Papíron már három hónapja béke van Dél-Szudánban, mégis egy hajszálon függ minden

Közzététel ideje | július 1, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A dél-szudáni tájékoztatási miniszter, Michael Makuei még a hét elején jelentette be, hogy a világ legfiatalabb állama az idei évben nem fogja ünnepelni júliusban függetlenségének ötödik évfordulóját, ami példátlan a fiatal állam életében, hiszen még tavaly, a polgárháború csúcsán is komoly katonai parádéra és ünnepségre került sor a fővárosban. Ezúttal viszont a gazdasági helyzet arra kényszeríti a kormányt, hogy az elnök, Salva Kiir beszédével érje be a neves alkalom kapcsán – az infláció az egekben (több mint 300 százalék volt eme cikk írásának időpontjában), a kormány bevételei szinte teljesen elapadtak, ahogy az olajszektor az összeomlás szélére sodródott, hogy a korrupcióról és a tovább tomboló erőszakról ne is beszéljünk.

Sokan valószínűleg egyébként megkönnyebbülten sóhajtottak fel idén áprilisban, amikor közel két évnyi véres háborúskodás után Riek Machar, a lázadók vezetője egységkormányt hozott lére Salva Kiirrel, amelyben Machar alelnökként funkcionált tovább – nos, ezt rengeteg lázadó nem értékelte hasonlóan és ezek a milíciák tovább folytatták véres harcukat, főleg az ország északi részén. Csak az elmúlt héten több mint negyvenen haltak meg a Wau városa körül zajló összecsapásokban, az itt található ENSZ-bázisra pedig ezrek menekültek védelmet keresve. Ráadásul ezek a harcok igen intő jelként szolgálhatnak a jövőre nézve, hiszen a kormánycsapatokra támadó fegyveresek egy új, Ali Tamim Fartak veterán politikus vezette lázadó alakulat harcosai voltak, köztük egykori kormánykatonákkal, a Janjaweed szudáni milícia fegyvereseivel vagy éppen az Úr Ellenállási Hadseregének dezertőreivel.

wau

A csoport a Raja Felszabadítási Iszlám Mozgalom nevet viseli papíron, de Machar és Kiir is vádaskodásba kezdett, kölcsönösen a másikat vádolva a Fartak-féle csoport támogatásával, amellyel a másik célja szerintük az, hogy etnikailag megtisztítson területrészeket az országban, így készítve elő hatalmi erőváltozásokat. Ennek ellenére még bőven lenne esély a békére, hiszen a két nagy szembenálló egyezséget kötött, de ehhez valamiféle gazdasági előrelépésre lenne szükség, ami viszont nem lesz egyszerű rengeteg különféle ok miatt és itt visszatérhetünk a fent már felsorolt inflációhoz, az olajárak alakulásához, de megemlíthető az időjárás alakulása, a Dél-Szudánt támogató országok fenyegetőzése a támogatások visszavonására vagy akár a költségvetési deficit növekedése.

De szintén aggályos a tény, hogy a köztisztviselők hónapok óta nem kaptak fizetést (láttunk az elmúlt hetekben sztrájkokat kórházakban, iskolákban, egyetemeken), ami azzal együtt, hogy mennyi fegyver forog közkézen az állampolgárok között, elég veszélyes elegyet alkot. A Nemzetközi Valutaalap figyelmeztette is az országot, hogy most azonnal hozzá kell látnia költségvetésének átalakításához, az olajbevételektől való függőség és a kiadások csökkentésével, különben az eladósodottság mértéke elviselhetetlen, kezelhetetlen mértékűvé válhat. Csak a margón, a poszt végén jegyezzük meg, hogy az új lázadó mozgalom vezetésével vádolt Ali Tamim Fartak igazi veterán a politikai pályán, Abdalla Turabi Nemzeti Iszlám Frontjának egyik első tagja még évtizedekkel ezelőtt, aztán volt sportminiszter a hetvenes évek Szudánjában, de tartományi kormányzó, parlamenti elnök és oktatási miniszter is volt és az ő irányításával kezdődött el a dél-szudáni függetlenségi népszavazás szervezése.

twitter.com/napiafrika

10 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék