Győzni vagy büszkén halni: a togói katolikus egyház kirohanása a kormány ellen

Közzététel ideje | május 6, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A napokban a togói főváros, Lomé visszavonult érseke azzal az érdekes javaslattal állt elő, hogy meg kellene változtatni az ország 1960-ban beiktatott és egy 13 éves kihagyással mostanáig használt himnuszának, a “Salut à toi, pays de nos aïeux”-nek a szövegét. Philippe Kpodzro szerint ugyanis az Alex Casimir-Dosseh togói zenész által írt és komponált mű első versszakában van egy mondat, amely már idejétmúlt és le kellene cserélni. Ez a “Vainquons ou mourons, mais dans la dignité” sor lenne, amely szabadfordításban azt jelenti, “Győzni vagy büszkén halni” és amely a függetlenségi időszak küzdelmeire hivatott utalni, hiszen akkoriban elég sok togói adta vérét az ország szabadságáért.

Az érsek a jelenlegi sor helyett a “Győzni és büszkén élni” szöveget használná, de ahogy az várható volt, javaslata igen megosztotta az országot, az egyik oldal nyitott a változásra, hiszen a szenvedés és háború évei már elmúltak és ezt a himnusznak is tükröznie kellene, a másik oldal viszont nemzeti örökségként tekint az egyébként egy 50 ezer frankos fődíjjal kecsegtető pályázaton nyertes Dosseh művére – aki egyébként Togó első érsekének is számít. Azért azt is tegyük hozzá, hogy a fenti változtatási javaslat valójában csak egyetlen eleme volt annak a nyílt levélnek, amelyet a nagyjából 2 és fél millió hívővel bíró togói katolikus egyház fogalmazott meg a kormány felé az ország függetlenségének 56. évfordulájára még április végén és amelyben konkrétan támadást indított a kormánnyal szemben. A katolikus vezetők szerint ugyanis a 2015. áprilisában megtartott elnökválasztás óta az ország mélyrepülésben van, az akkori ígéretekből semmi sem valósult meg, sőt az elmúlt 25 évben a demokrácia, az állami reformok és a jogbiztonság sem igazán lépett előrébb.

lome Itt jegyezzük meg a margón, hogy Togóban a világszerte is ismert vallások közül a kereszténység a legelterjedtebb, nagyjából minden harmadik togói katolikus hívő, minden ötödik muszlim, a 8 millió lakos fele viszont törzsi vallásokat követ. Visszatérve az egyház kirohanására, a sajtóban megjelenő cikkek és a jelentős nemzetközi visszhang ellenére semmilyen politikai erő nem reagált a nyílt levélre, ami talán ahhoz is köthető, hogy a közlemény a társadalom minden rétege számára fogalmaz meg kritikát.

Vagy talán már csak a megszokás miatt nem reagált senki? Megszokás, hiszen nem ez az első eset, hogy az államhatalom és a katolikus egyház összecsap az országban, 1976-ban például Phillippe Kpodzro érsekké szentelését katonák próbálták megakadályozni, de 1992-ben fegyveres férfiak el is rabolták két napra. A fentiek fényében abban biztosak lehetünk, hogy a nyílt levélnek nagy hatása nem lesz a togói mindennapokra, ahogy az sem túlságosan valószínű, hogy a tényleg nemzeti örökségnek tekintett himnuszon bárki változást eszközöljön – az egyetlen erre elvileg jogosult személy, Dosseh már 2007-ben elhunyt.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék