Öt figyelemre méltó afrikai metálbanda

Közzététel ideje | szeptember 8, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Alapvetően ha rock- vagy metálzenéről beszélünk, akkor valahogy Afrika szinte soha nem kerül szóba, mint olyan kontinens, ahol ezt a zenét hallgatják, szeretik esetleg még művelik is, pedig a fekete kontinensnek ha nem is olyan nagy, de mindenképpen létező rock- és metálzenei rétege is van. Azért az látható, hogy egy-két ország még ezen a szűk zenei piacon is dominál, Angolában, Nigériában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Namíbiában vagy éppen Botswanában nem csak egy-egy fehér holló létezik, még rádiók és magazinok is próbálják terjeszteni az igét, úgyhogy afféle hiánypótlásként, a következő posztban 5 ismert vagy kevésbé ismert, ám figyelemre mindenképpen érdemes afrikai rock- illetve metálzenekar kerül bemutatásra.

Ennek a zenei palettának az egyik legismertebb angolai képviselője a Dor Fantasma nevet viselő zenekar, amely 2006-ban jött létre egy Slave névre hallgató másik banda utódjaként és amelyet jelenleg az angolai metál egyik legnagyobb szereplőjeként tartanak számon. A zenekar feltűnt az ennek a zenei irányzatnak az angolai képviselőit bemutató Death Metal Angola című dokumentumfilmben is és magát egy olyan benguelai trash metál zenekarnak tartja, amely az angolai polgárháború nyomait sem hajlandó felejteni. A következő szám nem igazán tükrözi ezen műfaj összes jegyét, ettől függetlenül bőven többre érdemes mint 2300 látogató.

Bár tovább tudnánk nézelődni még Angolában, menjünk inkább tovább egy malgas nyelven éneklő női énekessel nyomuló madagaszkári trash metál zenekarral, a Sasamasóval, amely 2002 óta próbálkozik ebben a zenei műfajban a madagaszkári fővárosból, Antananarivóból a Legion of Death Records égisze alatt.


Hogy a bevezetőben felvázolt országok dominanciája azért nem teljeskörű, azt tökéletesen mutatja a 2009-es megalakulása óta magát rendkívül magabiztosan és dinamikusan épülő Vale of Amonition nevű ugandai zenekar, amely számaiban vagy az ugandai társadalmi kérdéseket feszegeti vagy valamiféle túlvilági erő és mágia létezésével csábítja hallgatóit. Az előbbi két zenekarhoz képest a Vale of Amonition zenéjének befogadásához mindenképpen jelentős nyitottság szükséges.

A kenyai Last Year’s Tragedy zenekar March From the Underground című számát nem csak hallgatni élmény, hanem a videóklip is nagyszerű élmény és ez igaz a banda többi számára is, akik 2013-as bemutatkozó számukkal a legjobb afrikai rockszám díját is megnyerték és anno még az Egyesült Királyságból tértek haza tanulmányaik után, hogy Kenyában terjesszék zenéjük igéjét.

 

Az előbbi négyhez képest az utolsó bemutatásra kerülő zenekar jóval nagyobb hírnévvel és rajongói táborral rendelkezik és zenei és képi világában is alig üt el egy európai vagy egy amerikai metálzenekartól, pedig a Juggernaught egy jópár éve nyomuló dél-afrikai metálbanda.

Remélem a posztot olvasók egyik-másik zenekar esetében találtak maguknak is hallgatható muzsikát, hiszen az írás arra szeretett volna rámutatni, hogy Afrikában nem csak törzsi zene létezik, bármilyen európai vagy amerikai színvonalat megütő rock- és metálbandák is léteznek.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék