Helyzetjelentés Cabindából: továbbra is fegyveres konfliktusról beszélnek

Közzététel ideje | március 14, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A nemzetközi közvélemény radarjára legutoljára 2010. januárjában került fel az angolai enklávé, Cabinda és az ott évtizedek óta zajló, alacsony intenzitású függetlenségi harc, amikor a Cabindai Felszabadítási Front (FLEC) fegyveresei megtámadták az Afrikai Nemzetek Kupájának egyik meccsére igyekvő togói labdarúgó válogatott buszát és több embert megöltek, mások pedig súlyosan megsérültek. Annak ellenére azonban, hogy az ezt követő években nem igazán került címlapra ez az olajban rendkívül gazdag angolai terület, a FLEC tovább folytatta küzdelmét, idén februárban például Buo Zau járásban öt angolai katona veszítette életét, amikor a függetlenségpárti fegyveresek támadást intéztek ellenük.

Válaszul a támadásokra, azóta megerősített járőrök és ellenőrzési pontok vannak az egész régióban, ami egyébként már nagyjából 2006, azaz a hivatalos békeszerződés óta így van, amikor minimális sajtóvisszhangtól kísérve tűzszüneti megállapodást írt alá a FLEC politikai szárnya és az angolai kormány, amelyet azonban egyetlen más cabindai szervezet sem ismert el, és a katonai szárny is tovább folytatta alacsony intenzitású harcát a hadsereg ellen. A 2006-ban közösen illetve a 2010-es hírhedt támadás után 2010. júliusában a FLEC által egyoldalúan kihirdetett tűzszünet ellenére sem hagytak alább a katonai cselekmények a közel 7000 négyzetkilométeres területen, példának okáért 9 ember (köztük két kínai állampolgár) veszítette életét, amikor a FLEC és az angolai hadsereg 2013. januárjában összecsapott Észak-Cabindában.

cabindaÉs ez még az állítólagos tűzszünet ideje alatt történt, azóta pedig a FLEC (néhány hete) bejelentette, hogy hivatalosan is harcot kezd ismét, hogy így kényszerítse Luandát tárgyalóasztalhoz megint, mert a szervezet úgy érzi, hogy továbbra is háttérbe szorulnak a cabindai érdekek és a nemzetközi közösség is támogatja az angolai kizsákmányolást a földjükön. Ennek tükrében várható, hogy az olajban gazdag angolai tartományban ismét előfordulnak majd az olajipari létesítmények elleni támadások, hiszen a külföldi olajcégek telephelyei, személyzete elleni akciókkal a FLEC csoportja kedvező pozícióba tudja hozni magát esetleges béketárgyalásokon – hiszen az angolai költségvetés egyik legfontosabb bevételi forrása a Cabindában is bőven rendelkezésre álló kőolaj.

Mint ahogy arról már korábban volt szó itt a MindennapiAfrikán, az enklávénak van saját kormánya és vezetése is, de a Cabindai Köztársaság létezését a mai napig kizárólag a Szabad Államok Afrikai Szövetsége és a Szabad Államok Szövetsége ismeri el és részese az El nem ismert államok és népek szövetségének (UNPO) is, saját minisztériumokkal és parlamenttel is rendelkezik, persze ez a száműzetésben működő politikai jelenlét nem annyira erős, mint más hasonló, független és elismert létre pályázó régiónál. Visszatérve a mostani konkrét eseményekre, könnyedén elképzelhető, hogy a FLEC újabb halovány esélyt pillantott meg céljai elérésére azzal, hogy nemrégiben az angolai elnök, José Eduardo dos Santos (akinek lányát egyébként Afrika leggazdagabb nőjeként tartják számon) bejelentette, hogy több évtizednyi uralkodás után 2018-ban átadja majd hatalmát egy, pártja által megnevezett utódnak. És ha ez nem olyan “trükk” lesz, amelyet dos Santos már többször bevetett a múltban vetélytársai legyengítésére, akkor az utódlás rengeteg kérdést fog felvetni, köztük Cabinda jövőjét illetően is.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék