Hamarosan már biztonságosan és gyorsan lehet az ugandai repülőtérről Kampalába hajtani

Közzététel ideje | január 1, 2017 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Uganda talán egyik legforgalmasabb útja az Entebbe és Kampala közötti 42 kilométeres, jelenleg kétsávos autóút, amely az ország hivatalos fővárosát, Kampalát köti össze az Uganda legnagyobb nemzetközi repülőterének és az elnöki rezidenciának is otthont adó gyöngyszemmel, Entebbével. Az évtizedek óta ismert volt, hogy ez az út képtelen kiszolgálni a most már napi 300 ezer autót, a sávok szűkek, az út széle és az épületek, piacok, parkolók között semmiféle elválasztás nincs, így nem meglepő módon ez az út felelős a legtöbb közúti balesetért Ugandában. Hosszú évek tárgyalása után aztán 2012-ben a China Communication Construction Company Limited nevű kínai cég nekilátott egy nagyjából 51 kilométeres, négysávos autópálya megépítésének, ami közvetlenül az entebbei repülőteret köti össze az egyik kampalai elkerülő autóúttal.

A projekt költségei 476 millió dollárra rúgnak (minden dollár amerikai dollárként értendő), amelyből a kínai Exim Bank adott 350 millió dollárnyi hitelt évi 2 százalékos kamatra, 40 éves futamidőre. A maradék összeget és a földkisajításokból eredő kompenzációkat az ugandai kormány rendezi-rendezte. Annak ellenére, hogy ez az összeg már 2012-ben is nagyjából ismert volt, a mainstream médiában csak most jelentek meg a hangzatos főcímek, melyek szerint ez az autópálya lesz a világ legdrágábbja, kilometerenként 9.2 millió dolláros költséggel – ez két és fél milliárd magyar forint körüli összeg, amiről egy rövid kis internetes kereséssel megállapítható, hogy biztosan nem a világ legdrágább autópályájáról van szó, egyes magyar hírportálok szerint Magyarországon is van ennél drágább kilométeráron épített pálya.

entebbeMindenesetre Ugandában elég nagy a felzúdulás most, hiszen az átlagos építési költségek egy kilométerre eddig 2 millió dollár környékén mozogtak, de a felháborodást csökkentendő, pontos számítások is napvilágot láttak, melyek szerint az előbbi 2 millió dollár eddig sávonként volt értendő – azaz egy négysávos autópályánál ezt a számot még meg lehet szorozni néggyel. Plusz figyelembe kell venni a 34 felüljárót, a 4 nagyobb hidat és a rengeteg lehajtót és kereszteződést is, ráadásul a hidak között ott van a Nambigirwa-híd, amely Kelet-Afrika leghosszabb négysávos hídja a maga másfél kilométeres hosszával (plusz van egy mocsáron átívelő híd is, ami speciális építési technikákat igényelt). A rövidesen átadásra kerülő autópálya egy része a régi Entebbe-Kampala autóút kibővítése, felújítása, nagyobb része viszont teljesen új, amely használatba vétele után fizetős autópályaként fog funkcionálni. Persze azért a hatalmas összeg így is nehezen emészthető, nem kell túl messzire menni, hogy egyes ugandai újságokban vagy kritikus bloggerek publikációiban belefussunk korrupciós ügyekbe az építkezéshez kapcsolódóan, főként az Ugandai Nemzeti Útügyi Hatóságon belül – és amit tényleg nem magyaráz semmi a fenti érvek közül, az az a tény, hogy a Nairobi Thika Autópálya 8 sávos 53 kilométere 350 millió amerikai dollárból épült meg, szintén a kínai Exim Bank finanszírozásában.

És akkor még a Karuma-gát körüli korrupciós ügyekről nem is ejtettünk szót, amelyről szintén csak egy összehasonlítást elég megemlíteni: a 600 megawatt energiát termelő gát teljes költsége 1.7 milliárd dollár, az etióp Újjászületés-gátja viszont megépül nagyjából 5 milliárd dollárból és tízszer annyi, 6000 megawatt energiát fog előállítani. Szóval annak ellenére, hogy Yoweri Museveni még 2016. májusában véres háborút hirdetett a korrupció ellen, túl sok intézkedés nem történt az ügyben és a legmagasabb szinteket is érintő korrupciós ügyek gyanúsítottjai, érintett szereplői nem igazán kaptak semmiféle büntetést, nem csoda, hogy Uganda még mindig igen rossz helyen áll a korrupciós ranglistán Afrikában, a régióban például Ruanda is messze jobban teljesít nála. Úgyhogy bár ez nem vigasz, ha magyar korrupciós ügyekről, döbbenetes árakról hallunk, ne keseredjünk el, ez nem egy egyedi eset, ez globális probléma, a politikai-társadalmi rendszer legmagasabb szintjeit érintő betegségről van szó, amely ellen úgy tűnik, nem igazán van meg az eszköz egyetlen ország kezében sem.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék