A súlyos tsoronai összecsapás ellenére csekély az esély a totális etióp-eritreai háborúra

Közzététel ideje | június 27, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az elmúlt hetek politikai eseményei (fókuszban a bizonyos mértékig még Afrikát is érintő brit EU-távozással) vagy éppen a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság okán valamelyest érthető, hogy a sajtóban nem túlságosan kaptak helyet afrikai hírek, de a június 12.-én történt tragikus eseményeknek mindenképpen ott kellett volna lenniük minden híradó élén. Aki nyitott szemmel jár, az valószínűleg tudja, hogy ezen a napon 16 évnyi nagyjából betartott tűzszünet után súlyos összecsapás történt az eritreai-etióp határon Aszmarától délre, Tsoronánál, amely harcokban állítólagosan több százan haltak meg (!!!).

Arra talán emlékezhetünk, hogy a 2000-ben, egy algériai békemegállapodással lezárult határháború (csak ez, a néhány aprócska határvárosért folytatott harc 100 ezer ember életét követelte, a függetlenségi háborúról meg ne is beszéljünk) után a két ország határán egy ütközőzóna jött létre, amelyben ugyan voltak kisebb-nagyobb katonai mozgások és incidensek, de a június elején történtekhez foghatóra nem volt példa. Jelenleg még az sem ismert, hogy pontosan mi történt és ki indította az első támadást, de a felek egyértelműen a másikat vádolták provokációval: Etiópia szerint Eritrea így akarja elterelni a figyelmet arról az ENSZ-jelentésről, amely utóbbi ország kormányának jogsértéseit hivatott bemutatni, Eritrea szerint Etiópia pedig ennek az alaptalan megállapításokat tartalmazó jelentésnek az apropóján kívánja megszerezni a vitatott területrészeket.

tsorona

De hogy konkrétan mi haszna lenne bármelyik országnak is egy totális háborúból, az nem igazán érthető, hiszen gazdaságilag teljes mértékben értéktelen területekről beszélünk, ráadásul egy ilyen háború romba döntené az elmúlt 15 évben szárnyalni kezdő etióp gazdaságot és társadalmi összeomlást eredményezne Eritreában. Sőt, Aszmara maga kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását egy kiszélesedő konfliktus megelőzésére, így azért elég nagy a valószínűsége, hogy a teljesen militarizált határvonalon nem fog újabb háború kirobbanni – az incidens akár még egy tragikus véletlen eredménye is lehet, hiszen a senki földjének számító sávban akár dezertáló eritreai katonák vagy menekültek tömeges mozgása is kiválthatta az elsöprő erejű etióp reakciót.

Akárhogy is legyen, a legutóbbi háborúhoz képest sokkal gyengébb pozícióban lévő Aszmara számára inkább az etióp ellenzéki és lázadó mozgalmak támogatása a jobb és egyszerűbb opció, Etiópia pedig egyszerűen elszigetelheti szomszédját – azaz a háború senkinek nem áll érdekében, még akkor sem, ha a konfliktus központjában álló Badme települése papíron Eritreáé, ám a mai napig megszállva tartja az etióp hadsereg. Eritrea amúgy még az Egyesült Államokat is megvádolta a konfliktus kirobbantásával, bár nem közvetlenül, de az ország ENSZ-nagykövete szerint a terrorizmus elleni harc jegyében Etiópiába szállított amerikai fegyvereket a két ország határára telepítik és ott is vetik be. A jelenleg tartalékosok nélkül úgy 200 ezres hadsereggel bíró Etiópiában amúgy voltak olyan kormánytisztviselők, akik az elmúlt két hétben olyan nyilatkozatokat tettek, amelyek szerint az ország készen áll az elsöprő, totális háborúra, minden kizárólag a provokátornak tartott Eritrea reakcióin múlik.

A kötelező másfél éves katonai szolgálat okán az etiópnál kétszer nagyobb hadsereggel bíró Eritrea szerencsére – és a fentebb felsorolt érvek okán – nem tett eddig semmilyen agresszív lépést, így az elmúlt napokban már nem a konkrét katonai cselekményektől való félelem, hanem a fentebb már említett ENSZ-jelentés elleni és melletti tüntetésekről szóltak a hírek.

twitter.com/napiafrika

11 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék