Gambia elnökválasztásra készül – tényleg van választási lehetőség?

Közzététel ideje | november 21, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Történelmi pillanathoz érkezik Gambia országa december elsején – no, nem csak azért mert elnökválasztásra kerül sor, hanem azért is, mert a jelenleg regnáló elnök, Yahya Jammeh úgy döntött, hogy túlságosan komoly kampányt nem fog lefolytatni, hogy az ennek ellenére begyűjtött elsöprő győzelmével majd így bizonyítsa a nemzetközi közvéleménynek, mennyire is szereti őt népe. Persze azért vannak plakátok és reklámok, de a szó szoros értelmében vett kampányt az elnök maga nem folytat (hatalmas Hummer terepjáróján mindenesetre egy két hetes túrát megcsinál az 53 megye érintésével), bár azt láthattuk az idei év során többször, hogy az ellene szervezett felvonulásokkal elég kemény kézzel leszámol.

Emlékezhetünk, hogy például áprilisban és májusban is rendőrök oszlatták fel elég brutális módon az ellenzéki tüntetéseket, az egyik során az ellenzéki Demokratikus Egységpárt (UDP) vezetőjét is őrizetbe vették (Ousainou Darboe júliusban három év börtönbüntetést kapott), többeket pedig állítólag súlyosan bántalmaztak is. Szóval az elnök helyett az elmúlt időszakban főleg aktivistái, kormányzói, miniszterei, ifjúsági szervezetének tagjai járták az országot, hogy a Jammeh melletti voksolásra buzdítsanak és egy újabb győzelemmel tényleg mindenek felett álló hatalommal ruházzák fel a Gambiai Iszlám Köztársaság vezetőjét. És hogy kik azok, akik a hihetetlen ellenszél ellenére mégis harcba szállnak az elnöki posztért? Egyikük a fentebb már említett, legnagyobb ellenzéki párt, az UDP jelöltje, Adama Barrow (az egykori londoni biztonsági őrt egyébként szintén őrizetbe vették áprilisban egy tüntetésen), aki sikerrel sorakoztatott fel maga mögött 8 másik ellenzéki pártot, másikuk pedig a Gambiai Demokratikus Tömörülés által támogatott Mamma Kandeh.

jammehA kevesebb mint 2 milliós Gambiában 886 ezer szavazónak van joga az urnákhoz járulni, egyszerű többséggel már elnöki posztot lehet szerezni és igazából az elvakult, sok esetben külföldön élő bloggereket és aktivistákat leszámítva sok minden nem támasztja alá, hogy itt hatalmas változás következhet be decemberben. A jogvédők már most bírálják az országban a választást övező állapotokat, beszámolók szerint több televíziós személyiséget és újságírót letartóztattak az elmúlt napokban, de volt olyan üzletember, akit az ellenzék állítólagos finanszírozása miatt vettek őrizetbe. Jammeh mindenesetre a választás békés lebonyolítására szólított fel és hangsúlyozta, hogy mindenképpen el fogja fogadni a nép akaratát – ami pedig nem nagyon lehet más, mint az ötödik mandátum begyűjtése és az újabb reformok.

Mert azokból van ígéret bőven, ilyen például a sharia törvénykezés bevezetése vagy éppen az angol nyelvoktatás eltörlése. És akár érheti is vád ezt a posztot részrehajlással az elnökválasztás bemutatása kapcsán, azzal a ténnyel nehéz vitatkozni, hogy ha egy ilyen gyönyörű (ez nem kérdés) és ilyen jól prosperáló (ez ugyebár a hivatalos kormányverzió) országból ilyen tömegével menekülnek az emberek Európa felé, akkor ott valami baj tényleg lehet. Legutóbb néhány napja a gambiai női labdarúgó-válogatott 19 éves kapusa, Fatim Jawara-Jawara fulladt a tengerbe, amikor Líbiából megpróbált Lampedusára jutni.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék