Akinek már Mandela emléke sem szent: az EFF vezetője kirohant az egykori elnök öröksége ellen

Közzététel ideje | december 31, 2015 | Még nincs hozzászólás | GaceTillerro

A dél-afrikai politikai platformot annyira nem ismerők számára valószínűleg ismeretlenül csenghet a Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) forradalmi szocialista pártjának neve, de ha azt is hozzátennénk, hogy a párt vezetője a gyűlöletbeszéd miatt többször is elítélt (többször uszított a dél-afrikai fehér lakosság ellen és Zuma nemi erőszakkal kapcsolatos ügyében is visszatetsző megnyilvánulásokat fogalmazott meg) és a jelenlegi kormányzó párt, az Afrikai Nemzeti Egység (ANC) soraiból kirohanásai és megosztó magatartása miatt kizárt Julius Malema, akkor már könnyebben el tudjuk helyezni a mozgalmat a politikai skálán.

A 2008 és 2012 között az ANC ifjúsági szárnyát is vezető Malema 2013. júniusában hozta létre az EFF csoportját támogatóival és barátaival együtt – az új párt megalapításához szükséges forrásokat úgy gyűjtötte össze, hogy közben még folyt ellene a pénzmosási vádak miatt indított bírósági per. Annak ellenére, hogy sem Jacob Zuma államelnök és az ANC sem számított jelentős fenyegetésre az új párt részéről, Malema mozgalma a 2014-es választásokon 25 helyet szerzett a parlamentben és ezzel jelenleg is a harmadik legnagyobb párt a törvényhozásban – sőt, Malema szerint legalább fél millió tagja van már a csoportnak.

Parlamenti tevékenysége ugyanazt a mintát követi, amelyet még az ANC tagjaként tanúsított, több alkalommal utasították rendre és függesztették fel, volt amikor a kormány bírálata miatt, volt amikor azért, mert félbeszakította Zumát, hogy az elnök otthonának fejlesztésére költött állami pénzekről kérdezzen (Nkandla-botrány). Nem csak Jacob Zumát és a kormányt, de például a Marikana-bányánál történt 2012-es rendőrségi gyilkosságok miatt támadta a bányát üzemeltet Lonmin cég részvényeseit is, bűnözőnek nevezve őket – de az, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban szinte szentként tisztelt Nelson Mandela ellen is kirohant, már tőle is meglepő. Néhány héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón kezdte ostorozni Mandelát és az általa 1955-ben létrehozott Szabadság Kartát (ebben fogalmazták meg a faji megkülönböztetés nélküli Dél-Afrika iránti követelést), ugyanis Malema szerint a 2013-ban elhunyt legendás vezető hiába ígérte meg a Kartában bizonyos szektorok és területek nacionalizációját, ezt nem tette meg, a mai napig nem kapták meg az emberek a beígért földeket.

Graça Machel, wife of Nelson Mandela, in 2012

Kifejtette azt is, hogy ő nem tartozik a “Mandela-valláshoz”, hiszen szerinte az egykori elnök ugyanolyan ember volt, mint bárki más, hibákkal és tévedésekkel együtt (napokkal később módosított álláspontján, de ettől függetlenül megdöbbentő kirohanásról volt szó). A vádakra Mandela felesége, Graça Machel annyit reagált csak, hogy szerinte férje öröksége könnyedén megbirkózik az ilyen támadásokkal és ő maga inkább amiatt aggódik, hogy a mai dél-afrikai fiatalság semmit nem tud a múltról, a küzdelemről, amely a szabad Dél-Afrika létrehozásához vezetett és ezért azt ígérte, hogy a közeljövőben iskolákat, oktatási intézményeket fog felkeresni, hogy beszédeket tartson a diákoknak. Apropó, Graça Machel.

Kevesen tudják az 1945-ben, Mozambikban született politikusról és polgárjogi aktivistáról, hogy ő az egyetlen olyan nő a világon, aki két országban is First Lady volt. Először Mozambik 1975-ös függetlenné válásakor ment hozzá oktatási miniszterként az ország első elnökéhez, Samora Machelhez majd innentől kezdve komoly humanitárius munkát kezdett a gyermekekért, az afrikai megbékélésért. 1998-ban lett az akkor 80 éves Nelson Mandela felesége és ezzel egy évig a Dél-afrikai Köztársaság First Ladyje, a gyermekek jogaiért folytatott harcát azonban a mai napig nem hagyta abba és több nonprofit szervezet elnöki tisztségét is betölti.

twitter.com/napiafrika

4 ember kedveli ezt a posztot.Tetszett az írás.

Hozzászólások:

Szólj hozzá!

 • RSS és kapcsolat – Info

  Rss link:
  www.mindennapiafrika.info/rss
  Kapcsolat:
  mindennapiafrika@gmail.com
  Twitter:
  twitter.com/napiafrika

 • Szavazás

  Kartúm és Addisz-Abeba tényleg támogatják az eritreai lázadó mozgalmakat?

  View Results

  Loading ... Loading ...
 • Címkék