Nakom: ha csak egy afrikai filmre van időnk 2016-ban, ez legyen az

Közzététel ideje | május 1, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A következő posztban kicsit szakítunk az elmúlt időszak politikai írásaival és egy olyan friss film kerül bemutatása a MindennapiAfrika hasábjain, amely a maga módján egy mostanában igencsak létező jelenséget mutat be, úgy, hogy közben bepillanthatunk Ghána vidéki mindennapjaiba is. Az ezen a linken bizonyos országokból (sajnos Magyarország nincs ezek között, de egy kis trükkel ez megoldható) online is megtekinthető Nakom egy ghánai orvostanhallgató, Iddrisu sorsának megváltozását mutatja be, aki apjának hirtelen halála után kénytelen hazaköltözni a címet is adó Nakom nevű vidéki falucskába és új mederbe terelni az életét, hiszen a családot terhelő adósságok miatt teljes erővel bele kell vetnie magát a mezőgazdaságba – ezzel együtt pedig alkalmazkodnia kell a korábban általa megszokotthoz képest teljesen eltérő falusi élethez.

Nakom

A filmet két amerikai, relatíve kezdő filmesnek számító rendező készítette egy ghánai, a konkrétan is létező Nakom falujából származó producer segítségével és tekintve, hogy a szereplők legnagyobb része semmiféle színészi múlttal nem rendelkezi ghánai falusi ember, olyan bepillantást nyerhetünk az afrikai vidéki életbe, amely igazán egyedivé teszi ezt a filmet. Azért a produkció hordoz magában egy-két kezdőbb filmes félrecsúszást és más afrikai filmeknél is megszokott filmes technikát, ennek köszönhetően rengeteg szerteágazó szálat ismerünk meg a film során, de a másfél órás hossznak köszönhetően egyiket sem tudjuk teljesen végig követni és pont ezek okán magának Iddrisunak sem tudjuk átérezni a terheit. Pedig azokból van bőven, egyrészt ott van a néhai apjának második felesége és Iddrisu édesanyja közötti konfliktus, nővérének ellenérzése, amiért oly sok mindenről kellett lemondaniuk, hogy a legidősebb fiú folytathassa tanulmányait Kumasiban, hogy öccsének felelőtlen és csapongó életéről ne is beszéljünk.

Ennek ellenére az egy évre maradó Iddrisu tökéletesen megoldja a helyzetet és olyannyira helytáll, hogy a falu főnöke benne látja meg azt a lehetséges vezetőt, aki a fejlődés útjára teheti az aprócska közösséget – csak addig még a fiúnak egy komoly döntést meg kell hoznia és valamiről le kell mondania. Hogy mi lesz az, azt hagyjuk meg inkább azon érdeklődőknek, akik szeretnék megnézni ezt az időnként még humoros jeleneteket is tartalmazó alkotást – de a konkluzió mindenképp az, hogy aki teheti, semmiképpen ne mulassza el a Nakomot.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék