Bissau-Guinea: parlamenti többségből pillanatok alatt kisebbségbe került a kormánypárt

Közzététel ideje | január 19, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Bissau-Guineáról általában akkor szokott csak hallani az ember a főbb sajtóorgánumokban, ha valami igen komoly konfliktus fenyeget vagy puccskísérlet zajlik éppen és bár most ez nem így van, azért az országot irányító és eredetileg a függetlenséget is kivívó Afrikai Párt Guinea és Zöld-Fok Függetlenségéért (PAIGC) pártján belül elszabadulni látszanak az indulatok. A parlament január 18.-i ülésén kezdetben csak szóban vitatkoztak össze a képviselők a Carlos Correia miniszterelnök által beterjesztett költségvetési javaslaton, de aztán tizenöten a PAIGC tagjai közül átálltak a legerősebb ellenzéki párt, a Társadalmi Megújulás Pártjának (PRS) oldalára, így parlamenti többséghez juttatva az ellenzéket a 102 fős törvényhozásban – a 2014-es választások eredményeként eddig a PAIGC 57, a PRS pedig 41 mandátummal bírt.

Ezt aztán sokat nem tűrték szó nélkül és így kisebb dulakodás alakult ki a bársonyszékek között. Persze azért azt ne úgy gondoljuk, hogy teljesen előzmények nélkül történt ez az átállás, ez a 15 képviselő múlt héten került kizárásra a kormánypártból, miután már tavaly decemberben is leszavazták a kormánypárti Correia költségvetését, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnök kormányát nem ismerik el legitim vezetésként és gondjuk van a költségvetéssel is. És hangsúlyozni kell, hogy egy pártról beszélünk, szóval ez a mostani fejlemény igencsak súlyos csapás az országnak, amelyben 1974-es függetlenné válása óta még egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki teljesen a mandátumát és valószínűleg ez most sem fog megtörténni.

bissau

Visszakanyarodva a konkrét eseményekhez, a PAIGC-hez tartozó házelnök, Cipriano Cassama az eseményeket látva azonnal berekesztette az ülést, de ez sokaknak nem nyerte el a tetszését és így a PRS-hez tartozó helyettes házelnök, Alberto Nambeia vezetésével folytatódott a munka. Ezzel azonban nem csökkent a feszültség, Cassama törvénytelennek nevezte a 15 képviselő pálfordulását és ismételten csak arra hivatkozott, hogy nemrégiben törölte mandátumukat, amelyeket aztán a PAIGC 15 másik tagjával töltött fel – persze a PRS ezt nem fogadja el ebben a formában, így most patthelyzet van, amiben már csak az a kérdés, hogy a decemberi leszavazás után most majd át fog-e menni Correia költségvetése.

Ha ugyanis nem megy át, akkor az alkotmány szerint a kormánynak le kell mondania és pont ez az, amit a 15 lázadó képviselő is szeretne, szerintük ugyanis az új költségvetés nem bánna jó gazda módjára az állami vagyonnal. És papíron ez most már nem is ment át, hiszen miután Cassama berekesztette az ülést és a PAIGC képviselőivel együtt távozott (leszámítva a tizenöt pártot váltót), a folytatódó megbeszéléseken az ellenzékiek el is utasították a költségvetést mobiltelefonjaik fényénél (az estébe húzódó megbeszélésen már csak ezekkel láthattak, hiszen nincs áram a parlamentben) – a kérdés, hogy ez mennyire tekinthető hivatalosnak. Persze Correiát nem kell félteni, hiszen a bissaui politika egyik nagy öregjéről beszélünk, aki volt már miniszterelnök 1991 és 1994, 1997 és 1998 között, valamint 2008-ban is és nézett szembe lázadásokkal, puccskísérlettel is. Akármennyire is tapasztalt, a PAIGC augusztusban kirobbant és a mai napig egyre erősebben érezhető megosztottságába valószínűleg ő is bele fog bukni, hiszen rendkívül élesen látható már az ellentét a kormánypárton belül a pártvezetéshez húzók és az elnököt támogatók között, így most már csak abban kell reménykednie mindenkinek, hogy ez a vita és konfliktus a parlament falain belül marad.

twitter.com/napiafrika

3 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék