Tshisekedi emlékére – a kongói helyzet rövid áttekintése jövőképpel

Közzététel ideje | február 8, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

2016. december 31-én este, a Kongói Demokratikus Köztársaság jelenlegi elnökének, Joseph Kabilának a politikai tömörülése (szimplán csak Elnöki Többség – PM) és a Rassemblement néven ismertté vált ellenzék blokk Etienne Tshisekedi, nemrégiben elhunyt ellenzéki vezér vezetésével egyezséget kötött, hogy a totális káosz helyett (amely azért várt volna a Kongói DK-ra, mert Kabila nem adta át az alkotmánynak megfelelően pozícióját egy demokratikusan megválasztott elnöknek december 20-án) 2017 végéig egy átmeneti időszak során Kabila tovább vezetheti az országot egy, a Rassemblement által delegált miniszterelnök mellett, akinek feladata a sokadszorra elhalasztott választások megszervezése és lebonyolítása lesz.

Ennek az átmenetnek a biztosítása érdekében külön bizottságot hoznak majd létre, illetve Kabila jószándéka jeléül politikai foglyok tucatjainak elengedésére tett ígéretet. Persze az egyezség csak a legmagasabb szinteken mutat jól, a PM és a Rassemblement folyamatos harcban áll egymással, hogy most akkor figyelembe kell-e venni még az ország alkotmányát a december 31-én kötött egyezségnél vagy sem, illetve most akkor egyetlen miniszterelnököt jelöl az ellenzék, vagy jelölteket kell adniuk Kabilának, akik közül majd ő választhat. És akkor ezek még csak a politikai csatározások voltak, ugyanis már 2016 során végig és most az alku megkötése, majd Tshisekedi halála után is egyre csak romlik a biztonsági helyzet, tüntetések sokasága történt és történik és már nem csak Kinshasában feszült a helyzet, hanem az ország egészében.

Észak-Kivunál már majdnem le lehetne írni azt a szörnyű frázist, hogy “ahogy megszokhattuk”, de sajnos Beni környékén tényleg tovább folytatódik a helyi milíciák erőszakhulláma, viszont aggasztó módon Középső-Kasai (a Kamwina Nsapu milícia harcosainak vezetésével) és Középső-Kongó (a Bundu Dia Kongo fellángoló agressziójának eredményeként) tartományaiban is felütötték fejüket ellenálló csoportok és elemek, ráadásul egyes blogok és hírforrások arról számoltak be, hogy a hírhedt M23-hoz köthető egykori harcosok ismét milíciába tömörülve akcióznak a Virunga-park környékén. Ráadásul Tshisekedi halálával a megosztott és apró frakciókra töredezett ellenzék legendás vezérét veszítette el, aki évtizedes politikai harcai és kudarcai után 2016-ban sikerrel tért vissza a politikai palettára a Rassemblement létrehozásával és tízezrek utcára hívásával a változás érdekében.

Jelenlétével, személyiségével képes volt a folyton marakodó ellenzékieket nagyjából egységbe tömöríteni és szintén neki volt köszönhető a december 31-én kicsikart egyezség, de most pont akkor ment el az egyébként egészségi problémákkal már évek óta küzdő politikus, amikor annak az alkunak a megvalósítása komoly problémákba ütközött – és a Rassemblement a fókuszt is elveszítette, hiszen jelenleg már az utódlásért megy a harc. A több felmerült név (köztük Tshisekedi fia) közül talán Moïse Katumbi lenne az egyértelmű választás, de az ő függő bírósági ügye még nem zárult le, így bizonyos mértékig száműzetésben él külföldön – plusz népszerűségét leszámítva semmiféle politikai súlya nincs.

Amiben egyébként most mindenki reménykedhet az egyrészt az a tény, hogy minden vita ellenére egy dologban az ellenzék egységes, a követelésben, hogy Kabilának mennie kell, másrészt ha a nemzetközi támogatás sem csökken a változás irányában, akkor Kabila nem tudja meglovagolni az ellenzéki megosztottságot és nem tud valamilyen módon továbbra is hatalmon maradni. Mindentől függetlenül reménykedjünk abban, hogy hasonlót nem fogunk soha többé ebben a hatalmas országban látni, mint amit az elmúlt két évtizedben láttunk. És persze ne felejtsünk el megemlékezni Tshisekediről sem, akinek a nevéhez az első kongói ellenzéki párt megalapítása fűződik és aki szembeszállt Mobutu Sese Sekoval és Laurent Kabilával is.

twitter.com/napiafrika

9 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék