Az elmúlt évek talán egyik legfontosabb napja közeledik a Kongói DK-ban

Közzététel ideje | december 17, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Egy, a napokban közzétett állami rendeletből egyértelműen látszik, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya és elnöke, Joseph Kabila mire számít december 19.-e után, hiszen az új utasítás alapján vasárnap éjféltől meghatározatlan időre az internetszolgáltatóknak (legalábbis a többségének biztosan) blokkolniuk kell a hozzáférést a legtöbb közösségi médiumhoz, így a Facebookhoz, a Twitterhez, a WhatsApphoz vagy éppen a Skype-hoz is. A lista természetesen nem lehet és nem is teljes, de azért látható belőle, hogy a legnépszerűbb alkalmazások blokkolásával Kabila megpróbálja elejét venni az országos szintű megmozdulás-hullámnak, amelyeket az ellenzék már most kilátásba helyezett arra az esetre, ha az elnök a mandátumának lejártakor, azaz december 19-én nem hagyja el posztját. Miután viszont választásokat nem szerveztek az országban, így igencsak valószínű, hogy nem lesz új elnöke az országnak vasárnap után, hiába jár le Kabila második, egyben utolsó mandátuma – maga az elnök egyébként egy eléggé ellentmondásos alkotmánybírósági döntésre hivatkozik, amely lehetővé teszi, hogy meghosszabbítsa uralmát.

A hivatalos mandátum még le sem járt, de már több tucat halálos áldozatot is követelő tüntetések voltak az országban Kabila ellen, az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat vezetett be néhány vezető kongói tisztségviselő ellen és a nyilvános események legtöbbször elnökellenes megmozdulásokba csaptak át. Talán ez az oka annak is, hogy a szociális háló blokkolása mellett a kormány csütörtökön (12.15.) elrendelte a labdarúgó-bajnokság szünteltetését is, hivatalosan azért, hogy elkerüljenek bármilyen erőszakos cselekményt, amelyet kormányellenes erők robbanthatnának ki a tömegek által látogatott mérkőzéseken. És azért ez nem teljesen földtől elrugaszkodott elképzelés, 1959-ben például a belga gyarmatosítók elleni megmozdulások is a nemzeti stadionból indultak ki, ráadásul a kongói labdarúgás kirakatcsapatának számító, legutóbbi bajnok TP Mazembe például Kabila egyik legnagyobb ellenzéki ellenfelének, Moise Katumbinak a tulajdonában van.

president-congo-kinshasa-joseph-kabila-electionAz elnök amúgy nem azt mondta, hogy nem fog felállni székéből, hanem azt mondta, hogy a technikai és egyéb feltételek hiánya okán legkorábban csak jövő áprilisban kerülhet sor választásokra és addig ő fogja ideiglenesen elvezetni az országot – az ellenzék válasza persze erre az volt, hogy Kabila szándékosan hátráltatja a demokratikus folyamatokat és ígéretet is tettek arra, hogy vasárnap után ha kell véres erőszakkal fogják eltávolítani az elnököt pozíciójából. És ehhez meg is van a támogatottsága az ellenzéknek, hiszen a politikai instabilitás és a túlburjánzó, korrupt államigazgatás a gazdasági nehézségekkel együtt olyan veszélyes kombinációt hozott létre, ahol a mostaninál kisebb indok is elegendő lenne egy robbanáshoz. És a probléma leginkább az átlagember mindennapi életét érintő gazdasági gondokban rejlik, azokban, amelyeket Kabila ígéretei ellenére nem volt képes orvosolni – és ezek most nem szubjektív propaganda-gondolatok, az adók magasak, az élelmiszerárak folyamatosan növekednek, a környező országok olcsó importja okán a hazai cégek egyre nehezebben tudnak profitot termelni és így a foglalkoztatásra gyakorolt hatás is egyre erősebb.

Persze azért a Kongói DK-t nem kell temetni, a 2016-os, több mint 4%-os gazdasági növekedés azért elég szép szám, csak ezt igazából a természeti erőforrásokból, ásványkincsekből származó és a piaci helyzet okán növekedő bevételek és a hatalmas médiajelenlétet kapó óriásprojektek okozzák, nem pedig a gazdaság belső motorja, ráadásul a költségvetés szociális kiadásai jelentős vágást szenvedtek el az idén januárban bejelentett reformcsomag eredményeként. A kongói frank leértékelődéséről ne is beszéljünk, a fizetőeszköz stabilitásának megtartására hozott intézkedések jövőre kifutnak és akkor aztán az árszínvonal alakulása teljesen kiszámíthatatlanná válik, még annál is jobban, mint amit most lehet tapasztalni az utcákon – az idei évben az alapélelmiszerek ára megállás nélkül emelkedik, ami főként a kukoricaliszt esetében okozott olyan árcsúcsot, hogy a kormánynak is be kellett avatkoznia.

Úgyhogy a konkluzió mindenképpen az lehet csak, hogy erőszakos cselekmények, de legalábbis komolyabb megmozdulások nélkül nem fogja megúszni a Kongói DK ennek az évnek a végét, igen nagy társadalmi rétegek vannak könnyen mozgosítható, túlélésért küzdő állapotban – gondoljunk csak a növekvő tandíjak miatt szenvedő diákságra, a csökkenő bérrel szembesülő közszolgákra vagy éppen az utcai, főként fiatal kereskedőkre. És akkor még bele sem mélyedtünk olyan kérdésekbe, mint hogy honnan fogja az államkincstár előteremteni a választás megszervezéséhez szükséges több száz millió dollárt vagy hogyan fogja kezelni a hadsereg az egyes régiókban ismét fellángoló erőszakot, ha a katonák bérét sem sikerül szinten tartani. Afrika szívéről beszélünk, a gyönyörű Kongóról beszélünk, úgyhogy most hétvégén nagy aggodalommal, közelről figyeljük az eseményeket Kinshasában.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék