Gőzerővel száguld az afrikai Bajnokok Ligája is

Közzététel ideje | február 27, 2016 | 1 hozzászólás | GaceTillerro

Miközben Európában is teljes gőzzel száguld a labdarúgó Bajnokok Ligája, az afrikai kontinens mindennapjait követők számára ismert, hogy ugyanennek a sorozatnak az afrikai megfelelője is zajlik nagyban és bár ott a lebonyolítás kicsit másképp néz ki, a torna menete azért nem sokkal van lemaradva az európai verziótól. Az 1964-ben alapított afrikai labdarúgó Bajnokok Ligája 1997-ig apró változtatások mellett végig egyszerű egyenes kieséses tornaként működött, de akkor az afrikai szövetség döntésével átdolgozták a struktúrát és megszületett a mostani lebonyolítási forma, amely szerint nagyjából négy részre tagolható a megmérettetés: a 64 induló csapat (minden ország bajnokai illetve a korábbi évek teljesítménye alapján kiemelt 12 ország második helyezettjei) közül a legalacsonyabban rangsoroltak egy oda-visszavágós formában összecsapnak, hogy így kialakuljon a második kör 32 csapatos mezőnye, ahol szintén két meccs alapján jut a legjobb 16 gárda a harmadik körbe, majd innen a szintén két meccs alapján megszülető legjobb 8 csapatot két csoportba sorsolják, ahol csoportmeccsek után az első két-két csapat jut a legjobb négybe, ahonnan pedig már egyértelműen két elődöntő és döntő vár a gárdákra.

A sorozat most tart a legelső körben, tehát a legalacsonyabban rangsorolt gárdák meccselnek a legjobb 32-be jutásért, ahol az első körben győztes csapatokat már várják a kiemeltebb ellenfeleik. Az első kör első meccsei (és néhány második) zajlottak le eddig, van egy-két szorosabb párharc, de az esetek többségében megjósolható volt az első forduló után már a továbbjutó személye, sőt két párharcban úgy jutott tovább a mozambiki és nigériai gárda, hogy ellenfeleik feladták, visszaléptek a megmérettetéstől. A tornát mindig is domináló országok (Egyiptom, Kongói DK, Algéria, Marokkó, Kamerun, Tunézia, Szudán) csapatainak vagy nem kellett játszaniuk ebben az első körben vagy ha igen, akkor gyorsan döntésre is vitték a dolgot, például a kameruni Union de Douala libériai ellenfelét, a Wydad Casablanca pedig nigeri vetélytársát fektette könnyedén kétvállra, úgyhogy nekik valószínűleg csak formalitás a visszavágó.

Az igazán szoros találkozók például a guineai focit napjainkban domináló Horoya és az AS Douanes Dakar, valamint a kongói köztársaságbeli Etoile du Congo és a gaboni Mangasport között zajlanak, de számomra meglepő módon a madagaszkári CNAPS is esélyes a 32-be jutásra a szváziföldi Mbabane Swallows gárdájával egyetemben. A második körben aztán igazi nagyágyúk várják őket, a sokszoros bajnok és csúcstartó egyiptomi Al-Ahly szinte biztosan az angolai Liboloval fog játszani, a legendás kongói TP Mazembe pedig szintén könnyű ellenfelet, egy etióp csapatot fog majd kapni. Az előbb említett, már tegnap lejátszott három meccs után zambiai, tunéziai és líbiai alakulatok jutottak a második körbe, de a most mutatott teljesítményeik alapján (három meccsen egyetlen gól született) nem valószínű, hogy sokkal tovább fognak majd jutni.

CAF_Champions_Leaguecaf-champions-league

 

Aki részletes eredményekre, állásra és sorsolásra kíváncsi, az bátran böngészhet a hivatalos oldalon, én most csak néhány érdekességet emelnék ki a tornával kapcsolatban, hátha valakinek sikerül felkelteni az érdeklődését egy-két információ/meccs felkutatása iránt. Bár ha a győztesek számának országok szerinti rangsorát megnézzük, meg lepődve láthatjuk, hogy Guinea három győztest is adott a tornának, amivel az ország Nigéria, Elefántcsontpart és a Dél-afrikai Köztársaság előtt áll a listán, de legyünk vele tisztában, hogy ez mindháromszor a hetvenes években, a legendás Hafia FC által megszerzett trófea volt, akkor pedig nem volt ennyire kiélezett a küzdelem és bonyolult a lebonyolítási struktúra.

Akik számolgatnak, azoknak gyorsan szemet szúrhat, hogyan állhat össze a 64 csapat és hogy lehet, hogy egyes országok 2-3 gárdát is indítanak, amikor Afrikában jelenleg 54 elismert állam van (plusz van például még Nyugat-Szahara és Szomáliföld is) – nos, a magyarázat abban rejlik, hogy idén is volt 13 olyan ország, amelyik nem indult a megmérettetésen, köztük például Togo, Namíbia vagy a Közép-afrikai Köztársaság. Ha már szóba került utóbbi ország, a felépítését és államstruktúráját ismerve nem meglepő, hogy a Magyarországnál hétszer nagyobb, ám csak feleannyi lakossal bíró állam első osztályú labdarúgó-bajnokságában szereplő 12 gárda mindegyike Banguiban található.

twitter.com/napiafrika

6 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

 

Hozzászólások:

Egy válasz érkezett eddig a következő írásra: “Gőzerővel száguld az afrikai Bajnokok Ligája is”

 1. MazembeFan
  február 28th, 2016 @ 12:28

  Azért annyit hozzátennék, hogy a Mbabane Swallows tovabbjutasa nem lett volna nagy meglepetés (a visszavágón végül 4-1-re kaptak ki és kiestek), hiszen a Szváziföldi foci egy ideje elég erősen fejlődésnek indult. Ahogy a CNaPS tovabbjutasa sem volt meglepő, hiszen a kenyai csapatok már hagyományosan rosszul szerepelnek a tornán. Viszont szívesen láttam volna/látnék valamit a második számú kupasorozatról, a konföderációs kupáról is. Igaz én Mindkét sorozatot folyamatosan követem, főleg a Mazembe szereplését, de mégis üdítő hatású ha a saját nyelvemen is megjelenik egy-egy cikk ezekről az eseményekről.

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék