Most már biztos: Zanzibár újra választ – a kérdés, hogy van-e értelme

Közzététel ideje | január 30, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A nemrégiben bejelentett és március 20-án esedékes új választási fordulóval úgy tűnhet, hogy talán véget ér a Tanzánia részét képező félautonóm szigetcsoport, Zanzibár tavaly októberi választások óta fennálló feszült helyzete, pedig ha igazán belegondolunk, ez csak rövidtávon történhet meg, a mostani események hosszabb távon meghatározzák majd eme gyönyörűséges világ mindennapjait. Emlékezhetünk, a helyzet azután kezdett igazán puskaporos hordóhoz hasonlítani, amikor a 2015. októberi választások után a helyi választási bizottság megsemmisítette az egyébként jelentős ellenzéki fölényt mutató eredményeket és új választás kiírását rendelte el – értelemszerűen az ellenzéki Polgári Egységfront (CUF) azonnal ellenállásra szólított fel, hiszen az ő szemükben ez a lépés azt jelentette, hogy a tanzániai hadsereg jelentős jelenlétével megtámogatott eddig uralkodó kormánypárt, a Chama Cha Mapinduzi (CCM) megpróbálja minden eszközzel megszerezni a hatalmat, akár a lakosság akaratával is szembefordulva.

Azóta túl sokat nem változott a helyzet, a CUF hiába próbál tárgyalásokat kezdeményezni és tüntetésekkel nyomást gyakorolni, a CCM kizárólag az új választásra hajlandó koncentrálni – szakértők pedig már a 2000-es választások után történt erőszakhullám megismétlődésétől tartanak. A CUF azt is állítja, hogy a kormány és az őket támogató zanzibári vezetés minden fronton megpróbálja ellehetetleníteni őket, sajtóorgánumokat szüntetnek meg, rádiókat számolnak fel és jelentős katonai erővel igyekeznek nyomást gyakorolni ellenzéki aktivistákra. Eddig ugyan még nem volt komolyabb erőszaknak jele a múltban a fekete afrikaiak és az arab származásúak közötti megosztottsággal is küzdő szigeteken, de több okból is tartanak sokan Tanzániában attól, hogy akár súlyos konfliktus is kialakulhat, hiszen egyrészt például a CCM fiatal támogatói eléggé agresszív politikával igyekeznek teret szerezni maguknak, másrészt a fentebb már említett állítólagos kormánylépésekkel is ellehetetlenítik az ellenzéket, nem utolsósorban pedig az egyik oldal által bojkottált választás eredménye mindig feszültséget gerjeszt.

zanzibar

Mert ez a helyzet, épp a hétvégén jelentette be a CUF elnökjelöltje, Seif Sharif Hamad, hogy pártja és támogatói nem vesznek részt a választásokon, azt bojkottálni fogják és eredményét semmiképpen nem ismerik el. Leginkább ami most hiányzik, az egy erős elnöki kéz, a frissen megválasztott tanzániai elnök, Magufuli ugyanis még mindig hallgat, sokak szemében pedig a katonák zanzibári utcákra vezénylése egyben a nemzeti egységkormány kudarcát is jelenti. Persze a bojkott betartásában még nincs egység ellenzéki oldalon sem, a mindig is teljes CUF-támogató Pemba szigetén például valószínűleg megint leadják a voksaikat az emberek a CUF-jelöltekre, ellenben Unguja szigetén pont a megosztottság miatt valószínűleg inkább lesz esélye a bojkottnak – és ha még az ellenzéken belül sincs egység, akkor az csak növeli a konfliktus esélyét.

És ami a legszomorúbb ebben az az, hogy a most márciusban majd elköltésre kerülő közel 3 és fél millió amerikai dollárnak jobb helye is lenne a gazdasági nehézségekkel küzdő szigeteken, főként annak fényében, hogy a krízis miatt a Milleniumi Kihívás Társaság (MCC) felfüggesztette egy 472 millió dolláros támogatási csomag kifizetését is. És hogy mi a jóslat a jövőre? A választásokra valószínűleg sor fog kerülni teljesen ugyanazzal a szavazói névjegyzékkel, mint korábban, de az erős rendőri jelenlét valószínűleg el fog tántorítani sokakat a szavazástól, így sanszosan a CCM nagyon alacsony részvétel mellett nyerni tud, tehát egy komoly támogatás nélküli kormány fog létrejönni, amiben csak az a kérdés, hogy a CUF hajlandó-e ismét meghunyászkodva beszállni csendestársként, vagy sem.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék