Január 19. – Gambia történelmének sorsfordító pillanata közeleg

Közzététel ideje | január 7, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Miután még nagyon frissek az információk, túlságosan sok értelme nincs belemélyedni az elefántcsontparti katonai zendülés eseményeibe, a következő órákban, napokban kiderül, hogy mivé fajul a fizetésük miatt harcot indító katonák kezdeményezése, addig a friss hírek bármelyik Afrikából is tudósító hírügynökség oldalán vagy az ismert elefántcsontparti portálok/blogok valamelyikén követhetőek. Ennek megfelelően most kicsit északabbra utazunk a MindennapiAfrika hasábjain, egészen Gambiáig, ahol egyre jobban “áll a bál.” Ahogy az eléggé közismert és még magyar sajtóorgánumok is megemlítették a margón, az első hírek után a gambiai elnök, Yahya Jammeh meggondolta magát és mégsem fogadta el a decemberi elnökválasztáson elszenvedett vereségét és ellenfele, az ellenzéki vezér, Adama Barrow győzelmét, amivel súlyos instabilitást teremtett a miniatűr országban, sokan súlyos háborús konfliktus kirobbanásának esélyét sem vetették el.

Kisebb-nagyobb diplomáciai adok-kapok után a Nyugat-afrikai Országok Gazdasági Közössége, az ECOWAS úgy döntött december végén, hogy katonákat küld Gambiába, hogy így kényszerítse Jammeht a nemzetközi és azon belül is az afrikai közösség által teljes mértékben elfogadott választási eredmény betartására és így a távozásra. Újévi elnöki beszédében Jammeh azonnal visszavágott a közösségnek és kijelentette, hogy az ECOWAS döntése hadüzenet, bármilyen katonai mozgás és lépés azonnali katonai konfrontációt fog maga után vonni. Azt is hangsúlyozta, hogy az eredmények általa történő kezdeti elfogadása majd ennek megváltozása ahhoz köthető, hogy a választási bizottság bizonyos tévedésekről és hibákról számolt be, amelyek bár a bizottság szerint nem befolyásolják az eredményt, Jammeh szerint megkérdőjelezik az eredmény hitelességét.

Az általa felfedezett állítólagos visszaélések okán fellebbezést is benyújtott a Legfelsőbb Bírósághoz, ennek elbírálása a bírók által január 10-én várható. Ismerve az eléggé személyközpontú gambiai államigazgatást, nehezen feltételezhető, hogy Jammeh ellen döntenének, így a következő dátum, amire várni kell, az a január 19, ekkor kellene hivatalosan Barrowt beiktatni az elnöki pozícióba. Ha ez nem történik meg, akkor Szenegál vezetésével egy ENSZ Biztonsági Tanács által is támogatott katonai misszió fog Gambiába indulni, hogy rákényszerítse Jammeht a távozásra. Azt tudjuk, hogy pár nappal ezelőtt a gambiai vezérkari főnök, Ousman Badjie tábornok bejelentette, a gambiai hadsereg az elnököt támogatja és bármi áron hajlandóak megvédeni őt, ami önmagában Jammeh számára biztató lehet, azt a tényt leszámítva, hogy a hadseregen belül is elég komoly megosztottság van, tehát nem tudjuk, hogy milyen jellegű alakulatok vonulnának fel egy ECOWAS-misszió ellen.

gambian-armyMondjuk azt hozzá kell tenni, hogy amikor alakulatokról beszélünk, akkor komoly emberi erőre nem szabad gondolni, a katonai rendőrséggel, tengerészettel együtt nagyjából 1-2 ezer katonát tudna kiállítani jelen pillanatban az ország, kiegészülve egyetlen harci repülőgéppel – szóval biztosak lehetünk benne, hogy egy ECOWAS katonai kontingens ellen minimális esélye sem lenne Gambiának. Ráadásul a katonák még csak nem is tapasztaltak többnyire, fegyverzetük nem is túl jó, Gambiának önmagában sincs szerencsére tapasztalata háborúkban, szóval Jammeh fenyegetőzése túl sokat nem jelent. Ennek ellenére mindenképpen kizárólag diplomáciai megoldásokban szabad gondolkodni, ahogy arról éppen a mai napon (01.07) folytat tárgyalásokat az ECOWAS Ghánában a nigériai elnök, Muhammadu Buhari vezetésével az új ghánai elnök, Nana Akufo-Addo beiktatásán (legalább a ghánai helyzet megoldódott és a régi elnök végül elfogadta az eredményt). A fejleményeket kíváncsian várjuk, bár a döbbenetes egyoldalúságot figyelembe véve nagyon váratlan lenne, ha Jammeh kitartana január 19.-ig, egyedül ő abban bízhat, hogy az ECOWAS egyszerűen nem meri meglépni azt, hogy katonailag avatkozzon be egy ország saját belügyeibe.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék