Tovább forrong a három Kasai: Kamwina Nsapu szelleme tovább él

Közzététel ideje | március 12, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Megbízható helyi források szerint tegnap (03.11) reggel a Kamwina Nsapu szekta több száz felfegyverzett (főként bozótvágókkal és dárdákkal, de lőfegyverek is feltűntek a kezekben) tagja rohanta le a Kongói Demokratikus Köztársaság Központi-Kasai tartományának Lomani megyéjében található Mwene Ditu városát, majd egész napos harcot folytattak az ott állomásozó kormányerőkkel. A kormányzati közlemény szerint a küzdelemben néhány milícista életét veszítette, míg egy rendőr súlyosan megsérült. Szintén ez a közlemény taglalja, hogy újabb rendőrségi erősítés van úton a város felé, miután a szekta tagjai a várostól nem messze ismét gyülekeznek, hogy újabb rohamra induljanak. Sőt, még vasárnap (03.12) hajnalban is komolyabb harci cselekmények történtek Mwene Ditu külső részein és a néhány elfogott támadó vallomásából az is kiderült, hogy száz kilométerre ettől a településtől, Mbuji Mayi városa ellen szintén támadás készül.

A politikai és katonai palettára magát leginkább 2016 közepétől felhelyező Kamwina Nsapu szektája az elmúlt néhány hónapban rendkívül agresszív, durva háborút kezdett a kormányzati erők ellen Középső-Kasai három megyéjében (illetve a másik két Kasaiban is), állításuk szerint főként azért, hogy a kormány ne nyomja el az itt élőket, megfelelő támogatást adjon nekik, biztosítsa a földjeikhez való hozzáférésüket és leginkább azért, hogy Kinshasa ismerje el az 1966-ban Tshikulában született Jean-Pierre Pandi (törzsi nevén Kamwina Nsapu) mágikus erejét és törzsi fennhatóságát Központi-Kasaiban (és egyáltalán, ismerje el a törzsi vezetők jogait). A törzsi vezetőségét apjától megöröklő Pandi milicíáját főként lubákból építette fel és sajnálatos módon, ahogy fényképeken látni és beszámolókból tudni, a milícia tagságának legalább fele 14 éven aluli fiatal gyermek – így pedig az is érthető, hogy miért van a kormányerők oldalán nagyjából 2 tucatnyi elesett katona és rendőr, míg a milícia vesztesége több száz főre rúg.

Éles lőfegyverrel felfegyverzett, sokat látott kongói katonákra támadnak fiatal gyerekek botokkal és bozótvágókkal azért, hogy a milícia céljait elérje és a törzzsel szemben történt, vélt sérelmeket megtorolják. És a kormányerőket sem kell félteni erőszakosságban, több videó került fel a közösségi oldalakra február végén, amelyeken az látható, ahogy katonai egyenruhába öltözött férfiak gyilkolnak le a Kamwina Nsapu tagjaiként azonosított gyerekeket, férfiakat és nőket. Azt azért fontos tudni, hogy Pandi már nem él, hiszen amikor tavaly augusztusban több száz emberével együtt elbarikádozta magát a falujában, a kormányerők támadást indítottak ellene és több tucat embere mellett ő is életét veszítette a harcokban. De csak a kormány szerint, hívei közül sokan ugyanis a mai napig úgy hiszik, hogy a mindenféle szertartás és törzsi tiszteletadás nélkül eltemetett Pandi még mindig életben van és az augusztusi mészárlás okán a mai napig bosszúhadjáratot folytatnak szerte a három Kasaiban (Központi-Kasai, Keleti-Kasai és Kasai).

A törzsi fennhatóság kérdése mindig is kényes téma volt a Kongói DK-ban és most ez még hangsúlyosabbá vált, hiszen a három Kasai törzsfőnökei szerint ha a kormány nem hajlandó elfogadni a törzsi tradíciókat és hagyományokat, nem ül le tárgyalni a törzsi vezetőkkel, akkor a hasonló fellángolások egyre gyakoribbak lehetnek. Az ezekben a tartományokban állomásozó uruguayi ENSZ-békefenntartók túl sokat nem tudnak hozzátenni a dologhoz, a Kamwina Nsaput leszámítva minden fél csak a konfliktus azonnali beszüntetésére szólít fel – persze az nem segít az ügyben, hogy tucatnyi videó kering az interneten a kormánykatonák brutális visszaéléseiről.

twitter.com/napiafrika

 

11 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék