Fred Rwigyema: egy gerilla, aki egész életét végigharcolta

Közzététel ideje | december 4, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A spanyol eredetű gerilla szó a napjainkban is közismert értelmében nagyjából a 17.-18. századtól kezdve létezik a történelemben és először igazán elterjedten az Ibériai-háború idején kezdték el használni a spanyolok azokra az apró kis csoportokra, amelyek igen hatékonyan vették fel a harcot a napóleoni csapatokkal. Talán pont a szó eredete kapcsán, de a gerillamozgalmakat általánosságban a dél- és közép-amerikai népek harcaival társítja a közvélemény, pedig léteztek gerillamozgalmak Ázsiában, Európában, de még Óceániában is. És értelemszerűen léteznek-léteztek Afrikában is, nagyjából a függetlenségi harcok idején fegyvert fogó és nagy mozgalommá, politikai párttá később váló összes csoportosulást ide sorolhatjuk, de példának okáért a szakirodalom még a Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) vagy az Oromo Felszabadítási Front alakulatát is gerillamozgalomnak tartja. És ugyebár ha ilyen mozgalmak vannak, akkor vannak híres gerillák is, ráadásul a fekete kontinensen is voltak a mindenki által ismert Che Guevarához hasonló, egész kontinenseket bejáró harcosok is.

Ilyen volt a most már több mint 26 éve halott Fred Gisa Rwigyema is, akiről alapvetően a legfontosabb tudnivaló az, hogy az 1979-ben megalakult Ruandai Szövetség a Nemzeti Egységért (RANU) átalakításával 1987-ben létrejött Ruandai Hazafias Front (RPF) egyik vezetője volt a jelenlegi ruandai elnökkel, Paul Kagaméval együtt. Születése után alig néhány évet töltött csak hazájában, hiszen az 1957-ben született vezetőnek és családjának már 1960-ban menekülnie kellett Ugandába, miután 1959-ben hutu fegyveresek több tízezer tuszit mészároltak le Ruandában az állítólagosan utóbbiak által elkövetett politikai célú gyilkosságok miatt. Alig 19 évesen, tanzániai tanulmányai során csatlakozott a Yoweri Museveni ugandai elnök által száműzetésben megalakított Front a Nemzet Megmentéséért (FRONASA) csoportjához, hogy fegyveres harcban vegyen részt, amely az ugandai diktátor, Idi Amin megdöntésére irányult. Ekkor még konkrét fegyveres tevékenységekben nem vett részt ebben a harcban, de egy másikban már igen, hiszen csatlakozása után pár hónappal a sors már Mozambikban találta Rwigyemát, aki ekkor már a portugál gyarmatosítók ellen harcolt a Mozambiki Felszabadítási Front (FRELIMO) soraiban.

rwigemaAz itt eltöltött sikeres hónapjai után ott volt már, amikor a FRONASA-ból és több, másik lázadó csoportból létrejött Ugandai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UNLA) a tanzániai csapatokkal együtt lesöpörte Idi Amint a térképről 1979-ben. Sajnos ekkor még nem jött össze a cél Yoweri Museveninek, az UNLA vezetője ugyanis hiába vitte sikerre az Amin elleni háborút, 1979-ben a diktátor bukása után az Amin által 1971-ben megbuktatott Milton Obote jutott ismét hatalomra és ismét kemény, diktatórikus rendszer építésébe kezdett, amely ellen Museveni és Rwigyema tovább folytatta harcát. Az UNLA 1986-os végső sikere után ugandai állampolgárságot és miniszterhelyettesi posztot is kapott a sokak által Rwigemaként is ismert politikus, de még ezekben a napokban is végig a fronton harcolt a puha irodai székek helyett, ahogy sem előtte, sem utána nem vált igazi, elpuhult politikussá, megmaradt gerillának, függetlenségpárti harcosnak.

Az ugandai sikerek után az ugandai bázisokon megerősődő és szerveződő, fentebb már említett RPF egyik vezetőjeként Rwigyema azonnal a sok tízezer ruandai tuszi hazatérését és hatalomátvételét kezdte el előkészíteni, majd hosszas szervezés után 1990. október elsején az RPF átlépte a ruandai határt és háborút indított a Juvénal Habyarimana vezette hutu kormányzat ellen – ezzel vette kezdetét a ruandai polgárháború, amelynek záróaktusa az 1994-es népirtás és az azt követő tuszi hatalomátvétel volt. De ezt a záróakkordot már Rwigyema nem érhette meg, ugyanis az örök gerilla 1990. október 2-án, tehát az offenzíva második napján életét veszítette, a mai napig ismeretlen körülmények között. A mai napig hivatalos álláspont szerint az offenzíva során egy ellenséges csapatszállítóból érkező, eltévedt lövedék végzett vele, viszont nemhivatalos elméletek arra utalnak, hogy ez a lövedék igenis szándékos találat volt, ráadásul egy RPF-tiszt, bizonyos Peter Bayingana fegyveréből érkezett (utóbbi egyébként három hét múlva szintén elhalálozott), aki korábban többször súlyos vitába keveredett Rwigyemával.

Az tény, hogy az offenzíva második napjának reggelén a határtól mindössze 10 kilométerre található Nyabwenshogozi-dombon érte halálos találat Rwigyemát, de a körülményekre valószínűleg már sosem fog fény derülni – az biztos, hogy a Rwigyemánál jóval tanultabb Bayingana többször hangoztatta felsőbbrendűségét parancsnokával szemben, ráadásul arra vonatkozóan is vannak információk, hogy több ízben a parancsnok tudta nélkül cselekedett (állítólagosan még az offenzíva előtt küldött RPF-katonákat Ruandába). Akárhogy is legyen, Bayingana három héttel későbbi halálát állítólag a ruandai kormánykatonák okozták egy rajtaütésben, de sok helyen olvasni azt pletykát, hogy ez az Egyesült Államokból a harcokra hazatérő Paul Kagame bosszúja volt legjobb barátjáért. De hogy ne csak egy elmélet álljon itt a posztban, van egykori katonatársak tollából arra vonatkozó elemzés is, hogy a halálesethez Rwigema egyik testőrének, egy bizonyos Happy Ruvushának is lehet köze (aki például arról nyilatkozott az interneten is látható videókban, hogy három másik közkatonával együtt ő maga temette el a dombon Rwigemát), de van olyan könyv is, amely Paul Kagamét teszi meg a fő felbújtónak, aki saját hatalmi céljait kívánta ezzel a gyilkossággal beteljesíteni. Akármi is történt akkor, az már a múlt, egy biztos, Rwigyema személyében afrikai mércével mérve egy hasonló kaliberű gerillát ismerhettünk meg, mint amilyen Che Guevara volt.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék