ABL: egykori NBA-kosárlabdázók ambíciózus terve egy “afrikai NBA” létrehozására

Közzététel ideje | április 22, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Valószínűleg nem sok magyar olvasó figyelmét keltette fel az a lassan két hónapos hír, mely szerint március 5-én elrajtolt az Afrikai Kosárlabda Liga (ABL) első szezonja, amelynek célja egyrészt a régiós integráció és a sportturizmus erősítése, másrészt újabb lehetőség megteremtése a résztvevő országok gazdaságainak fejlesztésére. A hivatalosan először még 2015. decemberében bejelentett liga első szezonjában hat gárda indult el, három nigériai, egy szenegáli, egy elefántcsontparti és egy gaboni – az 1984-ben alapított Lagos Islanders, a szintén lagosi Stallions és Lagos Warriors, a Dakar Rapids, a gaboni Libreville Izobe és az elefántcsontparti Abidjan Ramblers. Első pillantásra ez elég vérszegénynek tűnik így, de a liga komoly ambíciókkal bír, a cél néhány éven belül egy “afrikai NBA” megteremtése, amelyben a mostani csapatszám triplája is szerepelne legalább 15 különböző országból.

A projekt mögött néhány afrikai származású és később Európában és az Egyesült Államokban sikeres üzletemberré váló egykori kosárlabdázó áll, akiknek a végső lökést a liga elindításra az NBA Africa Game 2015 rendezvénye adta, amely az első afrikai földön rendezett NBA-esemény volt még 2015. augusztusában Johannesburgban. Akármennyire is kétkedőek sokan, a kezdeményezés mindenképpen üdvözölendő, hiszen nagy lendületet adhat az afrikai férfi kosárlabdának, amely egy-két nemzeti ligát (főleg gondoljunk mondjuk Angolára vagy Egyiptomra) és a kétévente megrendezésre kerülő Afrikai Nemzetek Bajnokságát leszámítva nem igazán bír nagy jelentőséggel és nem is követik sokan az eseményeket – Afrikában még csak-csak, de a kontinensen kívül már mintha nem is létezne afrikai kosárlabda.

abl

A szervezők most ezzel a júniusig tartó teszt-szezonnal próbálják feltérképezni a fogadtatást és a várható lehetőségeket és takarékossági szempontokból minden meccset Lagosban rendeznek, ahol csapatonként szabályozásra került az amerikai állampolgársággal bíró játékosok száma is (maximum kettő csapatonként). A liga fő tulajdonosa, az öt különböző NBA-csapatban is profiskodó nigériai Obinna Ezekie nem mást tűzött ki célként, mint egy “afrikai NBA” megteremtését, amely kellemes szórakozási lehetőséget kínálna a családok és a középosztály számára megfelelő körülmények között – nagyjából ez volt a kampány szövege az indulás előtt. Egyszerű viszont biztos nem lesz a feladat a nagy álmokat kergető szervezők számára, hiszen bőven vannak problémák, amelyekre még megoldást kell keresniük: például a csapatoknak és egyáltalán, az ABL-nek is rendkívül fontos újabb szponzorok, támogatók és közvetítők beléptetése a rendszerbe, ami jelenleg még nem áll igazán jól, aztán beszélni kell arról a tényről is, hogy az Afrikai Kosárlabda Szövetség (FIBA-Africa) elutasította az ABL elismerését saját égisze alatt.

És folytathatjuk még tovább is, hiszen az NBA nemrég írt alá egy szerződést az Econet telekommunikációs cégével, amely szerződés keretein belül csak a következő évben több mint 500 mérkőzés lesz elérhető különböző platformokon a fekete kontinensen. Arról pedig meg már ne is beszéljünk, hogy jelen formájában a torna egy nigériai házibajnokságnak is tekinthető, hiszen minden meccset Lagosban rendeznek, a csapatok fele is idevalósi és hát nem olyan egyszerű szurkolóként Dakarból vagy Szudánból Nigériába utazgatni egy-egy meccs kedvéért. De próbáljunk fókuszálni a pozitív dolgokra és reménykedjünk, hogy ez a kezdeményezés nem egy olyan hamvába holt történet lesz, amelyhez hasonlót más sportágakban már láttunk a fekete kontinensen, mert a jelenlegi helyzetet figyelembe véve erre elég nagy az esély.

Egyébként az indulás után jelenleg a Lagos Islanders vezeti a ligát hat meccsen elért 4 győzelmével, őket követi az Abidjan Ramblers 4 meccsen szerzett 3 sikerével, aztán a két győzelemmel és két vereséggel álló Lagos Warriors jön, negyedikként a kettőből kettőt behúzó Dakar Rapids csapatát láthatjuk, a Libreville Izoba mindösze egy győzelmet tudott elérni négy meccséből, ugyanennyi találkozóból a Lagos Stallions viszont egyet sem tudot megnyerni.

twitter.com/napiafrika

2 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék