Szólít a kötelesség: Jonas Savimbi – a múlt sötét foltjai

Közzététel ideje | január 15, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Az afrikai történelmet ismerők számára mindenképpen ismerősen csenghet Jonas Savimbi angolai politikus és lázadó vezető neve, aki a Nemzeti Egység Angola Teljes Függetlenségéért (UNITA) nevű csoport alapítója és vezetője volt a portugálok elleni felszabadító harc, majd később az ún. “keleti blokk” (tehát például a Szovjetunió, Kelet-Németország, Kuba) által támogatott Angolai Népi Felszabadítási Mozgalom (MPLA) ellen vívott polgárháború során is. Ez utóbbi, kisebb-nagyobb megszakításokkal a függetlenségtől, 1975-től kezdődően egészen Savimbi haláláig, 2002-ig tartott és igazán emlékezetessé azért vált, mert ebben az időszakban a hidegháborús szembenállás játszóterévé is vált az ország, amely küzdelem eredményeként az ország infrastruktúrája, állami szervezetei, oktatási intézményei teljes egészében összeomlottak és több mint 1 millió ember életét veszítette.

Annak ellenére, hogy Savimbi kezdetben Kínában igyekezett támogatást gyűjteni a portugálok elleni függetlenségi harcához, a függetlenség elérése és az MPLA színrelépése után (az MPLA-t a háború során végig egyik egykori diáktársa António Agostinho Neto vezette) azonban rendkívül gyorsan Afrika legelkötelezettebb antikommunista vezetőjévé vált (mögé sorakozott fel az Egyesült Államok és Európa egy része), akinek megítélése a mai napig elég kontrasztos: sokan hatalomvágytól fűtött, erőszakos lázadó vezérként festik le, mások igazi taktikusként és a nép egy része számára reményt adó vezetőként írnak róla, de az biztos, hogy a hét nyelven beszélő és rendkívül tanult politikus igazán különleges személyisége volt az afrikai dekolonizációs időszaknak.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint az a tény, hogy amikor több tucatnyi gyilkossági kísérlet és hamis halálhír után 2002. februárjában egy rajtaütésben az angolai kormányerők végeztek vele, az UNITA hat héten belül békét kötött az MPLA-val és ezzel be is fejeződött az angolai polgárháború (a megosztottság nem ért véget, de a háborús cselekményeknek vége szakadt). Biztos, hogy amennyiben ez a gazdag és stratégiai helyen fekvő ország nem válik a hidegháborús szembenállás egyik csataterévé, akkor másképp alakul Savimbi és Angola sorsa is, hiszen például ha a dél-afrikai támadással, zairei katonákkal és fehér zsoldosokkal megtámogatott UNITA rohamát a Carlota-műveletben afrikai földre lépő kubaiak nem állítják meg Luanda előtt, valószínűleg nem az MPLA kerekedik ki győztesként a háborúból. A háború előrehaladtával egyre gyakoribbá váló vereségei és növekedő elszigeteltsége veszélyes elvakultságot eredményezett nála, amely eredményeként a polgárháború utolsó éveiben már nem nagyon szándékozott résztvenni semmilyen békefolyamatban és tárgyalásban, így a 2000-es évek már teljes elszigeteltségben érték ősei földjén, Moxico tartományában.

savimbi

Erre a rövid történelmi frissítőre azért volt szükség, mert Savimbi neve a napokban ismét feltűnt a sajtóban, méghozzá egész váratlan helyen és okból: Franciaországban élő családjából három gyermeke (több felesége és közel 30 gyermeke volt) pert indított a Call of Duty: Black Ops II című játék készítője, az Activision ellen, mert szerintük a játékban apjukat nem megfelelően, lejárató módon, barbárként beállítva jelenítik meg. Az elég népszerű játék egyik küldetésében a játékosnak Savimbivel együtt dolgozva kell harcolnia az MPLA erői ellen és az egykori lázadó vezér gyermekei szerint ennek során gyilkosként, őrültként állítják be apjukat. A per kimenetele érdekes lesz, főleg annak függvényében, hogy még 2014-ben ugyanezen játék ellen egy másik egykori politikus, a panamai diktátor, Manuel Noriega is pert indított a saját megjelenítése miatt, de azt a beadványt az Egyesült Államokban lesöpörték az asztalról – a jóval szigorúbb személyiségi jogi szabályozással bíró Franciaországban azért ez még nem ennyire biztos kérdés.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék