A “Panamai Papírok” Afrikát is elég komolyan érintik

Közzététel ideje | április 9, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Napjainkban a világ politikai állóvizét újabb kiszivárgott dokumentumok keltette hullámok kavarták fel, a “Panamai Papírok” néven elhíresült közel 12 millió bizalmas dokumentumból kiderült, hogy a panamai Mossak Fonseca ügyvédi iroda által kezelt 214 ezer offshore cég tulajdonosai és vezetői között rengeteg politikus és üzletember van, akik ezen az úton igyekeztek vagyonukat eltitkolni, az adókat elkerülni. És ezen érintett politikusok és vezetők között bőven találhatunk afrikaiakat is, az eddig feldolgozott információk szerint legalább 15 afrikai ország vezetői között találunk érintetteket: ilyen például a Kongói DK-t vezető Joseph Kabila testvére, Jacob Zuma unokaöccse vagy éppen Robert Mugabe holdudvarának több tagja.

Bár mondjuk a Dél-afrikai Köztársaságban a “Panamai Papírok” nélkül is van min mazsolázni, hiszen március 31-én az ország legfelsőbb bírósága döntött úgy, hogy az elnök, Jacob Zuma vissza kell hogy fizesse az összes állami pénzt, amit nkandlai otthonára költött el korábban. Ettől függetlenül a “Panamai Papírokról” is kell beszélni, hiszen egyes újságírók és banki szakértők szerint közel 150 milliárd dollárnyi afrikai pénzt mozgattak ki a kontinensről titkos külföldi bankszámlákra, direkt ilyen feladatokra szakosodott ügyvédi irodák segítségével és hát azt tudjuk, hogy ennek a pénznek lehetne jobb helye is a kontinensen. A dél-afrikai ország esetében eddig csak Zuma unokaöccsének, Clive Khulubuse Zumának a neve került nyilvánosságra, aki a Caprikat Limited offshore cég képviseletében járhat el, egy olyan cégében, amely a Kongói DK-ban vásárolt fel olajmezőket.

panamapapers Még az alapvetően demokratikusnak és kevésbé korruptnak tartott Botswana is felkerült az érintett országok listájára, hiszen a Fellebbviteli Bíróság elnöke, Ian Kirby legalább 5 offshore cégben bír tulajdonrésszel – és bár ebben semmi kivetnivaló nincs jogi szempontból, sokakban felmerül a kérdés, hogy Kirby miért mozgatja ki az országból vagyonát és befektetéseit és miért offshore cégek égisze alatt vásárol ingatlanokat és vagyontárgyakat. Nem minden jött persze meglepetésként, a 2012-ben 75 millió dolláros hűtlen kezelés miatt börtönbüntetésre ítélt Delta-állambeli egykori nigériai kormányzó, James Ibori neve is ott van a papírokban, ahogy a szintén korrupciós vádak miatt jelenleg is bíróság előtt álló, szenátust vezető Bukola Sarakié is. De még mielőtt azt hinnénk, hogy ez ismét csak vezető politikusok és üzletemberek pénzmozgásait, befektetéseit érinti, csalódnunk kell, ahogy a Heritage Oil and Gas Ltd, brit érdekeltségbe tartozó olajtársaság példája is mutatja.

A cég ugandai érdekeltségei után 2010-ben 400 millió dolláros adóra számított Ugandában, de ezt elkerülendő, a cég megpróbálta székhelyét Mauritiusra átmozgatni, amelynek kettős adóztatást kizáró egyezsége van Ugandával, ám nem adóztatja a nyereséget, így a 400 millió dollárt sikerrel megúszhatta volna a cég. De a fentiekkel még csak a felszínt kapargattuk, hiszen az egykori szudáni elnök, Ahmad Ali al-Mirghani is több millió dollárt tárolt egy panamai cégben, ahogy az egyiptomi Hoszni Mubakarak fia, Alaa is sokat üzletelt a Mossack Fonsecával, ahogy érintett a marokkói király személyes titkára, Mounir Majidi vagy az egykori ghánai elnök fia, John Addo Kufuour is. De hogy mit jelent az érintettség? Például a kenyai helyettes főügyész, Kalpana Rawas példája tökéletes megmutatja, aki offshore cégeken keresztül vásárolt fel, majd értékesített milliós ingatlanokat Londonban, de a ruandai elnök, Paul Kagame biztonsági tanácsadója, Emmanuel Ndahiro is offshore cégen keresztül vásárolt külföldi ingatlanokat és egy magángépet is. És a lista iszonyú hosszú, győzze az ember olvasni.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék