Az eredménytelenség ellenére mindig felfokozott CAN-elvárások Gambiában: ezúttal Barrow tapasztalta meg

Közzététel ideje | április 2, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az 1965-ig Angol Gambia néven szereplő gambiai labdarúgó válogatott, sem a brit uralom, sem a későbbi függetlenség ideje alatt Gambia néven nem tudott komoly sikereket felmutatni, jópár alkalommal azért sem, mert különböző okok miatt nem indultak sem a világbajnokság sem az Afrikai Nemzetek Kupája (CAN) selejtezőin – a legutóbbi, nagy felháborodást keltő ilyen alkalom a 2015-ös CAN-selejtezősorozat volt, amikor Gambia azért nem tudott indulni, mert 2014-ben az ország válogatottját két évre minden afrikai labdarúgó-eseménytől eltiltották, miután kiderült, hogy a szövetség manipulálta a labdarúgók életkorát és sportigazolását. Ennek ellenére, amikor eljön az idő, a gambiai válogatott mindig nagy reményekkel vág neki a selejtezőknek csapatával, amelynek keretében alig található Gambiában játszó játékos, a többség más országok alacsonyabb ligáiban kergeti a labdát.

Tavaly Namíbia ellen elég közel jártak a világbajnoki selejtezőn a továbbjutáshoz októberben, de hazai pályán nem tudták legyűrni ellenfelüket, így ahogy várható volt, Windhoekban már nem tudták kivívni a továbbjutást – talán szerencséjükre is, hiszen a jóval esélyesebb Guinea a következő fordulóban kisöpörte a namíbiaiakat. Az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjén ennek megfelelően jó nagy adag elszántsággal szállt ringbe a gambiai válogatott, de sajnos a csapat nem tudott eddig megfelelni az elvárásoknak, négy meccséből mindösszesen két döntetlent tudott összekaparni és egyetlen gólra futotta tőlük. Még minimális esélyük van a második hely megszerzésére, de ehhez otthon le kellene győzniük a Dél-afrikai Köztársaságot és idegenben Kamerunt, ami annak tükrében, hogy a csoport negyedik tagja, az alapból gyengébbnek tartott Mauritánia ellen sem tudott nyerni a gárda a nemrégiben lejátszott két meccs egyikén sem, elég reménytelennek tűnik.

barrow

Nem csoda, hogy a csalódott drukkerek megtámadták a mauritániai szövetség és a gambiai csapat egyik legjobb játékosának, a Premier Leagueben szereplő Swansea City játékosának, Modou Barrownak az autóját is, amikor azok éppen távoztak a két csapat március 29-én, 0-0-val végződő meccsének helyet adó banjuli Függetlenség-stadiontól. A durva kődobálásban megnyilvánuló csalódottság eredményeként jelentős anyagi kár keletkezett, szerencsére azonban senki nem sérült meg – nem sokkal később a gambiai szurkolók hivatalos csoportja elnézést kért a Gambia legnagyobb futballsztárjának számító Barrowtól a Facebookon a támadásért. A bocsánatkérés azért is jár neki, mert Svédország ellenében választotta Gambiát, mint válogatottat, pedig még 2015-ben a svéd U-21-es válogatottba is behívták, tekintve, hogy 11 éves korától Svédországban nevelkedett apjával.

De hogy még térjünk vissza egy kicsit a focihoz, ha Gambiának igencsak minimális az esélye, hogy összejöjjön nekik a tornára való kijutás, a selejtezősorozatban van olyan gárda, amelyik orbitális meglepetés felé tart – ilyen például a Közép-afrikai Köztársaság, amely Angolát is megelőzve csoportjában a második helyen áll és van esélye bejutni a tornára. Ugyanígy meglepő Libéria, Benin és Szváziföld jó teljesítménye is, bár utóbbinak azért nagyon kell kaparnia, hogy legjobb második lehessen, hiszen a 13 csoport leggyengébb második helyezettjéről beszélünk.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék