7 év után elfogták az utóbbi idők egyik legsúlyosabb guineai vérengzésének gyanúsítottját

Közzététel ideje | december 23, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Guineában és Szenegálban egyértelműen az elmúlt napok legfontosabb híre volt Aboubacar “Toumba” Sidiki Diakité letartóztatása, hiszen a szenegáli hatóságok 7 év bujkálás után fogták el Dakarban a guineai elnöki testőrség egykori parancsnokát, akit azzal vádolnak, hogy ő adta ki a parancsot a 2009-ben Guineában több mint 150 ember halálával járó stadionbeli vérengzésre és az ezzel párhuzamosan történt borzalmas erőszakos cselekményekre, amelyeket guineai katonák követtek el nők ellen tömegével. Ahogy anno itt már volt róla szó, néhány hónappal a 2009. szeptemberi mészárlás után Diakité maga által is elismerten megkísérelte meggyilkolni az akkor hatalmon lévő guineai katonai vezetés fejét, az ország elnökét, Moussa “A nép fia” Dadis Camarát, mert állítólag utóbbi teljes egészében őt akarta bűnbaknak megtenni a stadionban történtek miatt plusz állítólag árulást kívánt elkövetni a guineai nép ellen.

Camara súlyosan megsérült a merényletben, Diakité pedig menekülőre fogta és azokat a pletykákat leszámítva, amelyek a szenegáli tartózkodására utaltak, az elmúlt években túl sokat nem lehetett hallani róla. Azon kívül, hogy mostani elfogását a szenegáli és a guineai hatóságok is megerősítették, túl sokat nem lehetett megtudni a szűkszavú hírügynökségi információkból, pedig rengeteg kérdés vált nyitottá Diakité elfogásával. Ezekre aztán később a guineai kormány több nyilatkozatban próbálta megadni a választ, például arra is, hogy a guineai hatóságok nagyjából már három hónapja tudtak Diakité hollétéről, de egészen mostanáig kellett arra várni, hogy Szenegál végrehajtsa a letartóztatást. Az egykori vörössapkás katonatisztet amúgy nem volt egyszerű megtalálni, teljes egészében személyazonosságot változtatott, megváltoztatta a kinézetét is, rengeteg pluszkilót magára szedett, de mégis minden valószínűség szerint volt, aki így is felismerte, majd tájékoztatta a guineai hatóságokat annak a lakóháznak a címéről, ahol Diakité bérelt egy lakást Dakarban.

Kiadatására most valószínűleg még elég sokat várni kell, hiszen a szenegáli törvények szerint magának a szenegáli elnöknek is jóvá kell hagynia egy ilyen lépést és amíg ez nem történik meg, addig biztosan nem kezdődhet el az egykori áldozatokat képviselő szervezet által olyannyira várt tárgyalás Guineában – sőt, még a nyomozás sem zárult le teljesen, de az igazságügyi minisztérium közleménye szerint ez rövidesen megtörténhet, a kiadatástól függetlenül. Maga Diakité most nem volt túlságosan közlékeny, egyértelműen ártatlannak vallotta magát minden ellene felhozott vádpontban és most valószínűleg a védelmére készül már.

Amit a hatóságok Guineában már megerősítettek, az az, hogy amerikai, francia illetve Európai Uniós segítséggel biztosan el fog kezdődni a tárgyalás 2017-ben, de hogy mi lesz a konkluzió és egyáltalán mit fog Diakité mondani, azt nehéz még csak megjósolni is. Az egykori katonai vezető, a merénylet után hosszú éveken át Burkina Fasóban lábadozó Moussa Dadis Camara egyébként sosem talált vissza régi énjéhez, nemrégiben ugyan megpróbált ismét megjelenni a politikai palettán és még az elnökjelöltséget sem tartotta kizártnak, novemberben azt jelentette be, hogy végleg visszavonul pártja, a Hazafias Erők a Demokráciáért és Fejlődésért (FPDD) vezetésétől és a guineai politikai élettől személyes okok miatt.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék