt.
  .
  “…a 2011-ben és azelőtt történtek emlékét már messze elhomályosítják az elmúlt évek eseménye…”
  .
  – Elhomályosítja? Nem inkább arról van szó, hogy még az átlag ősember is belátja, hogy az eglsz őrjöngést kirobbantó Muslim Brotherhood, mely aztán hatalomba lett szavazva, nem ér egy zsák sz…t sem? Hogy tudásuk (90 évvel megalapításuk után) megrekedt a tipikus iszlámnáci szinten, azaz,
  – közügyekben nulla,
  – államigazgatásban miunusz kétezer, –
  ultrakorrupt, szemét bűnbanda, programjuk pedig nem is volt, két dolgot kivéve:
  1, Halál Izraelre (kötelező),
  2, Iszlamista handabanda, azopn a tipikus, nagyon hülye, nagyon visszamaradott ötéves kölök szintjén.
  .
  Azért ez szerintem több, mint “elhomályosodott emlék”. Ráadásul pontosan megfigyelhető, hogy ahol iszlamista hatalomátvétel történik,. kivétel nélkül MINDENHOL ez történik. Algéria, Egyiptom, talibánok, ISIS, Gáza (Azza, OK?), stb – válasszatok. Nincs kivétel, soha nem is volt. Nem is lesz, mivel az iszlamizmus egy ótvar, megreformálhatatlan, sátánian gonosz, és a végletekig ostoba lúzerideológia.

 5. vsztk911
  augusztus 22nd, 2017 @ 08:05

  üdv újra itt! 🙂
  Tényleg kár, hogy kevesebben olvassák ezt az oldalt, jó fasza kis viták voltak itt.
  Mellesleg nekem az egyetlen blog, amit rendszeresen meglátogatok, mert tényleg olyan híreket találok itt, amit máshol egyáltalán nem.

  Apropó: Te a diktátorok kézikönyvét olvastad?

 6. Eldrad
  augusztus 24th, 2017 @ 23:06

  Nem ismerem azt a kiadvanyt, de egy ilyen temaju konyvet keszulok elolvasni meg ebben az evben – hat, nagyon keves a szabadidom. Most Cecil Rhodesrol kezdtem egy vaskos kotetet, az is hetekig tart majd… 🙁

  Hat igen, tenyleg jo vitak voltak itt, de ha jol lattam visszamenoleg, az utan a bizonyos Kadhafi- cikk utan ezek eltuntek – a szélesebb közönséggel együtt. Na midegy, ettől függetlenül próbálom pár ismerős figyelmét felhívni erre az oldalra, de sajnos nagyon keveseket árdekel Afrika. Pedig sok minden miatt részben Afrikától is függhet a világ jövője, bár nem teljesen úgy, ahogy ezt a tobbseg gondolná…

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék