Október 2-án szavaznak a zöld-fokiak is

Közzététel ideje | szeptember 30, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Azután, hogy idén márciusban és szeptemberben már az urnák elé járultak a szigetország lakosai, október 2-án, a magyarországi népszavazással egyidőben a Zöld-foki-szigetek nagyjából 350000 szavazásra jogosult polgára ismét választás előtt áll: ezúttal az ország elnökét kell megválasztaniuk. És bár akár jelzésnek is értelmezhetjük azt, hogy 2016. márciusában az addig kormányzó Afrikai Párt a Zöld-fok Függetlenségéért (PAICV) meglepő vereséget szenvedett a parlamenti választásokon az ellenzéki Demokratikus Mozgalom (MpD) szervezetétől, az elnöki poszt alapvetően független a politikai palettától, így elképzelhető, hogy ez semmit sem jelent a most hétvégén sorra kerülő voksolásban.

A végrehajtó hatalom legnagyobb része jelenleg az MpD miniszterelnöke, José Ulisses de Pina Correia e Silva kezében összpontosul, de a múltban azt már látni lehetett, hogy a politikai rendszert felügyelő elnök személyét mégiscsak meghatározzák a pártpolitikai vonalak, hiszen a demokratikus választási rendszer 1991-es bevezetésétől kezdve egészen 2011-ig az elnök és a miniszterelnök is ugyanabból a pártból került ki – 2011-ben azonban az elnöki posztot az MpD-s Jorge Carlos Fonseca nyerte el, míg a parlamenti többséget és a miniszterelnököt a PAICV birtokolta. És most pont Fonseca 2011-es győzelme lehet saját maga ellenfele, hiszen a PAICV mostani elnökjelöltje, Albertino Graça éppen azzal kampányol, hogy az ország politikai stabilitása érdekében az elnöki és miniszterelnöki posztokat célszerű ha más pártok birtokolják.

Fonseca és Graça meccsébe egyébként nem fog beleszólni a harmadik jelölt, Joaquim Monteiro, akinek támogatottsága 1-2% körül mozog a legjobb becslések szerint is. Kampányában maga Fonseca is ráérzett az elnöki-miniszterelnöki pozíció egyazon párt által való birtoklásának veszélyeire, hiszen beszédeiben nagy erőkkel igyekezett magát függetlenként és pártatlanként feltüntetni, míg Graça folyamatosan az MpD bábjaként hivatkozott ellenfelére. Az elég ellentmondásos lépéseivel saját lehetőségeit is veszélybe sodró Fonseca azonban minden rossz húzása ellenére messze kimagasló esélyes a voksoláson, főként pont az MpD miatt, amely a széthullás határára sodrodó PAICV ellen a parlamenti- és az önkormányzati választásokon is képes volt elsöprő győzelmet aratni és támogatottsága rekordokat dönget minden szigeten.

cape-verde-language

Persze a támogatottságnál fontos megnézni, hogy milyen számú szavazótól jön ez a támogatás és évről-évre azt látni (amit egyébként Európában is), hogy növekszik a politikából teljesen kiábrándulók tábora, ezzel együtt pedig csökken a választási részvételek aránya – becslések most már csak olyan 60% körülire teszik a zöld-foki voksolás lehetséges részvételi arányát. Az pedig már igazán tragikusan szerencsétlen, hogy szeptember közepén, a kampány csúcsán elhunyt a szigetország első demokratikusan megválasztott elnöke, Antonio Mascarenhas Monteiro, aki az MpD színeiben 1991 és 2001 között irányította az államot.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért bukott-bukhat ilyen hatalmasat az országot oly sokáig irányító PAICV pártja az idei év során: nos a választ több tényező együttese adja össze, hiszen a PAICV-kormány nem igazán reagált megfelelően a 2014. novemberében történt vulkánkitörés érintettjeinek problémáira, de a korrupció, a hűtlen kezelési botrányok és a magas munkanélküliség kezelése sem volt igazán prioritás, így az idei év során a választók a szakértők szerint nem az MpD-t választották, hanem inkább a PAICV ellen szavaztak – csúnya szóval akár mondhatjuk is, hogy büntetésből.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék