A határok ismét zárva: a csádi lépés a múltat idézi

Közzététel ideje | február 20, 2017 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Nagyjából az év eleje, január ötödike óta hivatalos le van zárva Csád és Líbia megközelíteleg 1000 kilométeres közös határszakasza, a hivatalos álláspont szerint a terrorista elemek beszivárgásának megakadályozása érdekében. Emellett a határmenti területeket katonai műveleti területeknek minősítették – mindez nem sokkal azután került bejelentésre, hogy az Afrikai Unió egy olyan jelentést tett közzé, amelyben arra figyelmeztette a Líbiával szomszédos országokat, hogy az Egyesült Államok légitámadásai következtében menekülni kényszerülő, Iszlám Államhoz köthető elemek a szomszédoknál keresnek menedéket. A határlezárás és a katonai műveletek bejelentése után nem sokkal a hadsereg egységei meg is indultak a határ felé, hogy ott őrjáratokat végezzenek és biztosítsák a területek biztonságát és stabilitását.

Ezzel pedig Csád most már két irányban küzd a szélsőségesek ellen, egyrészt déli határain (Nigéria illetve Kamerun vonatkozásában) az Iszlám Államnak felesküdött Boko Haram ellen, másrészt most harcot indított a becslések szerint pár száz, Észak-Csádban tartózkodó szélsőséges ellen. Szóval teljesen jogos és érthető a csádi vezetés lépése, de egyes publicisták és magukat szakértőnek tartó újságírók szerint a döntés hátterében a régióban ismét egyre erősödő kormányellenes lázadó mozgalmakkal szembeni fellépés is állhat – erre pedig vannak bizonyítékok, csak decemberben több, lázadók elleni akciót hajtott végre a csádi hadsereg az északi határ mentén (az északi határ mentén, amely hosszú ideig háborús konfliktust kiváltó, vitatott pont volt Líbia és Csád kapcsolatában és a mai napig több ezer akna rejtőzik errefelé a földben).

A rendkívül szigorú intézkedések ellen a napokban hangot emeltek a legészakibb, hatalmas Tibesti régió lakosainak képviselői is (pedig nincsenek túl sokan, alig 30 ezren laknak itt), akik szerint a rengeteg ellenőrzőpont és katona jelentősenn megnehezíti a mindennapi életet, ráadásul a határ lezárása miatt mindennek döbbenetes módon megdrágult az ára – tekintve, hogy itt az üzemanyagtól kezdve a cukron át a ruhákig mindent Líbiából szereztek be eddig. A régióban egészen 2003-ig elég komoly lázadást folytató Mozgalom a Demokráciáért és Igazságért (MDJT) egykori helyettes vezetője, Hassan Soukaya Youssouf is arra figyelmeztetett, hogy az “emberek szörnyen szenvednek a jelenlegi helyzettől”, ami növelheti eddig sem alacsony frusztrációjukat.

A fentebb már röviden taglalt aggályok mellett eléggé valószínűsíthető az is, hogy az Egyesült Államok terrorizmus elleni harcában fontos afrikai szövetségesnek számító Csád ezzel a lépésével is szerezte volna jelezni az új amerikai elnöknek, hogy N’Djamena továbbra is fontos partner szeretne lenni – és ennek értelemszerűen azt az oldalát is élvezni, hogy bizonyos mértékig a világhatalmak szemet hunynak ilyen-olyan kormányzati lépések felett. De akármilyen okok is vannak a háttérben, az biztos, hogy jelenleg a határ határozatlan ideig le van zárva.

twitter.com/napiafrika

13 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “A határok ismét zárva: a csádi lépés a múltat idézi”

 1. Mészáros András
  február 21st, 2017 @ 14:33

  Remek cikk volt! Köszönöm, várom a következőt!

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék