Samora Machel: Mozambik első elnökének halála a mai napig rejtély

Közzététel ideje | október 22, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az elmúlt napokban a témát egyáltalán napirendre tűző sajtóorgánumok egyikében-másikában ismét felreppentek olyan összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Samora Machel, Mozambik első elnökének 1986-ban történt repülőgépbalesete nem egyszerű baleset volt, hanem Machel ellenlábasai álltak a tragédia hátterében. És belőlük volt nem is kevés, hiszen a Mozambik 1975-ös függetlenné válása óta elnökként funkcionáló egykori marxista-leninista gerilla Machel, Algériában és Romániában is kapott katonai kiképzést, ráadásul szoros kapcsolatokat tartott fenn a Szovjetunióval, így nem csoda, hogy a “Nyugat” elég nagy aggodalommal figyelte tevékenységét. Még annak ellenére is, hogy 1984-ben alkut kötött a Dél-afrikai Köztársasággal, amelyben vállalta, hogy Mozambik nem támogatja a dél-afrikai Afrikai Nemzeti Egység (ANC) mozgalmát, cserébe a dél-afrikaiak sem támadnak a Mozambiki Felszabadítási Front (FRELIMO) bázisaira és nem is támogatják az ekkor már a FRELIMO ellen évek óta küzdő Mozambiki Nemzeti Ellenállás (RENAMO) mozgalmát.

Egy-két hasonló megnyilvánulástól eltekintve a FRELIMO harcát 1970-től már vezetőként irányító Machel erőteljes marxista vonalakat igyekezett követni és célja a FRELIMO marxista párttá történő átalakítása volt, halála előtt alig egy hónappal például a malawi határra utazott szovjet és kubai tanácsadók társaságában, hogy az arra a határra telepítendő szovjet rakétákról tárgyaljon – Malawit Machel ebben az időszakban azzal vádolta, hogy támogatja a FRELIMO ellen küzdő fegyveres elemeket. Viszont hiába volt erőteljesen marxista és baloldali, Machel megpróbált valamiféle egyensúlyt fenntartani politikájában és inkább a centrum felé húzni, így például nem nézték túl jó szemmel szovjet és kubai szövetségesei, hogy stabil kapcsolatot tartott fenn a franciákkal, alkut kötött Pretoriával (bár az alku ellenére a dél-afrikai támogatás a RENAMO irányában nem szűnt meg) és a zimbabwei háborús helyzet megoldása érdekében a britekkel is tárgyalásokba bocsátkozott.

Ha nagyon le akarnánk sarkítani a helyzetet, akkor az összeesküvés-elméletek szerint ekkor már minden fél számára terhessé vált Machel politikája, amely 1986. október 19-én érte el tragikus befejezését, amikor a Mobutu Sese Seko zairei diktátor angolai szerepvállalása (Zaire akkoriban az UNITA-t támogatta Angolában) miatt összehívott mbalai konferenciáról hazafelé tartva Tu-134-es gépe a földbe csapódott Mbuzininál. És bár a dél-afrikai kormány által összeállított nyomozócsoport megállapította, hogy a baleset a szovjet személyzet hibájából történt, a szovjetek és Mozambik ezt azonnal cáfolták és ők inkább egy dél-afrikai ügynökök által küldött hamis rádiójelek okozta gyilkosságról beszéltek. Bizonyos portugál források még évtizedekkel később is arról beszéltek, hogy a baleset a szovjet személyzet hibájából és nem megfelelő állapotban (alkoholos befolyásoltságról szóltak a pletykák) történő munkavégzéséből eredt és pont ezért próbálták állítólag a szovjetek a dél-afrikaiakra irányítani a figyelmet (azt itt meg kell említeni, hogy egy, az apartheid érában elhárítási ügynökként dolgozó dél-afrikai férfi beismerte, hogy dél-afrikai közreműködéssel gyilkosság történt), de a legradikálisabb vélemények szerint a szovjetek saját személyzetük feláldozásával akarták félreállítani az útból a “Nyugat” felé is nyitni próbáló Machelt.

machel

A mozambikiak álláspontja eléggé érthető volt, hiszen ha “csak” baleset történt, azzal nem érik el ugyanazt a célt, mintha Machelből egy hőst, az imperialisták által meggyilkolt mártírt csinálnak. És hogyan történhetett merénylet? A végső konkluziók szerint téves rádiójelet kapott a teljes sötétségben repülő TU-134, ami miatt letért pályájáról és vizuális megközelítése során egy domboldalra akart leszállni a leszállópálya helyett. A téves rádiójel származási helyéről megoszlanak a vélemények, van olyan elemzés, amely a személyzet hibájáról beszél (rossz frekvenciát használtak), van olyan, amely szerint a dél-afrikaiak akarták félrevezetni ezzel a személyzetet, de a leginkább hihető és jelenleg érvényben lévő konkluzió szerint a legnagyobb hiba akkor történt, amikor a kapitány a nem teljesen egyértelmű jelek és a kifutópálya fényeinek hibája ellenére folytatta a süllyedést – azt feltételezve, hogy a mozambiki fővárosban, Maputóban áramkimaradás van és ezért van teljes sötétség.

A fekete doboz által rögzített beszélgetés szerint a pilótafülkében a személyzet hibák sorozatát követte el, ahogy a maputói irányító is, aki például a kifutópálya fényeinek ellenőrzésére felszólító kérést úgy értelmezte, hogy a pilóta látja a fényeket – viszont az iránytól való eltérést okozó téves rádiójel eredetét a mai napig nem ismerni. Akárhogy is történt, azon a koromsötét éjszakán Mozambik első elnöke életét veszítette, de hihetetlen módon, annak ellenére, hogy a zuhanás után csak 3 órával értek az első mentőalakulatok a helyszínre, tízen még így is túlélték a becsapódást.

twitter.com/napiafrika

11 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék