Ubongo Kids: Tanzánia történelmének első oktatási célú animációs sorozata

Közzététel ideje | január 23, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A technika fejlődésével, a gazdaságok erősödésével és a társadalmak stabilizálódásával Afrikában is egyre inkább növekszik a középosztály illetve bővebben a fogyasztásra képes társadalmi réteg mérete, plusz a technikai fejlődés vívmányai és egyáltalán, a globális vérkeringés is egyre inkább elérhetővé válnak a legtöbb ország lakosai számára a fekete kontinensen is. Így egyre több és több családban van internethozzáférés (mert téves nézet Afrikát kizárólag a dzsungelekben sárkunyhókban élő bennszülöttekkel azonosítani), de televízió mindenképpen, ami az első bekezdésben foglaltakkal együtt ahhoz is vezetett, hogy az afrikai tartalomfejlesztés is fejlődésnek indult, olyan helyeken készültek műsorok, filmek, ahol korábban ez teljesen elképzelhetetlen vagy ismeretlen volt. És ez a gyerekeknek szóló szegmensre is igaz, aminek tökéletes példája a 2014. januárjában útnak indult Ubongo Kids című tanzániai oktatási célú rajzfilmsorozat, amely az ország első ilyen jellegű animációs sorozata.

Az online és a tanzániai állami televízióban is megtekinthető epizódok köré egész hétre programokat is kidolgozott a fejlesztő cég, az Ubongo, így mobiltelefonos applikációval vagy éppen SMS-ben lehet kérdésekre válaszolni és nyereményekért játszani. A rajzfilmsorozatot sugározták Tanzániában, Kenyában, Ruandában és szerte Kelet-Afrikában is és célja egyértelműen látható az epizódokból: színes képsorokkal, vidám zenével, vicces történettel matematikát és tudományos ismereteket átadni a gyermekeknek. A főszereplők, Kibena, Kiduchu és Koba egy kis tanzániai faluban élnek, itt oldanak meg különféle matematikai ismereteket igénylő problémákat barátaik, Ndege a madár, T nagybácsi, a zsiráf és Da Chura, a béka segítségével.

Az látszik a példaként belinkelt 30. epizódon is, hogy a grafika még nem teljesen kiforrott és nem hasonlítható össze egy jelentősen több pénzből készült például amerikai animációs sorozattal, de a zenének és a történetnek is megvan a maga afrikai varázsa, ráadásul mindenképpen jót tesz egy adott ország fejlődésének, ha saját tartalomfejlesztése is kialakul. Ami örömteli, hogy a szuahéli nyelv mellett a KickStarter oldalán sikerült pénzt összekalapolnia a cégnek az angol nyelvű verzióra is, úgyhogy jóval szélesebb kör számára elérhető már ez a kis animációs sorozat – az első angol nyelvű epizódot a Malária Világnapján tették közzé az interneten. A vicces oktatási anyagok készítésével foglalkozó és többszörös díjnyertes Ubongo cég zászlóshajójának számító Ubongo Kids epizódonként közel másfél millió gyermekhez jutott el eddig a cég felmérése szerint és az nyilvánvalóvá vált a visszajelzésekből, hogy több, hosszabb epizódra lenne már igény – és mivel a tanzániai lakosság nagyjából fele rendelkezik csak televízióval, a rádiós verzió iránt is mutatkozik igény.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék