Arawan – az egyik utolsó szaharai karavánmegálló a létéért küzd

Közzététel ideje | június 21, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Jópár évvel ezelőtt került bemutatásra itt a Mindennapiafrika oldalán az 1979-ben alapított és a tuareg zenei kultúra egyik alappillérének számító Tinariwen zenekar (itt volt róla szó), akiknek egyik kedvelt száma az Araouane/Arawan című szerzemény. Az Amassakoul című albumon szereplő alkotás a Maliban, a Timbuktutól 250 kilométerre északra fekvő Arawan települése előtt tiszteleg és szövegében is rámutat, hogy az egykor sokkal fontosabb szerepet betöltő és nagyobb helység ma már lassan a homok és az enyészet áldozatává válik.

Annak ellenére történik mindez, hogy az egykori idegenlégiós helyőrségnek is helyt adó településen halad át a Szahara egyik utolsó, mai napig is működő tevekaravánjának útvonala, amely a messzi északon fekvő Taoudenni sóbányáiból szállítja a sót délre, az ország déli része felé. Általában csak néhány száz tuareg él itt, de ne gondoljuk, hogy ez csak egy egyszerű, történelem nélküli telep – kutatások bizonyítják, hogy az Arawantól északra található Dar Taleb harmadik századbeli romjai még Timbuktunál is régebbivé teszik ezt a telepet. A megbízható kutakkal bíró Arawan aranykorszaka a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor egy svájci-amerikai befektető fákat telepített itt, kertet hozott létre és Arawan Hilton néven hotelt alapított, de nem sokkal később meg kellett futamodni az akkor dúló tuareg lázadás erőszakos cselekményei miatt.

arawan

Az előbbiek ellenére azért ne gondoljunk valamiféle eldugott sivatagi csodavárosra, ameddig a szem ellát, mindenhol csak homok, a vegetációnak nyoma sincs Arawan környékén és bár két non-profit szervezet közreműködésével iskola és egészségügyi központ is létesült, a helyi gazdaság teljes egészében a sóbányából érkező karavánokra és az egy-két erre vetődő fanatikus turistára épül – a sóbánya minden itteni család számára az életet jelenti, a férfiak többsége ott dolgozik és az egyre ritkuló karavánok a mai napig az egyetlen megélhetési forrást jelentik mezőgazdasági lehetőségek hiányában. Ennek ellenére a megmaradt lakosok többsége szeret itt élni, van aki hosszú hónapokig el sem hagyja a települést, ahogy hosszú hónapokig nem hullik egy csepp eső sem – van olyan hónap a nyár során, amikor a hőmérséklet az 50 Celsius fokot súrolja.

A fentebb említett néhány száz fős lakosság vallási igényeit három mecset próbálja meg kielégíteni, de olyan luxusra, mint elektromosság, ne is gondoljunk, a teveürülék számít az egyik legfontosabb építő- és tüzelőanyagnak. Összefoglalóan tehát megállapítható, hogy Arawan települése nem igazán van központi helyen semmilyen tankönyvben vagy térképen, az elmúlt időszak egyik jelentősebb eseménye errefelé az a 2013-as ütközet volt, amikor a francia hadsereg egységei itt csaptak össze egy radikális muszlim milícia harcosaival, amely csoportok jelenléte eme kis telep sorsát is nagyban meghatározza.

twitter.com/napiafrika

11 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék