Emlékeztető-figyelemfelhívó poszt: Csád továbbra is küzd az éhezéssel

Közzététel ideje | október 15, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Egyes felmérések szerint közel 600 milliárd frankot (azaz majdnem 300 milliárd forintot) veszített már az elmúlt nagyjából egy év során a csádi gazdaság az éhezéssel és alultápláltsággal összefüggő problémák kapcsán és ezek a veszteségek leginkább a mezőgazdaságból élőket és a különféle konfliktusok miatt otthonukat elhagyókat sújtják leginkább (hangsúlyosan a gyermekeket). Az ENSZ néhány hete napvilágot látott egyik elemzése szerint a Csád-tó medencéjében élő közel 20 millió ember mintegy felének (Kamerun, Csád, Niger és Nigéria osztozik a medencén) azonnali élelmiszersegélyre lenne szüksége – és nem csak Csád szenved rendkívüli módon, Észak-Nigériában például közel fél millió súlyosan alultáplált gyerek él, akiknek nagyjából egyetlen tál étel jelenti a mindennapi túlélés zálogát.

De hogy maradjunk a több mint 1 millió négyzetméteres területtel bíró Csádnál, egy nonprofit szervezet nemrégiben napvilágot látott elemzésében szereplő, a csádi éves GDP 10%-át kitevő veszteség igazából becsült érték, hiszen főként az egészségügyi, oktatási költségek valamint a lecsökkenő gazdasági potenciál becslésével állapították meg eme szám nagyságát az elemzés készítői. Mondjuk azzal nehéz vitatkozni, hogy egyetlen tál, vitaminban és ásványi anyagokban szegény étel segítségével nem sok gyerek tud egészségesen fejlődni és ha ehhez hozzávesszük a tényt, hogy az országot elárasztják a szomszédos konfliktusok elől menekülő emberek, nem nehéz megérteni, hogy az olaj felfedezése és növekvő kitermelése ellenére Csád gazdasági növekedése és fejlődése miért lassult be 2015-től kezdődően.

chad

Az olajárak csökkenését a Nigériából begyűrűző konfliktus hatásaival valamint az elsivatagosodás és egyre szárazabb időjárás tényezőivel együttesen nézve érthető, hogy a jelenleg is több háborúban katonáival a békéért küzdő Csádban a csecsemőhalálozások fele miért az alultápláltsághoz köthető. A 13 és fél millió lakosú országban tavaly és idén is rendkívül kevés eső esett, a száraz évszak során júniustól szeptemberig a víz és az élelem vidéken rendkívül nagy kincsnek számít, még a háziállatok is teljesen lefogynak, a menekülttáborokban élők pedig teljes egészében ki vannak szolgáltatva a nemzetközi segélyszervezetek által biztosított, csökkenő mértékű ételadagoknak. Persze igazságtalan lenne nem rámutatni a fejlődésre, ami történt az elmúlt évek során az országban, hiszen míg 1991-ben az ország lakosainak 60%-a szenvedett az alultápláltságtól, addig tavaly már csak 35% körül volt ez a szám. De akárhogy is legyen, ennek a posztnak csak az emlékeztetés lett volna a célja, hogy tudjuk, hiába egy stabil szigete Afrikának és hiába küzd másokért más földeken, Csád éhínség és alultápláltság szempontjából a világ egyik leginkább veszélyben lévő országának számít.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék