Bissau-Guinea politikai rendszere nagyjából működésképtelen

Közzététel ideje | május 27, 2016 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

A héten történt események után most már egyértelműen kijelenthető, hogy még jobban elmélyülni látszik Bissau-Guinea politikai válsága, miután az eddig, íróasztalok mögött zajló konfliktusok az utcára is átterjedtek – Bissauban több százan vonultak az utcára azután, hogy csütörtökön (05.26.) Jose Mario Vaz elnök bejelentette, hogy Baciro Dját nevezi ki miniszterelnöknek. Azt a Dját, aki 2015. augusztusa és szeptembere között már volt miniszterelnök az országban, de akkor egy bírósági ítélet alapján távoznia kellett posztjáról, ugyanis a döntés értelmében kinevezése alkotmányellenes volt – a jelenlegi kormányzópárt, a függetlenségi harcok mozgalma, az Afrikai Párt Guinea és Zöld-Fok Függetlenségéért( PAIGC) a mostani kinevezést is alkotmányellenesnek tartja és hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök személyének meghatározása az ő feladatuk, ezért minden eszközzel ragaszkodni fognak a jelenlegi status quo fenntartásához.

Már csak azért is a PAIGC feladata lenne ez, mert amikor még néhány héttel ezelőtt Vaz az egész kabinetet menesztette, köztük Carlos Correia akkori miniszterelnököt, akkor éppen a kormánypártot kérte fel az új kormány megalapítására és akkori döntését most felrúgta azzal, hogy kommunikálta, meg is van új miniszterelnöke. A jelenlegi rendkívül instabil politikai helyzethez is pont ez, Vaz tisztogató hadjárata vezetett, hiszen onnantól kezdve jár ismét egy helyben ez az aprócska, alig másfél milliós ország, hogy az elnök tavaly augusztusban menesztette a miniszterelnöki székből a PAIGC elnökét, Domingos Simoes Pereirát, akivel nagyjából semmiben sem értettek egyet, ráadásul felelősségi körük is átfedést mutatott egymással és ekkor került alig egy hónapra a miniszterelnöki székbe az ismét oda kerülő Dja.

baciro A szálak eléggé keszekuszák és nehezen átláthatóak, de az biztos, hogy a PAIGC jelöltjeként 2014-ben elnökké választott Vaz és a PAIGC-t vezető Pereira közötti ellentétek azok, amelyek most teljes politikai patthelyzetbe sodorták az államot és csak reménykedni lehet, hogy az ország helyzetének alakulását mindig is eldöntő hadsereg továbbra is tétlen szemlélő marad. De azért azt se higgyük, hogy most egy teljesen eszét vesztett elnök tisztogatásáról beszélünk, erős a gyanú, hogy a jelenlegi kormány bizonyos tagjainak köze lehet 41 millió dollár gyanús eltűnéséhez a pénzügyminisztérium számlájáról, erre utal az is, hogy Correia például el sem hagyhatja jelenleg az országot és minisztereivel együtt házi őrizet alatt áll.

Egy-két hasznos link a helyzet jobb megértéséhez:

http://www.mindennapiafrika.info/2015/08/13/biztosan-nem-az-ev-lepese-volt-vaz-menesztette-a-bissaui-kormanyt/

http://www.mindennapiafrika.info/2016/01/19/bissau-guinea-parlamenti-tobbsegbol-pillanatok-alatt-kisebbsegbe-kerult-a-kormanypart/

Az is biztos, hogy mindennek a mozgatórúgója a pénz és a drog, ugyanis az ország gazdasága nagyjából leállt, a bevételek jelentős része segélyekből és a drogkereskedelemből származik, ez utóbbiban pedig a gyanú szerint a legmagasabb politikai szintek is érintettek – ahogy a múltban erre már volt példa. Szóval a mai napra (05.27) az ország úgy fordult, hogy Vaz már be is iktatta új miniszterelnökét, a PAIGC és Correia viszont továbbra is kitart amellett, hogy nincs új kormány – és ezen körülmények között várja Vaz azt Djától, hogy az végre felszámolja a hónapok óta tartó szembenállást és Bissau-Guinea elindulhassan valamiféle fejlődés útján. Már ha ilyesmiről lehet beszélni, hiszen csak kormányból 4 volt az elmúlt 10 hónapban és az országban nagyjából nem sok minden működik úgy, mint ahogy egy demokráciában elvárható lenne.

twitter.com/napiafrika

8 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Bissau-Guinea politikai rendszere nagyjából működésképtelen”

 1. FrNo
  május 29th, 2016 @ 12:39

  Minden bizonnyal Vaz sem fogja kitölteni a mandátumát, ahogy senki az ország történetében.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék