Az újkori szudáni történelem egyik meghatározó alakja halálának apropóján

Közzététel ideje | március 6, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Ha valaki szimplán csak átfutotta a hétvége afrikai vonatkozású híreit, akkor nagy valószínűséggel szimplán átfutott Hassan al-Turabi, neves szudáni ellenzéki politikus halálhírén, pedig a 84 éves korában Kartúmban, agyvérzés következtében elhunyt keményvonalas vallási és politikai vezető a modernkori Szudán történelmének egyik meghatározó alakja volt. Nevéhez köthető a Nemzeti Muszlim Front 1976-os megalapítása, amely csoport egészen a 21. század kezdetéig jelentős hatást gyakorolt a szudáni politikai életre és a kilencvenes évek végén ebből a mozgalomból jött létre Omar Hassan al-Bashir Nemzeti Egységpártja is, amelynek 1999-es megroppanása vezetett al-Turabi kiválásához és a Népi Egységpárt megalapításához, amely egészen Turabi most bekövetkezett haláláig végig ellenzéki erőként volt jelen a politikai palettán.

Az al-Turabi által alapított Nemzeti Muszlim Frontról (NIF) érdemes tudni, hogy megalapításától kezdve végig a saría törvénykezés bevezetéséért és a saría ellen küzdő déli Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLA) fegyveres legyőzéséért kampányolt, így amikor 1989-ben az akkori elnök, az Umma Pártot jelenleg is vezető Sadiq al-Mahdi békét kötött az SPLA-val és déli pártokat, szakszervezeteket és több más mozgalmat is magában tömörítő koalíciót hozott létre Szudánban, a NIF eldöntötte, hogy megakadályozza az ország világi állammá alakulását és 1989. június 30-án Omar al-Bashir vezérletével a NIF-hez köthető katonatisztek puccsot hajtottak végre. A puccshoz vezető okokról megoszlanak a vélemények, sokan úgy vélik, hogy inkább félelmi okok vezérelték a végrehajtását, hiszen néhány nappal a puccs előtt 14 katonatisztet és több tucat civilt tartóztattak le államellenes szervezkedés miatt és várható volt, hogy tovább fog folytatódni ez a fajta leszámolás a hadseregen belül.

A végeredményen persze ez nem változtat, al-Mahdi bukása után létrejött a Forradalmi Egységtanács a Nemzet Megmentéséért (RCC), amely azonnal teljes takarításba kezdett, szakszervezeteket, pártokat tiltottak be és közel száz ezer katonát, rendőrt és köztisztviselőt küldtek el állásából. Ekkor még al-Turabi csillaga is leáldozni látszott, hiszen hónapokra börtönbe zárták őt is a puccs után, de ennek ellenére a Népi Egységpárt megalakulásáig sokan őt tartották az al-Bashir rezsim egy legfontosabb láncszemének, az elnök jobbkezének, aki különféle politikai pozíciókban különféle sokkoló nyilatkozatokkal mindig sikeresen felhívta magára a figyelmet – például támogatta a Mubarak egyiptomi elnök ellen merényletet tervező csoportokat. A 21. században aztán megromlott viszonya Bashirral, 2003-ban majd 2004-ben is hónapokat töltött börtönben állítólagos puccs szervezése miatt, majd 2008-ban megint, amikor az Igazság és Egyenlőség Mozgalma (JEM) megtámadta Kartúmot, mert bár Turabi mindig cáfolta, eléggé elterjedt volt a vélemény, hogy a JEM akkori vezetője, Khalil Ibrahim és Turabi között szoros kapcsolat volt.

2010-ben és 2011-ben is eltöltött pár hónapot különböző börtönök magánzárkáiban, mindkét alkalommal azért, mert Bashir ellen beszélt rendezvényeken és fel is szólította az elnököt, hogy adja fel magát a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC), de emellett az sem volt túl jó pont számára, hogy 2011-ben egy Tunéziához hasonló forradalmat sürgetett Szudánban is. És ne gondoljuk azt, hogy túlzás Turabi befolyásának erejéről beszélni, a parlament egykori elnökét például vádolták azzal, hogy ő volt Osama bin Laden egyik fő kapcsolattartója és támogatója Afrikában, de sokan a mai napig úgy vélik, hogy nem csak Khalil Ibrahim barátja, de az egész JEM lázadás egyik fő motorja is volt. A Szudáni Muszlim Testvériség alapítójának azonban barátsága minden sértést és hibát felülírt Bashirral, 2014. márciusában egy konferencián 15 év után barátként ráztak kezet ismét.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék