8 ok, amiért Akufo-Addo harmadik nekifutásra elnök lehet Ghánában

Közzététel ideje | december 10, 2016 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

A régi ellenzéki harcosnak számító Nana Akufo-Addo harmadik nekifutásra végül sikerrel járt Ghánában és a szavazatok 54%-ának megszerzésével legyőzte a szerdai (12.07) elnökválasztáson az elnöki széket 2012-ben éppen ellene, alig 300 ezer szavazattal megszerző John Mahamát. A jelenlegi állapotban úgy tűnik, hogy a Nemzeti Demokratikus Tömörülés (NDC) színeit képviselő jelenlegi elnök, Mahama elfogadja az eredményt és ezzel nem is okoz csalódást a közvéleménynek, hiszen a többpártrendszerhez 1992-ben visszatérő Ghána a mai napig a térség egyik legstabilabb demokráciájának számít. Eddig a sajtóhírek összegzése, viszont annak érdekében, hogy a neveken és az eredményen kívül még több rálátásunk lehessen a ghánai mindennapokra, következzen most 8 pont, ami megmagyarázza, miért is tudott Akufo-Addo harmadik nekifutásra nyerni:

1. Az első és talán legfontosabb ilyen pontnak a ghánai gazdaság mélyrepülése számít, ugyanis Mahama irányítása alatt jelentős visszaesés következett be, a kamatok és az adók mértéke (a társasági adó 25%, a személyi jövedelemadó pedig négy sáv alapján számolódik, a legnagyobb jövedelmi kategóriában 25% a mértéke) emelkedett az inflációval (októberben 16%-os volt) karöltve és a vállalkozások működtetése, elindítása igencsak nehézzé vált – sokszor érte az a vád a kormányt, hogy előnyben részesíti az exportra termelő cégeket a hazai fogyasztásra termelő, zömmel mezőgazdasági cégekkel szemben.

2. Az első pontból következően a munkanélküliséggel is súlyos problémák vannak, a kormány által közzétett adatokat jobban kibontva volt olyan elemzés is a Világbanktól, amely szerint a 15-24 év közötti fiatalok felének nincs munkája, ráadásul szinte az összes dolgozó a szolgáltató- vagy mezőgazdasági szektorban dolgozik. Ezzel mondjuk nem is lenne baj, ha az itt elérhető jövedelmek okán nem akarna mindenki váltani és a magas megélhetési költségek miatt egy jobb munkahelyre szert tenni.

3. Az ígéretekkel ellentétben Mahama nem tudott túlságosan sokat megvalósítani az infrastruktúra fejlesztésére tett ígéreteiből, a tradicionálisan NDC szavazó Volta megyében volt ez igazán látható, ahol Mahama súlyos csapást volt kénytelen elszenvedni a meg nem valósított ígéreteinek köszönhetően (ilyen volt például a Kpando-járásban megígért útfelújítási program vagy éppen a nkwantai kórház építése).

smarttys4. A döbbenetes számokkal megjelenő korrupciós ügyek okán már nem volt túlságosan hihető Mahama korrupcióellenes kampánya, gondoljunk csak a Smarttys-botrányra, amelyben az állam 255 millió forintnak megfelelő cedit fizetett a Smarttys névre hallgató cégnek, hogy az 116 államilag üzemeltett autóbusz átfestését, reklámfelülettel beborítását elvégezze. De sorolni lehetne még ilyen ügyeket, ott volt például a Mahama hivatalba lépése után nem sokkal kirobbanó GYEEDA-botrány (a GYEEDA egy fiatalokat és vállalkozókat támogató ügynökség), amelynek során a szervezet zsebeiben úgy tűntek el a cedi-milliók, hogy nem lehetett követni.

5. Hogy ne csak aktuálpolitikai kérdéseket feszegessünk, egyszerűen elég ha azt a tényt vesszük alapul, hogy Ghánában még soha nem tudott egyetlen párt sem háromszor egymás után nyerni: a most Akufo-Addot támogató Új Hazafias Párt elnöke, John Kufuor 2000 és 2008 között irányította Ghánát, utána pedig jött az NDC két elnöke, John Atta Mills és Mahama, majd most ismét az Új Hazafias Párt következik.

6. A most 72 éves Akufo-Addo minden korábbinál nagyobb energiát tett bele a kampányba, megszólította az összes etnikumot és törzset, végigtúrázta az országot, ráadásul gazdasági terveihez egy igen erős alelnök-jelöltet, a Ghánai Nemzeti Bank egykori helyettes vezetőjét, Mahamudu Bawumiát tudta megnyerni.

7. Visszakapcsolódva az első két ponthoz, az is biztos, hogy a nép nem igazán nézte jó szemmel, hogy a túlköltekező és eladósodó kincstár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kezébe került és tőlük érkeztek a különféle reformokra felszólító utasítások – így például a közszféra alkalmazotti számának befagyasztására vonatkozó is.

8. Igaz más dimenzióban, de ahogy az Egyesült Államokban, úgy Ghánában is óriási szerepet játszott a választás előtti kampányban a közösségi média használata, az Új Hazafias Párt minden eddiginél több energiát ölt bele a szociális háló használatába és a fiatalok, tanult választók megszólításába.

Konkluzióként elmondható, hogy akármi is volt Akufo-Addo győzelmének oka, az biztos, hogy az ellenzéki politikusnak most már fel van adva a lecke, hogy megint fordítson egyet a ghánai mindennapok kerekén és remélhetőleg ezt jó irányba teszi – ellenkező esetben a gyors változások világában kénytelen lesz szembesülni a kitörés előtt álló vulkánként elégedetlenkedő fiatal tömegekkel.

Annyi update mindenesetre jár ide a poszt végére, hogy az írás időpontjában már fel-feltűntek azok a hírek, amelyek szerint Mahama mégsem ismeri el a vereségét és Akufo-Addot a bejelentései visszavonására kéri – ettől függetlenül a fentebb megfogalmazott dolgok megállják a helyüket, csak Gambia után most már Ghánában is figyelhetjük, hogy mi lesz a konkluzió.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “8 ok, amiért Akufo-Addo harmadik nekifutásra elnök lehet Ghánában”

 1. FrNo
  december 14th, 2016 @ 11:23

  Akufo-Addo elég impozáns felmenőkkel rendelkezik.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék