Mozambik: komolyabb erőszakhullám küszöbén?

Közzététel ideje | augusztus 3, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Napjaink magyarországi híradásait zömében az amerikai elnökválasztásra való készülődés, a bevándorlási kérdések vagy éppen a Brexithez kapcsolódó információk töltik ki, már ha jut hely ezeknek a helyi- illetve bulvárhírek mellett. Arra pedig már végképp nincs idő, hogy egy, Európától több ezer kilométer távolságban lévő ország egyre mélyülő konfliktusáról essen szó, hiszen ha már Afrika, akkor is vannak jobban “eladható” gondok és országok. A kicsit keserű bevezető igazából Mozambik jelenlegi helyzetének bemutatásához egy kis felvezetés, hiszen azután, hogy most már 24 éve befejeződött a polgárháború, egyre többször, egyre durvábban üti fel fejét erőszak a polgárháborúban és azóta is egymással szemben álló felek között, amely hátterében főleg gazdasági és politikai érdekek állnak.

A polgárháborút megnyerő és az országot azóta is irányító Mozambiki Felszabadítási Front (FRELIMO) valamint egykori ellenfele, ma már pártriválisa, a Mozambiki Nemzeti Ellenállás (RENAMO) szervezete egyaránt komoly érveket tud amellett felsorakoztatni, hogy miért éppen nekik kellene vezetni az országot egy szebb jövő felé, de ezen érvek közül úgy tűnik, leginkább a katonai erő és agresszió dominál, hiszen a növekvő feszültségnek és mélyülő konfliktusnak a gazdaság és az életszínvonal, tehát összességében a lakosság issza meg a levét. És míg alapvetően a FRELIMO-RENAMO szembenállás egy állandó, ám alacsonyabb intenzitású konfliktusnak tűnik most, az biztos, hogy ha annak, az ország lakosságának nagyjából kétharmadát jelentő huszonéves (vagy annál fiatalabb) és zömében munkanélküli rétegnek az elégedetlensége a fenyegető élelmezési problémák hatására tényleg eléri a tetőpontját, akkor jogosan lehet egy lehetséges újabb polgárháború esélyét papírra vetni.

És nehogy azt higgyük, hogy ez ténylegesen földtől elrugaszkodott gondolat, hiszen elég megnézni azt, hogy a FRELIMO és a RENAMO tárgyalásainak felfüggesztése (július 27-én függesztették fel a mediátorok a tárgyalásokat augusztus nyolcadikáig) óta több tucat ember veszítette életét merényletekben és harci cselekményekben, például a RENAMO egy  hete egy cheringomai vonatot, majd egy önkormányzati épületet támadott meg, napokkal később pedig 20 fegyveres RENAMO-szimpatizáns rohanta le Mopeia városát és közel egy órán tartó tűzpárbajt vívtak a helyi rendőrökkel – több ember életét veszítette. Ráadásul olyan helyeken is történtek támadások július végén, ahol korábban erre nem volt még példa, ezek alapján már a helyi sajtóban is felütötték fejüket aggódó hangok egy polgárháborús helyzet kialakulását illetően.

mozambique

Közben a gazdasági életben sem éppen pozitívak a hírek, az ország adósságának mértéke eléri a nemzeti össztermék 86%-át, miközben a növekedés mértékre egyre csökkenő tendenciát mutatva 4.5% körül áll most, ráadásként a Nemzetközi Valutaalap vizsgálatot követel az állami vállalatok egyre nyilvánvalóbb korrupciója és gyanús kölcsönügyletei okán – amit a kormányzat persze egyértelműen elutasít. És ezen a téren nem nagyon várható most konkrét akció, a FRELIMO-n belül Filipe Nyusi államelnök vállára nehezedik a RENAMO-val fennálló konfliktus súlya, még a hozzá lojális párterők is egyre inkább a teljes katonai erő bevetését kérik tőle Alfonso Dhlakama és segítői ellen. És erre egyébként lehet is reális esély, hiszen a jelenlegi gazdasági és belbiztonsági helyzetet figyelembe véve, a bizonytalanság a RENAMO-nak kedvez, hiszen bármilyen apró áremelkedés vagy a fizetőeszköz további gyengülése is tüntetésekhez, megmozdulásokhoz vezethet, ez közvetve pedig további támogatókat szerezhet a RENAMO ügyéhez – az ügyhöz, amelynek végső célja a 2019-es választáson a totális hatalomátvétel.

És van reális esélye egy tárgyalások útján történő megegyezésnek? Tekintve, hogy július 27-én is úgy szüntették be a megbeszéléseket, hogy az álláspontok rendkívül messze álltak egymástól, erre csekély az esély – a RENAMO ugye hat tartomány vezetését át akarja venni korábbi választási eredményei alapján, ezt viszont a kormány teljes egészében kizártnak tartja. Az alábbi írásban a mostani konfliktus hátteréről bővebben volt szó korábban, de alapvetően az egész konfliktus akkor kezdett komolyra fordulni, amikor még 2014-ben a RENAMO elbukta a választásokat és az eredményt Dhlakama és pártja nem volt hajlandó elfogadni csalásra hivatkozva.

Bővebben a háttérről

twitter.com/napiafrika

8 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék