Maradona és a nyugat-szaharai ügy

Közzététel ideje | november 12, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Nem tudni, hogy pontosan mi volt a szándéka a legendás argentin labdarúgónak, Diego Maradonának, amikor november 6-án pályára lépett a Marokkó által rendszeresen megszervezett “Mérkőzés a Békéért” jótékony célú labdarúgó-mérkőzésen a Marokkó által megszállt Nyugat-Szahara fővárosának, El-Ajúnnak (Laayoune) Sheikh Mohamed Laghdaf névre hallgató stadionjában. A pályán ott volt mellette az egykori egyiptomi legenda, Mohamed Aboutrika vagy éppen a ghánai Abedi Pelé és a brazil Rivaldo is, mégis a mérkőzés komoly aggályokat vetett fel a nyugat-szaharai ügyért küzdő civil szervezetek és jogvédő csoportok körében, akik szerint Marokkó igazából a Nyugat-Szaharában betöltött szerepéről kialakítandó pozitív képhez használja fel csak a kezdeményezést. Erre egyébként sokak szerint a mérkőzés dátuma is utal, hiszen évtizedekkel korábban ekkor történt a “Zöld Menet”, amely során II. Hassan vezetésével több százezer marokkói hatolt be a nyugat-szaharai területekre, amit értelemszerűen a szaharaiak a megszállás napjának tekintenek.

maradonasaharaPersze Maradonát támadni a részvétele okán (amelyet egyébként állítólag ingyen vállalt és vállal mindig) nem túlságosan érdemes, hiszen a labdarúgó a múltban már jópárszor vállalt fel olyan politikai nézeteket, amelyekkel sokan nem tudtak azonosulni, de Nyugat-Szahara és a nyugat-szaharai függetlenségi ügy mögött állók számára értelemszerűen csalódást keltő, ha a politikai nagyhatalmak (pl. Franciaország, Spanyolország) mellett már sztárnak számító személyiségek is eltekintenek a nyugat-szaharai küzdelem évtizedeitől és minden függő kérdést teljes mértékben lezártnak tekintenek. A mérkőzésen egyértelműen láthatóan mindenféle formán kívül teljesítő argentin csoda egyébként a mérkőzéshez kapcsolódóan azt is elmondta, hogy nagyon örülne neki, ha a szerinte rendkívül jó lehetőségeket magában hordozó marokkói labdarúgó-válogatott edzői pozíciójára felkérnék és hangsúlyozta, hogy rövidesen ismét visszatér az országba, ahol az elmúlt években már rendszeres vendégnek számít.

Akárhogy is, Maradona elég sok támadást kapott a marokkói szereplése okán, hiszen egyrészt bírálták a nyugat-szaharai ügy támogatói, másrészt pedig nem teljesen egyértelmű, hogy tényleg ingyen vállalta-e a meccset vagy valóban fizettek neki 50 millió forintnak megfelelő dirhamot a szereplésért – és az arctalan kommentelők nem válogatják meg szavaikat. Az egyébként nagyjából “vihar egy pohár vízben”-ügynek is beillő Maradona szereplés mellett a nyugat-szaharaiak ügye azért sem áll mostanában túl jól, mert Marokkó 1984-es kilépése után bejelentette, hogy ismét kéri felvételét az Afrikai Unió szervezetébe, ahonnan azután lépett ki, hogy az AU elismerte Nyugat-Szahara létét, mint állam. A visszavételéért több afrikai országban is kampányoló Marokkó szerint a múltat már el kell felejteni és végre a közös afrikai érdekek mellett kell tovább dolgozni, míg a Nyugat-Szahara függetlenségéért küzdő Polisario Front szerint Marokkót nem lehet visszavenni az AU-ba, hiszen a szervezet egyik alaptétele a gyarmatosítás elleni küzdelem – Rabat pedig a Polisario szerint az utolsó afrikai gyarmatosító.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék