A Mount Coffee újraindulása minden probléma ellenére hatalmas lehetőség Libéria számára

Közzététel ideje | február 26, 2017 | 2 hozzászólás | GaceTillerro

A libériai Mount Coffee (Kávé-hegység) vízerőműnek és a kapcsolódó infrastuktúrának 1963-ban, világbanki támogatással kezdődött meg a kialakítása és felépítése, majd 1966-ban már elkezdett áramot is termelni a nagyjából 30 kilométerre lévő főváros, Monrovia számára. Néhány évvel később a 2 turbinás, 30 MW energiát termelő vízerőművet kibővítették 64 MW-os teljesítményre és a kilencvenes években még ezt is meg akarták duplázni – de közbeszólt az élet és Charles Taylor, ugyanis az utóbbi irányítása alatt álló lázadók előbb 1990. júliusában elfoglalták a gátat, leállították az innen érkező víz- és áramellátást, majd néhány évvel később teljesen elpusztították és kifosztották a kiszolgáló épületeket és létesítményeket.

Ez értelemszerűen súlyos csapás volt az országnak, hiszen a Mount Coffee biztosította Libéria áramtermelésének 35%-át, így nem csoda, hogy a polgárháború befejeződése után szinte azonnal megkezdődött a tervezés az erőmű újbóli üzembehelyezésére. Az áramkérdés amúgy is sarkalatos pontja a mindennapi libériai életnek, hiszen a polgárháború alatt konkrétan az egész elektromos infrastruktúra megsemmisült, így a többség számára a 21. században a generátor maradt, mint egyetlen megoldás, ha áramot szerettek volna használni. Volt egy-két százaléknyi kivételezett, akik számára a libériai áramszolgáltató gázolajjal üzemeltetett hatalmas generátorokból biztosított valamiféle áramszolgáltatást, de összességében mindenki teljesen magára volt utalva – nem csoda, hogy Libériában volt az egyik legmagasabb a régióban az egy egységre jutó költsége az áramnak.

Így jött el 2013, amikor az Európai Fejlesztési Bank, egy német fejlesztési bank és Norvégia támogatásával elkezdődhetett a Mount Coffee helyreállítása, 2016. decemberére kitűzött újraindulási dátummal. Három fontos tényezőt még ki kell emelni a kezdeti felújítási szerződésből: egyrészt az Ebola-járvány miatt a libériai kormány nem tudott annyit beletenni, amennyit kellett volna, így az Egyesült Államok is beszállt a finanszírozásba, másodsorban az összköltség nem foglalta magában az áram eljuttatásának költségét a fogyasztókhoz, harmadrészt pedig a felújított erőmű teljes kapacitása a korábbi 64 MW-hoz képest 88 MW lett. A Mount Coffee felújítása az áram mellett még halászati lehetőségeket, vízellátást, munkalehetőségeket és a környező utak felújítását is magával hozta, nem mellékesen pedig az iszonyúan környezetszennyező és drága, üzemanyaggal működtetett generátorok egy részét is kiváltotta.

A nagyjából 26 éven keresztül az áramszolgáltatás nélküli életre berendezkedett monroviai társadalom számára tehát óriási szó a Mount Coffee újraindítása, hiszen az emberek alkalmazkodása megmutatta, hogy bár lehet áram nélkül élni, az nem túlságosan kellemes és komfortos élet. Tiger típusú akkumulátorokat használni, mobiltelefonokkal világítani, 2-3 naponta bedugni a fagyasztóládákat 3-4 órára, hogy utána újabb 2-3 napig tartsa a hideget és így tovább – nos, ezek nem mindig a komfortos élet jellemzői. Mindenesetre túlságosan sokáig nem élvezhették az emberek az újraindult Mount Coffee előnyeit, hiszen néhány nappal az ünnepélyes átadás és az áramtermelés megindulása után ismét leállt az áramszolgáltatás, miután egy rézkábelt lopni akaró tolvaj kárt okozott a hálózatban (és életét is veszítette).

Akárhogy is, a kezdeti problémák ellenére ez már óriási lehetőség a monroviai gazdaság és társadalom számára, hiszen a stabil áramszolgáltatás a fejlődés alapja, a boltok így már jóval tovább nyitva tudnak tartani, nem kell az embereknek havonta akár 40-50 ezer forintnyi libériai dollárt összekaparni az éjszakai áramellátás érdekében és a vállalkozás zsebében is jóval több marad, azzal nem is számolva, hogy új szolgáltatások és lehetőségek nyílnak meg a gazdasági szektorok számára. Gratulálunk Libéria!

twitter.com/napiafrika

10 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

2 hozzászólás érkezett eddig a következő írásra: “A Mount Coffee újraindulása minden probléma ellenére hatalmas lehetőség Libéria számára”

 1. Timár Lénárd Ádám
  február 27th, 2017 @ 22:13

  Szintúgy gratulálok az országnak. Ez egy nagy lépés, hogy végre maguk mögött hagyhassák azokat a 90-es éveket.

 2. Eldrad
  április 2nd, 2017 @ 09:26

  Apám… szétveri az egyetlen erőművet, mely valamennyi energiát termelne az ország méretű nyomorkatlannak, meg munkahelyeket biztosítanna. Mindezt valamennyi rézkábelért.
  .
  Ez bizony Darwin díjas tett, de azoknak is kijár ez, akik képtelenek voltak az erőmű védelmét ellátni.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék