Egy ellenzékivel kevesebb: 5 évet kapott Togóban Alberto Olympio

Közzététel ideje | szeptember 24, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Néhány nappal ezelőtt a togói főváros, Lomé egyik bírósága bűnösnek mondta ki sikkasztás vádjában a togói ellenzék vezetőjét és legismertebb alakját, Alberto Olympiot, aki büntetésként öt év börtönbüntetést és pénzbírságot kapott. Az egykori üzlettársaitól (igazából itt az Olympio cégébe befektető Cauris Managementre kell gondolni) érkező feljelentés és vád szerint az Olympio által alapított majd részvényesként beszálló Cauris közös telekommunikációs és informatikai cégcsoportjától, az Axxend-csoporttól a politikus közel 6 milliárd frankot (nagyjából 2.8 milliárd forint) sikkasztott el, amit most egyrészt vissza is kell fizetnie (egy részét egyébként a Cauris már visszakapta), másrészt ezen felül még 885 millió frankot kártérítésként is le kell tennie.

A teljes érdektelenség mellett, Olympio távollétében bejelentett ítéletet egyébként Olympio és pártja sem fogadja el, utóbbinak, a két évvel ezelőtt alapított Togói Néppártnak a szóvivője szerint kizárólag egy kormányzati leszámolásról van szó, amelyben Faure Gnassingbe, az országot 1967 óta irányító Gnassingbe-klán 2005 óta hatalmon lévő tagja próbálja ellenfeleit kiiktatni a politikai palettáról. Alberto Olympio neve valószínűleg sokak számára ismerősen csenghet, ő annak a Gilchrist Olympionak az unokaöccse, aki 1990-től kezdve 2013-ig kőkemény ellenzékiként küzdött a Gnassingbék ellen, ráadásul Gilchrist édesapja nem más, mint a togói függetlenség atyja, Sylvanus Olympio, akit pont Eyadema Gnassingbé gyilkolt meg egy 1963-as puccs során.

Alberto-Olympio

Az ítéletnek érvényt szerezni egyébként nem lesz túl könnyű, hiszen Alberto Olympiot 2015. májusa óta nem látták Togóban, de az biztos, hogy egy ilyen ítélettel, amellyel hazatérése esetén azonnal a letartóztatás várná, fényesen felfelé ívelő politikai karrierjét elég keményen megroppantották. A fellebbezés biztos, ahogy az is, hogy hívei és pártja minden követ meg fognak mozgatni tiltakozásuk jeleként és hát lássuk be, az Alberto által “tisztán üzleti ügyként” hivatkozott Cauris-botránytól függetlenül Togónak szüksége lenne egy hozzá hasonló fiatal, feltörekvő ellenzéki arcra – a 2015. áprilisában tartott elnökválasztáson is indult volna, de rövid időn belül visszalépett a megmérettetéstől, mert szerinte a választási névjegyzékkel kapcsolatban rengeteg probléma és csalás volt bizonyítható.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék