Évtizedes harc után végre hivatalos nyelv lehet a tamazight Algériában

Közzététel ideje | január 7, 2016 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

Annak ellenére, hogy a Wikipédia már kész tényként, hivatalos információként hozza le, Algériában a hivatalos nyelv még mindig csak az algériai arab, a berberek nyelve, a tamazight (a berber “mazigh”, “szabad ember” nőnemű változata) ugyanis továbbra is csak nemzeti nyelvként elismert, de a tervek szerint a 2016-os alkotmánymódosítás már az alaptörvénybe emeli hivatalos nyelvként, így Algéria lesz a világon a második olyan ország Marokkó után, ahol a tamazight hivatalos nyelvként lesz nyilvántartva. A módosítás hivatalosan közzétett tervezetéből nem csak az derül ki, hogy megváltozik a nyelv státusza, hanem az is, hogy létrehozásra kerül majd egy Tamazight Nyelvi Akadémia is, amelynek célja a nyelv fejlesztése, egységesítése, használatának stabilizálása.

A szkeptikusok persze most is csak fanyalognak, hiszen annak ellenére például, hogy az arab már évtizedek óta hivatalos nyelv az országban, a francia még mindig domináns a gazdasági, politikai életben és az oktatásban is – ergó a berberek nyelvének hivatalos nyelvvé minősítése nem igazán fogja helyzetét jobbá tenni (és hát azzal is nehéz vitatkozni, hogy a 2002-es nemzeti nyelvvé minősítés sem változtatott meg semmit). Azt viszont el kell ismerni, hogy ez akár még győzelemként is értelmezhető azon algériaiak számára, akik ezt a nyelvet beszélik és hivatalos nyelvvé minősítéséért küzdöttek már évtizedek óta – gondoljunk itt például a kabiliai berberekre, akik a múltban már fegyverrel is küzdöttek ezért.

manif_elwatan

A harc egyik nagy eredménye volt például az, hogy az algériai kormány 2002-ben nemzeti nyelvként ismerte el a tamazightet, amely az új alkotmánnyal még magasabbra juthat: hivatalos dokumentumok, beadványok és nyilvántartások kerülnek majd átfordításra a berberek nyelvére, akik értelemszerűen nagy várakozással tekintenek a néhány hét múlva sorra kerülő parlamenti szavazásra, amikor a pártok eldönthetik, hogy a tervezet a jelenlegi formájában elfogadható-e. A világ 10. legnagyobb országának számító 40 milliós Algériában egyébiránt becslések szerint úgy 12 millió ember beszéli a berber nyelvet, de jelentős részük számára a mindennapokban nem ez a használatos nyelv.

A mostani alkotmánymódosítás természetesen nem csak ebben az egyetlen kérdésben tartalmaz változtatásokat, például két mandátumban maximálja a jövőbeni elnökök lehetséges mandátumainak számát, valamint kötelezi is őket arra, hogy a miniszterelnökök kinevezését parlamenti vitákra bocsássa. Egyes elemzők egyébként úgy gondolják, hogy az alkotmány átalakításával a tavalyi újraválasztása óta a nyilvánosság előtt csak televíziós képsorokban megjelentő Abdelaziz Bouteflika államelnök a stabil hatalomátadás feltételeit igyekszik megteremteni, amire mindenképpen szükség lesz, hiszen az ország súlyos problémákkal küzd az alacsony olajárak miatt.

twitter.com/napiafrika

7 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék