Comore-szigetek: megvan a három jelölt a második fordulóba – igazi fordulatra nincs nagy esély

Közzététel ideje | február 24, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Alig pár órával ezelőtt szerda (02.24.) délelőtt jelentette be a comore-szigeteki választási bizottság elnöke a február 21-én megrendezett elnökválasztás első fordulójának eredményét és ezzel értelemszerűen a második fordulóban résztvevő három jelölt nevét is. A 25 jelölt közül végül a közel 30 éve politizáló és a comore-szigeteki szövetségi köztársaság jelenlegi alelnökeként funkcionáló Mohamed Ali Soilihi végzett az első helyen a szavazatok közel 18%-ának megszerzésével, megelőzve a 15%-ot szerző Mouigni Baraka Saïd Soilihit (ő jelenleg a szigetország legnagyobb szigetének, a fővárosnak is otthont adó Grande Comorénak a kormányzója) és az alig pár száz szavazattal a harmadik helyre becsusszanó és szintén közel 15%-ot megszerző Azali Assoumanét, aki már volt az ország elnöke korábban, először sikeres puccsa után 1999 és 2002 között, majd 2002-től 2006-ig a választások megnyerése után (a nagy vesztes negyedik az egykori elnök fia és egykori külügyminiszter Fahmi Said Ibrahim lett).

A nagyjából 120 ezer leadott szavazatot még az alkotmány által előírt határidőn belül sikerült összeszámolni és előzetes eredményként publikálni ráadásul a jelentős karhatalmi erőkkel biztosított esemény kapcsán komolyabb erőszakhullámra, konfliktusra nem került sor. Meglátjuk, hogy az elkövetkezendő öt napban bármelyik jelölt nyújt-e be panaszt az Alkotmánybírósághoz, de a mindenki által szabályosnak és tisztességesnek tartott voksolás után nehezen várható igazán komoly fordulat, így a három dobogós készülhet a következő, sorsdöntő körre. Amely kör már jelentősebb megmérettetés lesz, hiszen a nagy nehezen, még 2002-ben összehozott új alkotmány szerint az országot alkotó három sziget felváltva adja az ország elnökét, így pedig a mostani első körben kizárólag Grande Comore szigetének jelöltjei mérkőztek meg egymással, hogy eldöntsék, április 18-án kinek kell majd küzdeni most már mindhárom sziget lakosainak szavazatáért.

comoros

Emlékezhetünk, Azali Assoumane Grande Comore elnöke volt 2002 és 2006 között, Ahmed Abdallah Sambi 2006 és 2011 között Anjouan szigetéről került elnöki pozícióba, mostanáig pedig a harmadik sziget, Mohéli embere, Ikililou Dhoinine irányított. Az biztos, hogy bárki is lesz az új elnök, kemény feladat vár rá, hiszen a politikailag hagyományosan instabil Comore-szigetek gazdasága is süllyedni látszik, növekszik a munkanélküliség, csökken a gazdasági növekedés, rendszeresek az áramkimaradások, üzemanyagok-hiányok, miközben a szigetcsoport negyedik szigetén, Mayotte-on francia szociális háló vigyáz a lakosságra. Az instabil “vetésforgó” ismét kihívásokkal volt kénytelen szembenézni a mostani voksolás előtt is, hiszen az egykori anjouani elnök, Ahmed Sambi most már Grande Comore szigetén lakik, így joggal érezte ezen sziget lakosának magának annyira, hogy beadja jelöltségét – természetesen az Alkotmánybíróság visszadobta jelentkezését, aki azonnal a Comore-szigetek szövetségének bukásáról kezdett beszélni.

Az első kör győztesének, Ali Soilihinek a szereplése azért is meglepő, mert sokan arra számítottak, hogy szoros kapcsolata a jelenlegi elnökkel, Dhoininével és a kormányzó pártban betöltött tagsága csökkenteni fogja esélyeit. A második helyen végzett Said Baraka szintén a kormánypárthoz és Dhoininéhoz áll közel, de az ő végső esélyeire jelentős hatással lesz a tény, hogy komoly támogatói nincsenek más szigeteken, ami pedig sorsdöntő faktor lesz majd. A harmadik helyezett Azali Assoumane esetén az igazán nagy kérdés az lehet majd, hogy a lakosság minek tartja inkább: egykori puccsistának, vagy a mostani “vetésforgót” megalkotó alkotmányozó politikusnak. Akárhogy is legyen, ismét csak a zsebek és az éhes szájak fognak dönteni, hiszen a földrajzi elszigeteltség, a durva méretű munkanélküliség és a donor országoknak való kiszolgáltatottság elég sötét jövőképet festenek az eléggé fiatal lakosság elé – nem csoda, hogy hónapról-hónapra sok százan próbálkoznak meg átjutni Mayotte szigetére.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék