Alakul az etióp-szudáni határvita megoldása, csak ez sokaknak nem tetszik

Közzététel ideje | január 22, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A Szudán és Etiópia hivatalos határának kijelölésére felállított bizottság vezetője, bizonyos Abdalla al-Sadig a napokban jelentette be, hogy a határvonal kijelölése a megfelelő ütemben halad és valószínűleg az idei év során be is fejeződik – pont úgy, ahogy arról még 2014. novemberében az etiópiai miniszterelnök, Hailemariam Desalegn és a szudáni elnök, Omar al-Bashir megegyezett (de igazából 1972 óta erről már többször megegyezett a két fél). A két ország nagyjából 725 kilométeres határának pontos meghatározása végre megkönnyebbülést hozhat az országok farmerei és állattenyésztői számára, akik évtizedek óta vitáznak az igencsak termékeny Al-Fashaga szudáni régió földjeinek tulajdonjogáról (úgy hozzávetőleg 600 ezer hektár termőföldről van szó).

Hivatalos állami szinten nincs vita a két ország között, hogy ez a 250 négyzetkilométeres területrész Szudán részét képezi, viszont az etióp félnek még sokat kell tennie azért, hogy a sokszor fegyverekkel is felszerelkezett etióp csoportok működését felszámolja – hiszen Szudán szerint a most Al-Fashagában dolgozó etióp földművesek csak Kartúm jóindulatából maradhatnak földjeiken. Az 1908-ban a britek és az olaszok által felvázolt határ (egy bizonyos brit térképész, Charles Gwynn munkája) újrarajzolása tehát nem tűnik annyira lehetetlen feladatnak, viszont ez a közös munka elég komoly feszültséget gerjeszt Addisz-Abebában és a határmenti etióp régiókban, hiszen a lakosság egy része és az ellenzék is úgy gondolja, hogy Desalegn etióp füldet enged át Szudánnak – kapott emiatt az etiópok első embere hideget-meleget, petíciók indultak és titkos alkukról ment és megy a pletyka most is.

gedaref

Akárhogy is, a helyzetet meg kell oldani, hiszen az elmúlt hónapok-évek során tucatnyi támadást és emberrablást lehetett feljegyezni a Gedaref határmegyében (itt van a fentebb említett Al-Fashaga járás is) etióp és szudáni fegyveresek részéről, ráadásul előbbiekkel kapcsolatban többször érte már a vád a határ túloldalán fekvő etióp Amhara állam vezetését, hogy ők is támogatják ezeket az akciókat. Valószínűsíthető egyébként, hogy a határ kijelölése nem fogja nagyon megváltoztatni a határmenti életet, hiszen a fentebb említett 600 ezerrel együtt nagyjából 1 millió hektárnyi olyan földterület lehet most ebben a szudáni régióban, amelyet etióp földművesek művelnek, akik ugyan elismerik, hogy vitatott területen tevékenykednek, de hangsúlyozzák minden egyes alkalommal, hogy tévesen Szudánnak jutatott földről és annak visszaszerzéséről van szó.

Erre mondta néhány hónapja az Etiópiába delegált szudáni nagykövet, hogy valójában csak arról van szó, hogy ebben a régióban nincs túl nagy szudáni populáció, így nincs ellenállás sem az etiópok előrenyomulását illetően – ez meg igazából kétségbe vonható, mert többször volt hír arról, hogy szudáni farmereket etióp fegyveresek kényszerítettek menekülésre, illetve hogy szudáni fegyveresek gyilkoltak meg etiópokat a régióban. Akárhogy is legyen, érdeklődve figyeljük a fejleményeket, ahogy a napokban ismét fellángolt tanzániai-malawi határvita kapcsán is.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék