A kenyai sikerek titka: a fájdalomtűrés és a jó testfelépítés?

Közzététel ideje | szeptember 18, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Egy férfi maratonfutó számára a legnagyobb álom, ami jelenleg elérésre vár, nem más mint a legendás 2 órás futás – azaz 2 óránál kevesebb idő alatt lefutni a nagyjából 42 kilométeres távot. A jelenlegi világcsúcsot egy kenyai fiú, Dennis Kimetto tartja még 2014-ből, amikor Berlinben 2 óra 2 perc 57 másodperc alatt futotta le a 42 kilométert és bár nem hivatalosan már voltak ennél jobb idők is, a hivatalos világrekord még mindig megdöntésre vár és még mindig 2 órán kívül található. És nem túlságosan nagy kockázat kijelenteni, hogy aki ezt meg fogja dönteni az egy másik kenyai lesz, hiszen a kelet-afrikai ország futói már régóta dominálják a maratonfutást, olyan adottságok birtokában, amelyeket őseiknek köszönhetnek: hosszú, könnyű lábaikat vagy éppen a hihetetlenül jó tüdőkapacitást.

De még Kenyán belül sem ennyire egyértelmű a kép, nem jelenthető ki minden kenyairól, hogy bajnokesélyes futó lenne, hiszen a kenyai bajnokok nagy része egy törzsből, a Kalenjinből származik – köztük például Dennis Kimetto és az előző csúcstartó, Wilson Kipsang is, hogy más legendákat most ne emlgessünk. A Nagy-hasadékvölgy régiójában élő, nagyjából 5 milliós lélekszámú törzs sikerének kulcsát már többször próbálták genetikai adottságokkal magyarázni, de valódi bizonyítékot ezekre még nem sikerült szerezni. Egyes kutatók szerint a kalenjinek jó teljesítménye a futószámokban annak köszönhető, hogy az eredetileg síkságokon élő nép a hegyekbe költözött, így jött létre az a genetikai állomány, amely lehetővé teszi a hihetetlen eredményeket. Vannak szakértők, akik inkább a népcsoport kultúrájából eredeztetik a jó teljesítményeket, hiszen a kalenjinek, és egyáltalán a kenyaiak mindennapjainak mindig is része volt a futás és a rengeteg gyakorlás, ennek pedig jól látható az eredménye: a legtöbb maratonon az első négy-öt helyezett mindegyike kenyai, a nőknél és a férfiaknál is.

kenya runners

Mindezek ellenére azért a testalkat jelentősen befolyásolja a kalenjinek futását, hiszen ha azt feltételezzük, hogy a lábak olyanok futás közben, mint az ingák, akkor ezen kenyaiak különösen vékony bokái és vádlijai segítik őket a könnyedebb mozgás elérésében. És ha ehhez még azt is hozáadjuk, hogy a kalenjinek fájdalomtűrése rendkívül erős, akkor már láthatunk két olyan tényezőt, ami lehetővé teszi az emberfeletti teljesítmények elérését. Tökéletes példa erre 1968-ból Kipchoge Keino, aki komoly epeproblémákkal és fájdalmakkal volt képes olimpiai csúccsal bajnoki címet nyerni 1500 méteres távon. Erre persze lehet azt is mondani, hogy fájdalomtűrésben mindenkinek erősnek kell lennie, aki egy olimpián indulni tud maratonfutásban, mégis ami más ezeknél a kenyai futóknál, az a tény, hogy ez a fájdalomtűrés a kultúrájuk része, ettől válik valaki igazán felnőtt emberré a törzsben – a harmadik tényező, ami pedig a sikert segíti, egyszerűen a sikeres ősök példája, sok ezer kenyai akar olyan lenne, mint Kimetto vagy Keino.  Igazi példaképek.

twitter.com/napiafrika

5 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék